Nyomelemek meghatározása:
Most elsősorban csak az emberi szervezetben megtalálható nyomelemekre koncentrálok, s nem teszek különösebben említést a természetben megtalálhatókra. Azokat az elemeket, amelyek részaránya 1 kilogrammonként 100mg alatt van nyomelemeknek hívjuk, az ennél nagyobb mennyiségűek pedig a makroelemek vagy másképp ásványi anyagoknak is szokás őket nevezni. Mi most a nyomelemeket nézzük meg, találó nevéhez, hiszen tényleg csak nyomokban lelhető fel. Ettől függetlenül nagy jelentőséggel bír, főleg az esszenciális (például: réz, cink, króm, kobalt stb.) elemek, mert ehhez feltétlenül szüksége van az élő szervezetnek. Persze csak mindent a maga mennyiségében: túlzott és kevés adagja tüneteket és fordított hatást okozhat, mint amit szeretnénk. Lehet szemiesszenciális, amik ugyan kevésbé bírnak jelentőséggel, mint az esszenciális, de azért erre is szükségünk van. Legvégül pedig a toxikus anyagok (higany stb.) sorolhatók fel. Ezek kifejezetten károsak az emberi szervezetre, de sajnos tehetetlenek vagyunk. Legalábbis közös összefogás nélkül. Az iparosodás és az élelmiszeripar tartósítószerei, a felhasznált anyagok mind tartalmazhatnak toxikus anyagokat. Ezek ugyan egy meghatározott egészségügyi norma alatt kell, hogy legyenek, de attól még tartalmazza. Gondoljunk pl. a déligyümölcsökre, amiket szinte féléretten leszedve és jó kis tartósítószerekkel ellátva küldenek hosszú útjukra. Nem kívánok elriasztani mindenkit, de nem véletlenül hangoztatják, lehetőleg mindent természetes formájában fogyasszunk. Nem egyformán fejtik ki hatásukat minden emberre, de egyes anyagok okozhatnak kismértékű mutációkat egyes génekben. Fel a fejjel, nem mindjárt kell Csernobilhoz hasonló mutáns állatokra és emberekre gondolni, de bizony ha valami mindig csak kis és kis mértékben változik meg, az akár 2-300 év alatt már jelentős eltérést is okozhat. Ne feltétlenül csak egy emberöltőben gondolkozzunk (70-80 év), hanem kicsit lássunk messzebbre is.

Hol fordulhatnak elő?
Természetes környezetben:
– vulkanikus tevékenységnél
– erdőtüzek
– kőzetekből kioldódva (pl. savas esők, erózió)
– meteorit
– növényekben (talajból, légkörből, vízből felveszik)
– vizekben (felszíni, felszín alatti, ill. a talajból kivált)
– energiahordozók
– természetes hulladék (állati tetem, elrohadt növényzet)

Mesterséges környezetben:
– ipari (vegyipar, élelmiszeripar stb.)
– közlekedés (gépjárművek)
– háztartások (hulladék és egyéb szennyezőanyagok)
– belső terekben (oktatási, egészségügyi intézmények stb.)
– temetkezés

Nyomelemek a levegőben:
Terjedésük levegőben függ a kibocsátás helyétől, annak erősségétől, széliránytól, hígulástól stb. Érdekesség, hogy a kipufogógázok ólomtartalma 100m-en belül, a higany kétharmada 200-2000m-en belül lerakodik, a finom por pedig még ennél messzebbre juthat el. Nem véletlenül mérik folyamatosan a nagyvárosok légszennyezettségét. Bizony már volt sajnos arra is eset, hogy szmogriadót kellett elrendelni. Ez főleg nagy melegben, vagy olyankor fordulhat elő, mikor tartósan állandósul az időjárás és szinte nincsen légmozgás.

Nyomelemek a vízben:
A vizek képesek öntisztulásra, viszont a mederben lerakódnak. Ezért a vízi élőlények (halak, rákok), majd a táplálkozási lánc többi tagja is veszélynek van kitéve. Köztük mi emberek is, ha ilyen halat, kagylót, stb fogyasztunk. A talaj alatti ivóvízkészlet Magyarországon is eltérő értéketket mutat, a talaj kőzetétől függően. Míg az alföldön általában lágyabb a víz (persze nem egyformán), addig a hegységeinkben jóval keményebb. Az is érdekes, hogy Békés, Bács-Kiskun, Csongrád megyében nagyobb a víz arzéntartalma. Nemcsak külső szennyeződés létezik, hanem belső is, pl. a múlt században használt ólomcsöveket agresszívan oldotta a lágy víz.

Nyomelemek a talajban:
A növények számára is fontosak az esszenciális anyagok, mert ezek hiányában egyedek, fajok pusztulhatnak ki. Sajnos a növények is képesek felvenni a toxikus anyagokat, melyeket általában a gyökerükben koncentrálnak. Persze a talajban található mérgező anyagok kötése sem állandó, vagyis előbb-utóbb lebomlik minden, csak idő kérdése. Most nem fogom részletesen elemezni, de nem mindegy, hogy egy elem 10-20 estleg csak 30 év alatt bomlik le, vagy például az urán, aminek ugye szép hosszú a felezési ideje. A felezési idő elteltekor még nem szűnt meg sugározni, csak felére csökken a sugárzás mértéke.

Belső terekben a nyomelemek:
Belső tereken mesterséges fallal körülhatárolt épületet értünk. Ezek nyomelemtartalma származhat külső térből, belső tevékenységből, építőanyagokból, használati tárgyakból. Mivel életünk nagy részét falak között töltjük (nem feltétlenül mindenki persze), nem mindegy, milyen körülmények között. Különösen a terhes nők, csecsemők, fiatalok és idős, beteg emberek esetén jelenthet ez fokozott problémát. Nagyon sok függ a felhasznált építőanyagoktól, lakberendezési tárgyaktól, falfestéktől, szellőztetéstől, fűtési módtól, dohányzástól stb. Alápincézett lakásban alacsonyabb a koncentráció, mert a pincehelyiség felhígítja a talaj eredetű emissziót. Többszintes épületben a felsőbb szintek felé haladva szintén csökken. A gyakori szellőztetés is ezt segíti elő.

Nyomelemek felvétele:
– emésztőszerveken keresztül
– légutak által (dohányzás is)
– szem, orr, száj
– bőrön
– implantátummal (beültetés)
Többféle határérték terjedt el, most csak két fontosat említek meg, az egyik az ADI, a napi megengedhető toxikus felvételt, az RDA pedig a napi ajánlott beviteli mennyiséget jelenti. Ezek csupán irányszámok, amit számos tényező módosíthat (életkor, táplálkozási szokások, káros szenvedélyek, betegségek, ferőzések, lelki állapot stb.)

Nyomelemek felszívódása:
– légutakon keresztül (gyors, 70-90%-os)
– emésztőszerveken (lassúbb, 5-30-70%)
– bőrről (lassú, 8-40%)
– hematogén (dialízis, infúzió) azonnali és teljes arányú
– diaplacentáris folyamatos 15-70%-os

Felszívódást befolyásoló tényezők:
– tápláltság, fehérjeellátottság
– aminosav, anyagcserezavar
– gyomornedvek működése (elősegíti)
– belek rost-, fitin-, csersav-, kalcium-, foszfor stb. tartalma (gátolja)
– gyomor, bél, légutak, nyálkahártyák
– krónikus betegségek
– máj, hasnyálmirigy, vese betegségei
– élettani szükséglet (egy sportoló igényei különböznek egy átlagembertől)

Toxicitás:
A gyomor és bélrendszer károsodását okozhatják nagy mennyiségű fémsóoldat vagy savas élelmiszerek italok okozta fémkioldódás. A tünetek hamar kialakulnak, nagy tömegeket érintenek és a híradóban ételmérgezésként szerepelnek. Hányást, hasmenést és a keringés összeomlását okozhatják. Ilyen hatást válthat ki az ólom, cink, kadmium, réz, bizmut, króm, vanádium ,arzén, vas stb.

Diagnózis és terápia:
Mivel a nyomelemhiány egy nem kívánatos állapot, viszont a túlzott túladagolása halált okoz, ezért gondosan kell eljárni a diagnózis felállítása és az alkalmazott terápia során. A diagnózis felállítását befolyásoló tényezők:
– munkahelyi környezet
– otthoni életkörülmények
– családi állapot
– káros szenvedélyek
– stressz, felpörgött életmód
– táplálkozási szokások
– földrajzi adottságok (ivóvíz, talajszennyezés)
– biológiai minták (vér, vizelet, széklet)

A terápia lehet:
– a szervezetbe került anyag felszívódásának megakadályozása (hányatás, gyomormosás)
– mesterséges lélegeztetés
– infúzió
– transzfúzió, vércsere
– étrendkiegészítő nyomelemek
– táplálkozási szokások megváltoztatása
– új lakóhelyre költözés