Négy gyökér tantra
A dzudsi, négy gyökér tantra a tibeti és mongol népi gyógyászat alapját képezi. Juteg Jontan Gompo mai napig használt formájába rendezte a négy gyökér tantrát XII. században Tibetben. Dzsudsí 4 szutrából tevődik össze.
1. Za dszud (alap gyökér) 6 részből áll, alap elméleteket tagolja.
2. Sad dzsud (elméleti gyökér) 31 részből áll. A test keletkezése, betegségek osztályozása, étkezések szabályai, gyógy ételek, gyógyszerek íze, minősége és készítése és az orvosok magaviselete található. A betegségeket 4×101 részre 1616 típusra és 8.234400 altípusra osztja.
3. Manag dzsud (betegségek okai, diagnosztikai és gyógyítások alapjai) 92 részből áll. Részletesen leírja a betegségek okairól, folyamatairól és gyógyításáról.
4. Csima dzsud (összefoglaló gyökér) 27 részből áll. Általános kezelések összefoglalása található.
A tanítások szerint minden élő és élettelen azonos alapanyaggal bír, öt energiából tehát öt alap ős elemből tevődik össze. Ezek: űr , levegő, tűz, víz, föld. Ezekből az öt őselemből tevődik össze a három életnedv. Ez a három elem a keleti gyógyászat alap gyökerét képezi. Az űr és a levegő együttesiből levegő, szél elem, a víz és a tűzből tűz elem, a víz és földből víz elem keletkezik. Ez a három elem a test, az elme, és a tudat működését irányítja. Az egészséges szervezetben a három elem egymással egyensúlyban vannak. Ez az egyensúly valamilyen külső belső tényező hatására elveszíti az egyensúlyát, akkor betegségek alakulnak ki. Az elemzavarodásból eredő 404 betegség fajtát lehet megkülönböztetni. Ezeknek a betegségeknek a keletkezési okáról, folyamatáról, gyógyításáról és megelőzéséről részletesen lehet tanulmányozni a gyökér tantrában.

Tibeti-mongol hagyományos gyógyászatban alkalmazott diagnosztikai módszerek
Keleten a diagnózis nemcsak a tünetek azonosítását jelenti, hanem a betegségek tényleges kialakulását megelőzően korán, idejében felismerhető vizsgálati módszereket foglalja magában. A betegségek minőségét, létezési helyét – megtekintési, – kérdezési, – tapintási, – szaglási, hallási módszerrel állapítjuk meg. A test egy részének a megbetegedése az egész test működésére kihat, vagy egész test betegsége egy helyen jelenik meg. A test felszíni betegségei a test belsejébe vándorolnak, az idegrendszeri problémák a belső szervekhez bújik, tömör és üreges szervek betegségei az idegrendszerre közvetlen hatással vannak és ehhez hasonló bonyolult betegség tünet együttes jelentkezik. Ezért az emberi testet egészében mint egy egységet vizsgáljuk.

Megtekintési módszer:
a test külső formáját, mozgását, vitalitását, színét, érzék szerveit, gyerekeknél mutatóujj, fülér állapotát tekintjük meg. Ide soroljuk a vizeletvizsgálatot is. A vizelet állagának, színének a megtekintési igen értékes információt nyújt. Az érzékszervek közül igen nagy diagnosztikai értéke van a szem és nyelv vizsgálatnak.

Kérdezési módszer:
az illető személy életvitelivel, étkezésével kapcsolatos szokásairól, betegségek kialakulásának okairól, körülményeiről és a fájdalom milyenségéről kapunk információt.

Szaglás, hallás:
a páciens hangja az illető személy mentális, érzelmi és testi egészségét tükrözi, egy értékes diagnosztikai támpont. IA beszédhangon kívül légzést, köhögést is figyelünk. A test által kipárolgott szagok különböző tünet együttesre utalnak. Anyagcsere betegségek, hormonháztartás zavarai, bizonyos fajta élelmiszer túlzott fogyasztása mind más, más jellegű szagot vált ki.

Tapintási módszer:
az érintéssel való vizsgálat egy nagyon mély, bonyolult vizsgálati módszer. Az ember bőrén keresztül a test belsejét megérintjük. Ide tartozik a pulzus diagnosztika. 

Keleti gyógyászatban alkalmazott gyógymódok
A keleti gyógyászatban alkalmazott gyógymódokat külső és belső kezelésre osztjuk.
A külső gyógymódok:
moxa,
vákuum,
akupunktúra,
masszázs,
érvágás,
fürdő,
pakoló kezelések és az
Energiakeringést egyensúlyban tartó gyakorlatok.
A belső kezelésnek nevezzük azt, amikor belsőleg adunk gyógyhatású készítményeket a betegségek állapotától függően.

Moxa kezelés
Melegítéses gyógymódot jelent. Az emberi testnek bizonyos pontjain melegítéssel ingert közvetítve gyógyhatást érünk el. A kezeléshez speciális gyógynövényekből készített moxarúdakat, kúpokat, pamacsokat használunk. A melegítés fokozza a helyi vérkeringést ez által a salakanyagok eltávolítását és a lebomlását elősegíti. Az anyagcserét fokozza. Élénkíti a sejtműködést, fájdalmat csökkenti. Energiával látja el a testet. A test egyensúlyát fenntartja és betegségeket megelőzi, vagy a kialakulását gátolja. Moxa hatását fokozni lehet a bőrre ráhelyezett gyógynövényekkel, mint pl. gyömbér, fokhagyma, só. Javasolt: minden hideg jellegű betegségekre, megfázásra, köhögésre, emésztési gyengeségre, hasmenésre, hasfájásra, fáradékonyságra, energia hiányra, ízületi bántalmakra, memóriazavarra, nyugtalanságra, bőr panaszokra, nőgyógyászati és húgyúti betegségekre, potencia zavarra.
Nem javasolt: minden meleg eredetű betegségekre.

Vákuum terápia
A kezeléshez agyag vagy üvegpoharat használunk. A pohárban vattát, papírt vagy gyógynövényt égetünk, ezzel átmelegítjük a pohár levegőjét és vákuumot képzünk. Ezután a poharat a megfelelő pontra helyezzük és hagyjuk rajta 15- 20 percet. Az erős szívó hatás miatt fokozódik a helyi vérkeringés, az anyagcsere folyamat élénkül és a vérpangás megszűnik. A szükséges tápanyagok felszívódnak, a felesleges salakanyagok kiürülése intenzívebb lesz. Javasolt: Meghűléses betegségek, köhögés, hörghurut, neuralgia, ízületi bántalmak, izomgörcs, bélrendszeri panaszok, nőgyógyászati betegségek.
Nem javasolt: sérült, keléses bőrfelületen, sorvadt izom, feszült szalag felett nem alkalmazható.

Akupunktúra
A testet körül hálózó energia csatornákon lévő pontok ingerlésével történő kezelés. Az energia csatornák egymással és a belső szervekkel szoros összefüggésben vannak. A keringő energia állapotától függ az ember egészsége. A szervezet működésének egyensúlyát helyreállítja, mivel a belső szervek élettani funkcióira pozitívan hat. A biológiailag aktív pontok ingerlésével történő kezeléssel idegrendszeri, szív, vérkeringési, légző és emésztőrendszeri, vizeletelválasztó rendszeri betegségeket, impotenciát, hallás zavart, fél oldali bénulást, ízületi fájdalmat és egyéb fájdalmakat eredményesen lehet kezelni.
Az ismert fajtái: test akupunktúra, fül, tenyér, fej és orr, szájüreg akupunktúra. Az akupunktúra hatását moxával, mágnessel és elektromos ingerléssel lehet fokozni.
Ma egyre gyakrabban használt módszerek közé tartozik a fül akupunktúra, vagy a fül mágneses kezelése. A dohányzásról való leszoktatáskor a fül pontok kezelésével a nikotin elvonás vegetatív és szomatikus tünetei megszűnnek. A dohányzás utáni vágy is nagy mértékben csökken. A kezelés dohány füstre érzékennyé teszi és enyhe hányingert okoz. Nikotin elvonással együtt járó nyugtalanságot, stresszt kiküszöböli. Szintén nagy szerepet játszik a fülpontok kezelése a túl súlycsökkentésben. A megfelelő pontok kezelésével a túlzott étvágyat nagymértékben lehet csökkenteni és teltségérzés előidézhető. A testműködéseket szabályozó agyközpontok izgalmát csökkenti. Így könnyebben tud lefogyni.

Masszázsok
A testben keringő energia mozgatását végezzük a test felszíni kezeléssel. A bőr ingerlésére az idegvégződések gyorsítják a vérkeringést és szabályozzák az élettani funkciókat. Több fajtáját alkalmazzuk. Energia keringését egyensúlyozó csakra masszázs, nyugtató masszázs, erősítő masszázs. Tibeti,mongol gyógyászatban alapvető fontosságú a testet alkotó három elem egyensúlya, ehhez legfőbbképpen olajos és egyéb hatóanyagot a masszázsokhoz. Különböző tulajdonságú, hideg, meleg hatású mag olajokon kivel a páciens állapotától függően tejet, tisztított vajat, növényi párlatokat, ásványi porokat és sókat alkalmazunk. A típustól függően a masszázs erőssége, mélysége és módszerei is változnak.

Javasolt: Minden energia zavarból eredő betegségek, vérkeringési zavar, gyengeség, idegesség, alvászavar, izom merevség, fáradság.
Nem javasolt: Egyes emésztési panaszok, vizenyő esetén.

Vákuummal kombinált masszázs
Ezt a kezelést csúsztató üveg vákuummal végezzük. A masszázshoz különböző olajokat használunk. Lazítja az izmokat és zsírszövetet. Izom görcs megszüntetésére és zsírszövet lazítására javasolt. Has és comb tájékról rövid idő alatt eltűnik a zsírszövet a kezelés hatására.

Érvágásos kezelés
Több ezer éve ismerik, de még ma is alkalmazzák jó eredménnyel. A meghatározott régiókban a vénákon kis metszést ejtünk. Ezáltal a betegségeket előidéző salakanyagokban, méregben dús vér és a párája eltávozik a testből. Minden belső szervnek és érzékszervnek meg van a saját régiója. Javasolt: Minden meleg típusú betegségre, szív és érrendszeri, légzőszervi betegségekre, makacs fejfájásra, magas vérnyomásra, máj epe eredetű panaszokra, féloldali bénulásokra, hányás, hasmenés, szem és orrgyulladásos betegségeire és orrdugulás, látás gyengeség, bőrbetegségek kezelésére.

Gyógyvizes kezelés
A természetben előforduló vagy házilag gyógynövényekből, ásványi sókból készített gyógyvízben való fürdőzés, vizes pakolásokat nevezzük gyógyvizes kezelésnek.

Kézfürdő
Meleg vízben mártjuk a kezünket negyed órán át. Mellkasi szervek vérkeringését javítja, a légcső gyulladásos betegségeit, szív szorító jellegű fájdalmát,fulladást enyhítő hatású. Ha migrénes roham előtt áztatjuk a kezünk jó meleg vízben általában a roham megelőzhető. Ha a vízhez sót adunk, akkor a kéz ízületi fájdalom megszűnik.

Lábfürdő
Hideg, meleg vizes váltó lábfürdőnek agyi vérkeringést javító, magas vérnyomást csökkentő, alvás zavart és menstruációs panaszokat enyhítő hatása van.

Pakolások
A fájdalmak, kelések, duzzanatok és meleg típusú betegségek kezelésére javasolt. Alapanyagnak árpa, búza, bors, gyömbér és más növényi anyagok őrleményét használunk. Javasolt: Különböző ízületi bántalmak, reumás panaszok, gerinc fájdalom, nőgyógyászati és légúti betegségek, különböző bőr problémák. Nem javasolt: meleg típusú betegségek, gyenge, erőtlen, étvágytalan személyeknek.

Energiakeringést szabályozó gyakorlatok
Először kolostorokban a szerzetesek gyakorolták a meditációjuk részeként. A gyakorlatoknak több fajtája (légző gyakorlatok, mozgásos és mozdulatlan gyakorlatok és belső fenntartó gyakorlatok) ismert, vannak köztük olyanok is, amit csak most nem rég ismerhettük meg. Ez a fajta gyógymód egyesíti a mozgást és a nyugalmat. A gyakorlatoknak szellemi feltételei is vannak. A gyakorlatokat kiegészítő és betegség megelőző terápiaként alkalmazható. Az erős tornagyakorlatok sok energiát vesz el a belső szervekből és legyengíti az immunrendszert. A nem megfelelő mozgás és a túlzott erőkifejtés a sejtek regenerálódását lassítja és korai öregedést idéz elő. Ezzel szemben az energia gyakorlatok új energiával látja e l a testet és táplálja a belső szerveket. A szennyezett levegő, rossz gyenge minőségű táplálkozás, stressz, alvás hiány miatt gyorsan elhasználódik a veleszületett energiánk. A tiszta levegő, teljes értékű táplálkozás, jó alvás a szerzett energiaforrásunk, ha ezek hiányt szenvednek, akkor a veleszületett energiánkat használjuk el. Az energia mennyiségünk növeléséhez jelentős szerepet játszik az energia gyakorlatok elvégzése.

Gyógyhatású készítmények
Ősi gyógyászatban alkalmazott gyógyszerek alapját növényi eredetű alapanyagok, ásványi, drága, fél drága kövek, fémek és állati eredetű anyagok képezik. Az alapanyagokat megfelelő eljárásokkal tisztítjuk és méregtelenítjük. A gyógyszerek elkészítésében az “ízek tanát” vesszük alapjául. Minden anyagnak van íze. A föld, víz, tűz, levegő, űr elemek alkotják az ízeket. Hat alap íz van, édes, savanyú, sós, keserű, csípős, fanyar. 57 összetett íz létezik. Alig létezik olyan anyag, ami tartalmaz mind a hat ízt. Az ízek a testet építő elemeket befolyásolja. Attól függően, hogy milyen betegséget akarunk kezelni egy domináns ízű alapanyagot választunk, a többi íz csak kisebb arányban szerepelnek az adott gyógyszerben. Azt is figyelembe vesszük, hogy az adott íznek milyen a felszívódási íze. Ugyanis ez megváltoztatja a gyógyszer hatását. Az összetett ízű gyógyszereknek az erejét hideg, meleg, nehéz, könnyű, olajos, száraz, nedves stb. tulajdonságban mérjük. Ennek a megértéséhez szükséges megismerni az alap elemtant. A gyógy készítmények fogyasztásakor pontosan be kell tartani a napszakokra, hold állásokra, étkezésekre vonatkozó szabályok. Így a gyógyszerek hatékonysága fokozódik
.