Előfordulása:
Vörös színű, jól megmunkálható fém. Az elektronikában, vegyiparban, festék-, és gyógyszergyártásban, pénz és érmekészítésnél használják. Jó elektromos és hővezető. Terápiásan jó hányatószer.
Megtalálhatjuk vizeinkben, talajban és levegőben egyaránt. Növényeink réztartalmát befolyásolja a talajkoncentráció. Segítségével növelhető a terméshozam, persze csak optimális mértékkel kijuttatva. Tejtermékekben, fehér és barna kenyérben, cereáliákban kevesebb, míg belsőségekben, sertés, juh, borjúmájban, borjúhúsban több rezet találhatunk. Napi szükségletünk felnőttek esetében 30mg, gyermekeknél ez 40mcg testtömeg kg-onként. Egyes szakemberek ennek a dupláját tartják megfelelőnek (80mcg).

Réz.

Felszívódás, kiválasztódás:
A tüdőn és a bélrendszeren keresztül szívódik fel testünkben. Hatásfoka nagyban függ az aktuális rézmennyiségtől. Akinél jó sok található éppen, annál nyilvánvalóan alacsonyabb, mert nincsen rá annyira szüksége. Ez általánosan elmondható a többi nyomelemre is, de szerintem ez logikus is. Amikor valamiből jó sokat elraktározok, azt nehezebben fogom magamhoz venni, mint olyan anyagot, amiből esetleg még kismértékű hiányom is van. Egy felnőtt szervezete 50-120 mg rézt tartalmaz, amit a hajban, májban, agyban, vesében, szívben találhatunk meg legnagyobb mennyiségben. A kiválasztódás leggyakoribb módja a széklettel történik meg, csupán pár százalékban a vizelettel.

Tünetek és következmények:
Fontos szerepe van a vörösvértestek képzésében. Ehhez az 1:25 réz:vas arány a legideálisabb. Embernél ritka eset a rézhiány, általában rosszul táplált, felszívódási problémákkal küszködő egyéneknél fordulhat elő.
Csecsemők ugyan érzékenyek a rézhiányra, ám a májuk réztartaléka védi őket, ha megfelelő a táplálkozás. Az állatok már sokkal érzékenyebben élik meg a rézhiányos állapotot. Azért nekünk is óvakodnunk kell a túlzott mértékű beviteltől, mert nyálkahártya irritációt okozhat. 1-100g rézszulfát már súlyos mérgezéssel, sárgasággal, vesekárosodással, anémiával járhat. A cink semlegesíteni tudja a rézmérgezés hatását, ha nem is teljesen, de sikerrel mérsékeli. Azért ezt inkább ne próbálja ki senki.

Rézbánya.