Szappanokról

Annak ellenére, hogy Magyarországon a higiénia fontosságának hangsúlyozása még nem vehető le a napirendről, azt is tudomásul kell venni, hogy megszaporodtak a tisztálkodószerek túlzott használatából eredő bőrproblémák. A fejlettebb országokban a bőrgyógyászok már egyértelműen ezek ésszerűtlen használatából eredő bőrbetegségekre figyelmeztetnek.

Mivel mosakodjunk?
Az emberek évszázadokon keresztül szappannal és vízzel mosakodtak.

A szappant régen a föníciaiak, kecskezsírból és bükkfa hamujából állították elő, s már akkor nagyon okosan bőrbetegségek kezelésére is használták. Az igazi szappan vizes oldata lúgos, s mivel a bőr enyhén savas vegyhatású (pH), a reklámok éveken keresztül lebeszéltek a szappanos mosakodásról. Pedig az egészséges bőr, különösen fiatal korban, viszonylag gyorsan újjátermeli védőköpenyét, s egyébként is egy enyhén savas tonikkal, vagy otthon is elkészíthető öblítővízzel könnyen visszaállítható az arc bőrének savas pH értéke.

Miért jó a szappan?
Túlságosan szennyezett környezetben élünk, a víz önmagában nem tisztít kellően.

A szappan, mint enyhe peeling (bőrradír), a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását. A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához viszont lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség.

Mint mindenben itt is a mérték a lényeg!

Az egészséges bőrűek, bőrtípustól függetlenül, nyugodtan mosakodhatnak szappannal, mindössze arra vigyázzanak, hogy ne szappanozzák magukat nyakra-főre. Ha valaki egész nap az irodában ül, s nem verejtékező típus, akkor a napi tusoláskor bőven elég, ha csak a szennyezett területeket szappanozza be (arc, fül, nyak, lábak, az apokrin mirigyekkel ellátott genitáliák tájéka), s a kádfürdőt csupán heti 1-2 alkalomra korlátozza. Minél agresszívebb mosóhatású szerrel tisztálkodik valaki, annál intenzívebb bőrápolásra van szükség. Természetesen a zsírosabb, robusztusabb bőrűek többet elviselnek, mint a vékony, száraz bőrük, akiknek reggelente elég csak vízzel, vagy alkoholmentes tonikkal felfrissíteni az arcukat. A kelleténél gyakoribb fürdés, a bőrön maradt habmaradék, a rossz minőségű szappan, a kemény víz természetesen kiszáríthatják a bőrt, ami a különféle kozmetikumokban lévő kritikus anyagokra sokkal érzékenyebbé válik.

Milyen a jó szappan?

A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összefőzésével készül. A kívánt hatás érdekében általában különféle zsírokat és olajakat kevernek össze. A tipikus szappan 60% marhafaggyú Na(nátrium)-sójából (Sodium Tallowate) és 27% kókuszzsír Na-sójából (Sodium Cocoate) áll. A marhafaggyú kevésbé habzó, de szelíd anyag. A kókuszzsír intenzív habzást biztosít, de egyesek szerint irritálóbb hatású. A kemény szappanok nátronlúgot (Sodium Palmitate), a folyékony és kenő szappanokhoz kálilúgot használnak, ezt kíméletesebbnek tartják (a Potassium Oleate pl. az olajsav kálium sója). A szappanok minőségét elsősorban a készítésükhöz felhasznált növényi és állati zsírok, valamint a beléjük kevert anyagok határozzák meg. Aki az állati nyersanyagoktól ódzkodik, növényi olajokkal, viaszokkal készült szappanokat keressen. Az alapanyagok tisztasága szintén befolyásolja a minőséget, ez azonban a laikus vásárló előtt teljesen rejtve marad. Az üzletek kínálatából egyáltalán nem könnyű választani. Nyilvánvaló, hogy mindenki jó minőségű terméket szeretne vásárolni. Az igazán jó szappanok természetes anyagokból készülnek, növényi olajakat, viaszokat gyógynövénykivonatokat tartalmaznak, illóolajjal illatosítottak, konzerválószertől, ásványi anyagoktól és Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate (EDTA) környezetet szennyező segédanyagtól is mentesek.