Előfordulása:
Elemi állapotában, a vízben oldhatatlan, viszont vegyületeit, sóit már feloldhatjuk.
Fokhagymára emlékeztető illata van. A gumi-, műanyag-, üvegiparban használják, ezen kívül megtalálható egyenirányító cellákban, samponokban, festékekben, gyógyászatban. Vizeink szélsőséges mértékben tartalmazzák. Savanyú vízben, vas mellett, igen nagy értéke is lehet. Zöldségeink, gyümölcseink csak keveset tartalmaznak. Kagylóban már több és a belsőségek közül a vese, máj, illetve a gabonák, lisztkészítmények már jelentős mennyiségben tárolják a szelént. Felnőttként 50-60mcg bőven elegendő szervezetünknek.

Szelén.

Felszívódás, kiválasztódás:
Légúton, bőrön és a gyomron keresztül történhet. Nagyon jól felszívódik, de ez függ a szelén formájától. Egy átlagos felnőtt 3-14,6g szelént raktároz testében, főként a vesében, májban, lépben, herékben, szívizmokban. Vizelettel 3-4-szer több szelént ürítünk ki, mint széklettel.

Tünetek, következmények:
A Keshan-kór (Kína, Keshan tartomány) főleg gyerekeket érint és szezonális. Négy formája létezik: akut, szubakut, krónikus, latens. A szívfunkciók megváltozása, szívizomsorvadás kíséri. A Kashin-Beck-kór (Kelet-Szibéria, Észak-Kína, Korea) jellemzője a zavart csontfejlődés, rövidebb kéz- és lábujjak, törpenövés. Élelmiszer okozta toxikózis hányingert, hasmenést, remegést okozhat. Krónikus, súlyos esetben, emésztőszervi zavarok, bőrelszíneződés, fogszuvasodás, körömproblémák, hajhullás léphet fel. Érdekesség, hogy 750mcg-nál még nem mutathatóak ki mérgezéses tünetek, azonban sosem árt az óvatosság.