Tejföl Származás

A tejföl a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen termék. Az egyik legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk csak úgy, magában is.Készítése, előállítása

A tejföl eredetileg, házilag nyers tejből készült. A tejet csuporba töltötték, majd állni hagyták. A tej megalvadt, és “spontán felfölöződésen” ment át. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kisebb sűrűségű zsírgolyócskák a felszínre emelkedtek. Egy nap után a tejet lefölözték, és már készen is volt a tejföl. A megmaradt aludttej sem ment kárba, hiszen melegítés után ebből készült a túró.Mára természetesen a folyamat némiképp megváltozott.

A tejföl alapanyaga ma már a tejszín. Ebbe a tejszínbe kerül a megfelelő oltóanyag, majd az alapanyagot homogénezik, hogy a savókiválást megszüntessék. Készítéséhez frissen pasztőrözött tejet és tejszínt használnak. Ízét és aromáját az alvasztáshoz felhasznált tejsavbaktérium színtenyészettől nyeri.Jellemzés

A jó minőségű tejföl színe hófehér, állománya sűrűn folyó, krémes, íze enyhén savanykás.Fajtái

Magyarországon leggyakrabban 12%-, és 20%-os zsírtartalommal kerülnek forgalomba.

Energitartalom

181 kcal, 757 kJ/100 grammEltarthatóság, tárolás

Hűtve tárolva akár 14-30 napig is megőrzi minőségét.Elkészítés, felhasználás

A tipikus magyar ételek mellett főzelékek, saláták, tészták kedvelt alapanyaga és kiegészítője is lehet.