Vértisztító kúrák

Ezek az ismert és kedvelt tavaszi és őszi kúrák. Minden ember óhaja belső szerveinek felfrissítése, anyagcsere-folyamatainak aktiválása, salakanyagainak eltávolítása. Szeretnénk életünk minőségét javítani, magunkat frissebbnek és egészségesebbnek érezni. Talán megfogalmazódott a kedves olvasóban az a kérdés, hogy mit keresnek a vértisztító kúrák egy vese- és hólyagpanaszokkal foglalkozó könyvecskében? Egészen egyszerű a válasz. A vese- és hólyagpanaszokban alkalmazott legfontosabb gyógynövények szolgálnak alapul a vértisztító kúrákhoz is. A vértisztítók teák elképzelhetetlenek nyírfalevél, pitypanggyökér, aranyvessző, zsurló, csalánlevél vagy kamillavirág nélkül.

Ezeken kívül a vértisztító teák tartalmaznak tonizáló (erősítő) hatású keserűanyagokat (aromákat), például bodzavirág, szemvidító, tarackbúza, mezei árvácska. Ízjavítás céljából használjuk a levendulavirágot, a csipkebogyót maggal, a hibiszkuszvirágot és a narancsvirágot. Ha a tea kellemes színére is gondunk van, tegyünk a keverékbe vörös szantálfát, sárga szalmagyopárt, körömvirágot vagy kék búzavirágot.

Ebből a felsorolásból talán néhányan hiányolják a hashajtó hatású gyógynövényeket (például szennatermés, szennalevél, kutyabengekéreg vagy rebarbaragyökér). Ezek nem véletlenül maradtak ki, mert a vértisztító kúra nem hashajtókúra! Régebben a hashajtó hatású gyógynövények mellékhatásait nem ismerték, és úgy gondolták, hogy az erőteljes “kitakarítás” (a hashajtás) jó és hasznos. Még ma is alkalmazzuk ezeket a hashajtó drogokat, de csak akkor, ha akut székrekedés rövid idejű kezeléséről van szó, vagy ha az orvos lágy székletet tart szükségesnek. A tartós hashajtás következtében ugyanis a szervezet fontos ásványi anyagokat veszít, sőt a vastagbél tartós ingerlésétől meg is betegszik.

A régen oly kedvelt borókát is kizártam, ugyanis – legalábbis tartós használata – erősen ingerli a vesét. Terhesek és szoptató anyák nem fogyaszthatják, jól pótolható viszont egyéb vízhajtó gyógynövényekkel. Helyesen összeállítva a vértisztító teák igen jó házi teák. Kúraszerűen alkalmazva erősítik a szervezet saját gyógyító erőit és aktiválják az anyagcsere-folyamatokat.

Most néhány olyan bevált recept következik, amely jól használható a tavaszi és őszi kúrákhoz.

Vértisztító teakeverék (1.):
nyírfalevél 10 g
csipkebogyó maggal 10 g
aranyvesszőhajtás 10 g
körömvirág 5 g
pitypanggyökér és -hajtás 10 g
csalánlevél 10 g
szantálfa (vörös) 5 g
szalmagyopár 5 g
borsmentalevél 5 g

Vértisztító teakeverék (2.):
bodzavirág 10 g
ezerjófű 5 g
zsurló 10 g
csalánlevél 10 g
keserűnarancs héja 5 g
babhéj 10 g

Vértisztító teakeverék (3.):
fekete üröm 10 g
bodzavirág 10 g
málnalevél 10 g
aranyvessző 10 g
kamillavirág 10 g
nyírfalevél 10 g
hibiszkuszvirág (vörös mályva) 10 g
hársvirág 10 g

Vértisztító teakeverék (4.):
árvácskahajtás 10 g
nyírfalevél 5 g
szemvidító 10 g
levendulavirág 5 g
bodzavirág 10 g
borsmenta 5 g
pitypanggyökér és -hajtás 10 g
citromfű 5 g
csipkebogyó mag nélkül 5 g

Vértisztító teakeverék (5.):
(Enyhe hashajtó hatása van, ezért ne fogyasszuk 2-3 hétnél tovább!)
édeskömény (őrölt) 10 g
eperlevél 15 g
kutyabengekéreg 10 g
málnalevél 15 g
szennatermés 10 g
aranyvessző 5 g
csipkebogyó maggal 5 g
nyírfalevél 5 g
hibiszkuszvirág (vörös mályva) 5 g
ezerjófű 5 g
narancsvirág 5 g
szederlevél 15 g

Elkészítésük:
2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.

Alkalmazásuk:
Naponta 2-5 csésze teát iszunk. Az 5. teakeverék kivételével mindegyik javasolt, tehát kúraszerűen 4-8 héten keresztül fogyaszthatjuk. Az 5. teakeveréket enyhe hashajtó hatása miatt csak 2-3 héten keresztül igyuk!

Pahlow gyógyszerész vértisztító teájának összetétele:
pitypanggyökér és -hajtás, málnalevél, csalánlevél, nyírfalevél, bodzavirág, körömvirág és búzavirág.