Jó néhány napig marad még a vénasszonyok nyara, ezalatt érdemes napozással feltölteni a szervezet D-vitamin-raktárait. A D-vitamin szinte minden életfolyamatban fontos, és a vírusfertőzésekkel szembeni ellenállást is növeli. A magyarok többségének alacsony a D-vitamin-szintje.

“Míg nyáron elég volt napi 5-10 perc, most, hogy a nap ereje már gyengébb, legalább fél óra, néhány hét múlva pedig több óra napon tartózkodás kellene ahhoz, hogy kielégítsük a szervezet napi D-vitamin-szükségletét. Ehhez nem kell meztelenre vetkőzni, elég rövid ujjú trikóban, rövidnadrágban, szoknyában napozni, a nap UV-B sugarai ekkora felületen is beindítják a bőrben a vitamin termelődését” – mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.

A szakember szerint azonban a magyarok többsége nem tartózkodik ehhez eleget a napon, így a lakosság nagy része D-vitamin-hiányos. “A becslések szerint a 60 év felettieknek több mint felét nyár végén is D-vitamin-hiány jellemzi, tavasszal ez az arány 70 százalék felett van. A gyerekek sincsenek nyáron eleget a szabadban, 25 százalékuknak szintén alacsony a D-vitamin-szintje nyár végén” – mondja.

A legtöbb életfolyamathoz nélkülözhetetlen a D-vitamin

Bár korábban a D-vitamint csak a csontok egészségével hozták kapcsolatba, ma már tudják a szakemberek, hogy a szervezet szinte valamennyi életfontosságú folyamatában szerepet játszik. “Régóta ismert, hogy a súlyos D-vitamin-hiány csontlágyuláshoz, angolkórhoz, az enyhébb pedig csontritkuláshoz vezet. Az elmúlt évtizedekben viszont fény derült egyéb szerteágazó hatásaira is” – mondja Lakatos.

Ismertté vált többek között, hogy a vitamin hiánya növeli a vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganatainak gyakoriságát. Szerepe van az idegrendszer egészséges működésében is, a D-vitamin-hiánnyal küzdők körében magasabb a sclerosis multiplexben szenvedők aránya.

A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél – ha megfelelő a D-vitamin-szint – csökkenthető a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek adagja. A kutatások szerint policisztás ovárium szindrómábanszenvedőknél szintén segíthet a D-vitamin: képes akár peteérést is kiváltani. A fertőzésekkel szembeni ellenállást szintén növeli a vitamin, beleértve a vírusfertőzéseket is.

Télre kiürülnek szervezetünk D-vitamin-raktárai

Mivel az ország földrajzi elhelyezkedése miatt a magyaroknak csak tavasztól őszig van lehetőségük arra, hogy napfényből fedezzék D-vitamin-szükségletüket, ősztől tavaszig gyakorlatilag mindenkinek kellene D-vitamint szednie tabletta vagy cseppek formájában – mondja az endokrinológus. “Akinek nincs hiánya, annak napi 800-1000 egység D-vitaminra lenne szüksége, akinek eleve hiánya van, annak a hiány mértékétől függően ajánlott nagyobb adagot fogyasztania.”

Ez jóval több, mint az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet jelenlegi D-vitamin-ajánlása (amely egyébként összhangban van a többi európai országéval), ami napi 5 mikrogramm (azaz 200 egység). Az USA-ban ennél már többet ajánlanak: felnőtt embernek napi 600 egységet (ez 15 mikrogrammnak felel meg), szemben a korábbi 400 egységgel (10 mikrogramm). A magyar (európai) ajánlás tehát fele a korábbi amerikai ajánlásnak, és csupán harmada az új értéknek.

Bár elméletileg a D-vitamin táplálékkal is bevihető, gyakorlatilag nem tudunk annyit fogyasztani D-vitamin-tartalmú ételekből, ami fedezné a napi szükségletet. D-vitamint tartalmaz többek között a csukamájolaj, a máj, a tojássárgája és a tengeri halak, és ma már kaphatók kifejezetten D-vitaminnal dúsított termékek (joghurtok, kenyerek) is (részletesebben lásd keretes írásunkban).

Túlzásba sem szabad vinni a D-vitamin fogyasztását

“Ha valaki szed D-vitamint és mellette egyéb multivitaminokat is, amelyek esetleg szintén tartalmaznak D-vitamint, plusz még a táplálékkal is visz be, érdemes összeadnia a bevitt vitaminmennyiséget, nem szabad ugyanis túlzásba se esni a vitamin fogyasztását illetően” – mondja Lakatos Péter.

Vesekő kialakulásához, szélsőséges esetben a vese elmeszesedéséhez vezethet ugyanis, ha valaki nem küzd vitaminhiánnyal, de hosszú időn keresztül napi több ezer egység D-vitamint fogyaszt.

A D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 1 és 3 éves kor között 2500 egység (62,5 mikrogramm), 4 és 8 év között 3000 egység (75 mikrogramm), a többi korosztály esetében pedig 4000 egység (100 mikrogramm) naponta.

A D-vitamin-szint megállapítása vérből történik, a pácienst a háziorvos küldheti laborba.

Az élelmiszerek D-vitamin-tartalma

Az élelmiszerek közül a tengeri halakban, a tojásban, a májban, a halolajban és a tejtermékekben található meg a D-vitamin egyik típusa, a D3-vitamin. Például 100 gramm párolt lazacban 360 egység D-vitamin található, azaz a napi 800-1000 egység beviteléhez több mint 200 grammot kellene belőle fogyasztani. 100 gramm makréla 345, 100 gramm angolna 200, 100 gramm olajos tonhal 235, 50 gramm olajos szardínia pedig 250 egység D-vitamint tartalmaz. Egy átlagos tojásban 20 egység található, 100 gramm marhamájban 15 egység, egy nagy kanál (15 ml) csukamájolajban pedig 1360 egység D-vitamin van.

A gyermekek megfelelő D-vitamin-ellátottságának biztosítása

A D-vitamin-hiány megelőzésére a szülőknek már a gyermekvállalás előtt is oda kell figyelniük: a várandós anya étrendjében szerepeljen minél több D-vitamint tartalmazó élelmiszer, orvosi javaslat alapján pedig szükség lehet még a vitamin étrend-kiegészítők formájában történő pótlására is.

A gyermekeket hat hónapos korukig szoptatással javasolt táplálni, és jó hatású, ha az anyatejet egyéves koráig kiegészítő táplálékként is megkapja a csecsemő. Az anyatejben ugyanis – de csak az anya megfelelő vitaminellátottsága esetén – elegendő mennyiségű D-vitamin található. Az orvosok azt is tanácsolják, hogy vegyes étrend elkezdésekor mindennap szerepeljen a gyermek étrendjében D-vitamint tartalmazó élelmiszer, illetve a gyermekorvossal egyeztessék a szülők a D-vitamin megfelelő pótlását.
Forrás: Origo.hu – Szekér Szimonetta – 2011. 09. 27., 16:03 – Utolsó módosítás: 2011. 09. 27., 18:23.