Leírás
Mik azok a Flavonoidok?
A flavonoidok elnevezés egy vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek és főként gyümölcsök, illetve zöldségek héjában, magjában találhatóak meg. A flavonoidokat a növények saját védelmük érdekében termelik.
A flavonoidok élettani hatásáról fontos tudni, hogy főként az emésztő- és keringési rendszerben hatnak, és bélrendszerben szívódnak fel. Semlegesíti a szabadgyököket, azaz antioxidáns hatásúak, csökkentik az érelmeszesedést (arteriosclerosis) veszélyét. Gátolják a trombózisképződést, fokozzák az érfalak rugalmasságát. Kormoszóma elváltozást (mutagenezis) és a rosszindulatú daganatok kialakulásnak folyamatát (karciogenézis) befolyásoló hatásuk van.
Csökkentik a LDL (“rossz” koleszterin) és vérzsír (serum tridlycerid) szintet. Májvédő és fényvédő hatással rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a cukorbetegség (diabetes mellitus) hosszú távú szövődményeinek kialakulását előzik meg, továbbá antivirális, antibakteriális hatással rendelkeznek.
Megtekintem a Flavonoidokról szóló rövid, ismertető videót.:
Mióta ismerjük a Flavonoidokat?
1936-ban Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István elsőként mutatták ki, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin, naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (áteresztőképességét), ezért először a rutint P-vitaminnak nevezték el. Azóta a tudomány több ezer hasonló vegyületet izolált.
Mire jók a Flavonoidok?
A flavonoidok a szervezet antioxidáns kapacitását növelik, amely képes csökkenteni a szabadgyökök sejteket romboló hatását. Támogatják a védekező rendszer optimális működését.
A vörösszőlő segítheti az érrendszer optimális működését, javíthatja a keringést. Antioxidáns tulajdonsága révén, segíthet megvédeni a sejteket a szabadgyökök romboló hatásától.
Mit jelent, hogy antioxidáns hatás, és mik azok a szabadgyökök?
Egy anyag antioxidáns tulajdonsága a szabadgyököket megkötő, semlegesítő képességét jelenti.
A szabadgyökök rendkívül instabil és “agresszív” molekulák, amelyek oxidálni próbálják a sejteket.
Ha túlzott mértékben vannak jelen a szervezetünkben, létfontosságú biológiai molekulákat -legrosszabb esetben a DNS-t- károsíthatnak. Ezt nevezzük oxidatív stressznek.
Omega-3 zsírsavakról röviden:
Három legjelentősebben előforduló:
– Alfa-linolénsav (ALA)
– Eikozapentaénsav (EPA)
– Dokozahexaénsav (DHA)
A DHA-t és az EPA-t jellemzően a tengerekben élő mikroalgák állítják elő, míg az ALA inkább növényi olajok alkotóeleme.
DHA és EPA számos egészségtámogató folyamatban vesz részt, míg az ALA a szervezetünkben alakul át EPA-vá és DHA-vá és csak eztán fejti ki jótékony hatásait.
Omega-3 zsírsavak szerepe a szervezetünk egészséges működésében:
– Szív- és érrendszer egészsége.
– Kognitív funkciók, memória, tanulóképesség.
– Csontjaink, ízületeink egészsége.
– Szemeink egészsége.
– Immunrendszer támogatása.
Összetevők:
Szűrt-tisztított víz, omega-3 halolaj, vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, AquaCelle GP1 (kókusz olaj, olíva olaj, citrus olaj, poliglicerol-poliricionát, zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitin, E-vitamin), feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, színezék: antocianidin (enocianin), szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány, édesítőszer: Stevia rebaudiana Bertoni levél extract (Steviol-glikozid 95%, E960, REB-A).
Hatóanyagok az ajánlott napi bevitelben:
50 ml | |
Össz polifenol | 2000 mg |
Ebből: – flavonoid | 1545 mg |
Omega-3 zsírsav | 3343 mg |
Javasolt fogyasztás:
– 50 ml/nap, valamint igény és szükség szerint 100-200 ml/nap, több alkalomra elosztva.
– Az íz a felhasznált gyümölcsök termőhelye és fajtája szerint kis eltéréseket mutathat.
Kiszerelések:
– 50 ml, 10×50 ml.