Új módszert mutattak be spanyol kutatók transzplantációs célú mesterséges szervek létrehozására őssejtek segítségével. Az őssejtek felhasználása jelentősen csökkenti a donorszervek kilökésének kockázatát.

Az új technika első lépéseként eltávolítják a beültetésre alkalmatlan szív, máj vagy más szerv sejtjeit, ezáltal egy csupasz vázat, egy háromdimenziós mátrixot kapnak – mondta el madridi sajtótájékoztatóján Francisco Fernandez-Aviles, a Gregorio Maranon kórház vezető kardiológusa. Ezt követően a páciens saját őssejtjeit viszik fel a vázra, ahol azok gyakorlatilag újranövesztik a szervet, ezúttal már olyan sejtekkel, amelyek kompatibilisek a páciens testével, hiszen azonos DNS- és sejtállományt hordoznak.
Mint Fernandez-Aviles elmondta, legkorábban öt év múlva végezhetnek az orvosok olyan szervátültetéseket, amelyekben az ezzel a technikával előállított, illetve újraalkotott szerveket használják fel. “Mindez két problémának vet véget: a transzplantációra alkalmas donorok és szervek hiányának, valamint annak, hogy a páciens szervezete kilökje a beültetett új szervet” – tette hozzá.
A kórháznak jelenleg nyolc előkészített “szívváz” áll rendelkezésére a módszer kipróbálásához, ezek közül egyről remélik, hogy az év végéig legalább részlegesen szívként újul meg az őssejtek segítségével.
Forrás: Index/MTI 2010. november 3., szerda 17:16