Előfordulása:
Ezüstfehér, kemény fém. Acélötvözetek, rugók, izzólámpák gyártásához, direkt kezelésre használják. A talaj jellegétől függ élelmiszereink molibdén tartalma. Zöldségek, hüvelyesek esetén több, a gyökérfélékben kevesebb. Szükségletünk az életkorral változik. Csecsemőknél 0.015-0.04 mg/nap, 1-10 éves gyermekeknél 0.025-0.15 mg/nap, 10 éves kor felett 0.075-0.25 mg/nap. A belsőségek (máj, vese) nagyobb arányban, tartalmazzák, mint a tej, búza, árpa, rozs, magvak. Biológiai felezési ideje 2-4 nap.

Felszívódás, kiválasztódás:
A légúton és emésztőrendszeren (40-70%-os hatásfok) keresztül szívódik fel. A májban, vesében, csontokban halmozódik fel. A szulfátok gátolják ezt a folyamatot. Vizelettel távozik a 30-35%-a, széklettel csupán elenyésző hányada (kb. 1%).

Tünetek, következmények:
Esszenciális elemként több enzim alkotórésze (szulfit, xanthin, aldehid oxidáz). Eddig még nem mutatták ki a hiányát. Ahol magas a talaj molibdén és réztartalma, ott gyakrabban előfordultak köszvényszerű megbetegedések, ízületi fájdalmak (térd, kéz, lábfej), sőt még deformáció is, pl. májduzzanat.