A hazai gyógyfüvek között a körömvirág kiemelkedő helyet foglal el. Egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek a terhesség idején és a szülés után is. Készülhet belőle krém, olaj, sőt tea is. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásáról ismert.
2011-03-11

A körömvirág (Calendula officinalis) a Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származik. A középkori kolostorok gyógynövénye volt. Az egyiptomiak azt tartották, megfiatalítja az embert. Napjainkban hidratáló hatásának hála ideális kozmetikai anyaggá vált. Levelei lándzsa alakúak, gyengén fogazottak. Aranyló, citromsárga- narancsvörös színű virágzata nyár elejétől késő őszig virít. Fészkes virágzatának szirmait vagy teljes virágzatát használják fel. A termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek. A gyűjtést ajánlatos napsütésben végezni, ilyenkor legjobb a gyógyhatása.

Serkenti az immunrendszer működését

Enyhíti a menstruációs panaszokat és helyreállítja a normális menstruációs ciklust. Erősíti a szaporítószerveket. Gyomor-, illetve nyombélfekély, vastagbélgyulladás, rossz emésztés esetén isszák. Megnyugtatja, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást. Lépduzzanat és májpanaszok esetén is használ. Ilyenkor a körömvirághoz még homoki szalmagyopárt is keverhetünk. Kimutatható számos kórokozóra gyakorolt antibiotikus hatása. Felhasználható hüvelymosásra, ilyenkor előnyös a cickafarkkóróval társítani. A húgyhólyaggyulladásnál használt teakeveréknek is egyik alkotórésze.

Tea és olaj készítése

Egy kávéskanálnyi virágdrogot egy csésze vízzel leforrázunk, 15 perc múlva szűrjük. Félóránként-óránként kortyonként fogyasztjuk, lehetőleg cukor nélkül. Napi adagja 2-3 csésze. Olaj: egy befőttes üveget lazán töltsünk meg a virágfejekkel és öntsünk fel olajjal. Erre a célra hidegen sajtolt olajakat használjunk, de az étolaj is megfelel. Az üveget szorosan zárjuk le, majd legalább két hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, és sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben tartsuk.

Olajos kivonat, kenőcs

Külsőleg jól alkalmazható olajos kivonata és a közkedvelt készítménye, a körömvirágkrém. Égési sérülésre, csípésre, pattanásos bőrre egyaránt felhasználhatjuk, mivel jó fertőtlenítő és hámosító. Kiváló gombaölő, összehúzó szer. Jótékony hatással van a száraz bőrre, a körömvirág forrázata pedig remek borogatószer. Javul a látás, ha a szemet langyos teával törölgetjük. Mellékhatás és mérgezés nem ismeretes.

Érzékeny bőrre

A körömvirágolajhoz hasonló módon készíthetünk alkoholos kivonatot, tinktúrát is (olaj helyett gyógyszertárban kapható 70 százalékos alkoholt öntünk a szirmokra), amelynek fertőtlenítő hatása hasonló a jódéhoz. Forralt, hűtött vízzel hígítva különösen alkalmas sebek, zúzódások, izomrándulások gyógyítására is. A körömvirágkenőcs feszessé teszi a szöveteket, meggátolja a gyulladást. Ehhez fél kilogramm zsírt felforrósítunk, két marék összeaprított körömvirágszirmot szórunk bele, majd rövid ideig pirítjuk. Lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük, és  tiszta edénybe szűrjük. Nélkülözhetetlen a csecsemőápolásban is, a kivörösödött bőr vagy pelenka dermatitisz kezelésére.
Forrás: Baba magazin.