A hosszú életűek hazájaként is emlegetett észak-kínai Zsukao városában jelenleg nem kevesebb mint 255 századik életévét betöltött ember él – derült ki a helyi hatóságok által közzétett statisztikából.

A Kína északi részén elterülő Csiang-szu tartománybeli városnak 1,45 millió lakosa van, közülük negyvenezren elmúltak nyolcvanévesek, és több mint négyezren ünnepelték már meg a kilencvenedik születésnapjukat is. A helyi lakosság átlagos élettartama 75,59 év. Ez 4,59, illetve 9,59 évvel magasabb, mint a Kína többi részén, illetve az egész világon érvényes átlag.
Az ázsiai ország összesen hat “hosszú életű” várossal büszkélkedhet, ám Zsukao az egyetlen közülük, amely alacsony fekvésű és gazdaságilag is meglehetősen fejlett régióban található. Az itt élő emberek hosszú életének titka a rendszeres és egészséges táplálkozási, valamint alvási szokásokban, illetve a kedvező környezeti feltételekben rejlik.
A Földtani Kutatások Csiang-szu Tartománybeli Intézetének kutatása szerint a régióban lévő talaj egy kilogrammjában átlagosan 3,3 milligramm jód, 57,3 milligramm cink és 0,047 milligramm szelén található, ami jóval meghaladja a környező területekre jellemző arányokat. Az intézet szakértői szerint a szelén segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását, a cink a fehérjecsere fontos résztvevője, a jód pedig a pajzsmirigy-hormon termelésében játszik fontos szerepet.
A következő években valószínűleg tovább emelkedik a százévesek száma, ahogy a várható élettartam is egyre jobban megemelkedik majd. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2009-ben 73,05 év volt az átlagos élettartam Kínában, míg 2000-ben 71,4 évet, 2006-ban pedig 72 esztendőt jósoltak majdnem biztosra az ország lakóinak.
Forrás: MTI 2010. szeptember 17., péntek 10:44