Tejszín
Készítése, előállítása
A tejszín nem más mint a kihűlt tej tetején keletkező tejzsírréteg. Az így létrejött réteget elválasztják – lefölözik – a tejtől, melynek zsírtartalma 20-25%-os, íze pedig édes, így nyerik a kész tejszínt.

Fajtái
Az üzletekben főző-, illetve habtejszínnel találkozhatunk. A két termék közti különbség előállításukban rejlik, amely eredményeképp a főzőtejszín jól tűri az akár hosszabb hőkezelést is, ám a habtejszín fehérjéi 60 °C körüli hőmérsékleten kicsapódnak.

Energitartalom
257 kcal, 1077 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás
Attól függően, hogy tartalmaz-e a termék tartósítószert egy-két naptól akár több hónapig is eláll. A felbontott tejszínt mindenképpen tároljuk hűtőszekrényben.

Elkészítés, felhasználás
A főzőtejszínt fehér mártások, krémlevesek, főzelékek dúsítására, míg a habtejszínt sütemények és természetesen tejszínhab készítésére használjuk. Tejszínhab készítéskor mindig tegyünk egy kevés porcukrot, vagy habfixálót a tejszínbe, így biztosan sikerül kemény habbá vernünk!