A biotermékek táplálkozásbeli előnyei, a szemléletváltozás szükségessége

Sokan ismerik azt a közmondást, hogy „az vagy amit eszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent a valóságban. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk és minden egyes sejtünk azokból a tápanyagokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy mit is eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik.

A szupermarketekben többnyire a nagyüzemi mezőgazdaságban előállított, olcsó tömeg élelmiszereket találjuk. A fejlett országokban a vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat. Ennek három ellentétes következménye van: a jobb táplálkozás miatt az emberek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és nő az átlagéletkor. Ugyanakkor az elhízás népbetegséggé válik, és ez hosszú távon megrövidíti az életkort. A harmadik, és legfontosabb hatás az, hogy az élelmünkben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbak. Ez azért nem meglepő, mert az élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradék-anyagait: a gyomirtószerek, rovar- és gombaölő szerek, a talajfertőtlenítők és műtrágyák maradékanyagait. Ehhez adódnak az ipari feldolgozás során az élelmiszerekhez adott technológia segédanyagok, az ún. E-számok (adalékok, színezők, tartósítók, állagjavítók, kenőanyagok, detergenseket stb.). A tárolás, érlelés és csomagolás során újabb vegyianyagok kerülnek az élelembe. Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak hormonokat és állatgyógyszereket is. Ugyan ezeknek az anyagoknak a biztonságát egyenként megvizsgálták, de eggyüttes hatásukat és a kölcsönhatásokat nem. Senki sem tudja azt előre kiszámítani, hogy a vegyszer koktélnak milyen hatásai lehetnek. Annyit már tapasztalatból is tudunk, hogy a táplálékunkban és a környezetünkben jelenlévő szintetikus vegyületek egészségügyi kockázatot jelentenek. Egyre gyakrabban figyelhető meg (a mutagén szerek következtében) az emberi- és állati génállomány hibásodása. A rákkeltő anyagok miatt növekszik a rákos megbetegedések száma. A teratogének hatására gyakoriak a fejlődési rendellenességek. Népbetegséggé vált a cukorbetegség, a szív, érrendszeri-, és a légzőszervi megbetegedések, az immunrendszer meghibásodásai és az allergia. A hormonzavarok, az idegrendszeri meghibásodások (mint pl. a Parkinson kór, az Alzheimer stb.) is egyre nagyobb arányban fordulnak elő.

A bioélelmiszerek első nagy előnye, hogy ezek nem, vagy csak alig tartalmaznak a szintetikus szermaradékot.

A genetikailag módosított élelmiszerek (GMO-k) egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő a takarmányban, és sajnos az élelmiszereinkben is. Ezeket a növényeket nem tesztelték megfelelő tudományos alapossággal, ezért biztonságosságuk kérdéses. Arra már vannak adatok, hogy a GM-szója csökkent tápértékű. Több benne az antinutriens és allergén (a Kunitz tripszin inhibítor), és a génmódosítás hatására csökkent a szója fehérje tartalma, ahogy ezt az 1. táblázat adatai is mutatják. Nem tudjuk, hogy mik a GMO-k hosszútávú hatásai. Éppen ezért jogos az elővigyázatossági elvet alkalmazni, és elkerülni a GMO élelmiszerek fogyasztását.

1. táblázat: A 2000/2001 évi szója fehérje tartalma és GMO aránya (Karr-Lilienthal és mtsai., 2004 alapján).

OrszágFehérjetartalomGMO arány
Argentina32,6%95%
USA37,1%50%
Brazília39,3%20%
Kína44,9%0%

A bio- termékek második előnye a nagyüzemi termeléssel származókkal szemben az, hogy a bioélelmiszerekben nem engedélyezik a GMO-kat, vagy ahogy hivatalosan nevezik, a rekombináns DNS technológia alkalmazását.

A világon az egyik nagy probléma az éhezés. A TV képernyőjéről mindenki ismeri azokat a szomorú képeket, amelyek csonttá, bőrré fogyott embereket és gyermekeket mutatnak be, mert a haború, vagy az időjárás viszontagságai miatt nem jutnak élelemhez. Ilyenkor „A” típusú éhezésről beszélünk. Az „A” típusú éhezésnél a szervezet nem jut elég kalóriához, sem ásványi anyaghoz és vitaminhoz. Azt már kevesebben tudják, hogy van egy másik fajta, ugynevezett „B” típusú éhezés is, amikor a szervezet ugyan elegendő kalóriát kap, de a táplálék nem fedezi a működéséhez szükséges vitamint és ásványi anyag mennyiséget. A „B” tipusú éhezésben szenvedőkről soha nem gondolnánk, hogy éheznek, mert gyakran kövérek (1. ábra). A sok, de sajnos rossz minőségű táplálék fogyasztása miatt a szervezetükből hiányoznak alapvető, de létfontosságú egészségvédő anyagok.

1. ábra: A „B” típusú éhezés (Paul Clayton).

A nagyüzemi termeléssel és az ehhez csatlakozó nemesítéssel a táplálék tápértéke jelentősen megváltozott. 1900 óta az élelmünkben található flavonoidok mennyisége 75%-kal, a C vitaminé 50-60%-kal, az omega-3 zsírsvaké 50%-kal, a karotinoidoké 40%-kal, a foszfolipideké 50%-kal csökkent. 1960-tól napjainkig a szelenium 50%, a prebiotikus rost 50%, és a szterolok mennyisége 66%-kal csökkent. A vitamin tartalom csökkenése is jelentős. Paul Clayton (2007) adatai szerint a nagyüzemi gazdálkodás és nemesítés következtében táplálékunk vitamin tartalma jelentősen csökkent (2. táblázat).

2. táblázat: A vitamin tartalom csökkenése az ipari forradalom óta.

VitaminCEAB1B2NiacinFolsavB6B12
Csökkenés (%)376855323127345417

A hazai haszonnövényeink hasonló, vagy még nagyobb változásokat mutatnak. Mint ahogy az Márai Géza adataiból kiderül, a búza az nyomelem tartalmának 50, a kukorica 81, az árpa 62, a répafélék 15 és a burgonya 14 százalékát vesztette el. A borsó vitamintartalma 53, a tej 95, a káposzta 95 és a sárgarépa 40 százalékkal csökkent.

Mára már bebizonyosodott, hogy a biogazdálkodás táplálóbb gyümölcsöt, zöldséget és gabonát biztosít. A biotermesztésből származó növények sokkal táplálóbbak. Egy átlagos adag bioétel körülbelül 25%-kal több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő anyagok tartalmaz, mint a nagyüzemi, vegyszeres módszerekkel előállított társa.

A biotáplálékok fogyasztása megelőzi a „B” típusú éhezést. A bioélelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származóak, ezt bizonyítja az Amerikai Bioszövetség 2008-ban kiadott riportja. Ebben áttekintették az összes 1980-tól megjelent tudományos cikket és azt találták, hogy a nagyüzemi módszerrel termesztett növények valamival több fehérjét, bétakarotént, és sokkal több nitrátot tartalmaztak, de a C-vitamin tartalmuk alacsonyabb volt. A reprodukciós szakasz alatt és az éréskor a növény a fölösleges energiát másodlagos metabolitok szintézisére fordítja. A növényt érő stressz hatására megnő a polifenolok, flavanoidok, terpének, alkaloidok és a kéntartalmú anyagok mennyisége. Ezek hatására alakulnak ki a színek és az ízek. E vegyületek egészségmegőrző szerepe bizonyított (csökkentik a koleszterin-szintet, a fájdalmat és a gyulladást, védenek a ráktól, növelik az erek rugalmasságát). Növényi metabolizmus másodlagos termékei az emberi szervezet számára ugyan nem szolgáltatnak energiát és tápanyagot, de olyan biokémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek elősegítik az egészség megőrzését. Számos fitovegyület antioxidáns, immunrendszert erősítő, antikarcinogén, koleszterinszint-csökkentő, gyulladást gátló hatással rendelkezik. Ezek közé a vegyületek közé tartoznak a vitaminokon és provitamonokon kívül a glükozinolátok, az izotiocianátok, a polifenolok, a flavonoidok, a fitoösztrogének stb. Ezért a bioélelmiszerek sokkal ízesebbek, mint a nagyüzemileg előállítottak.
Az is bizonyított, hogy az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyább állatok teje, tojása valamivel több fehérjét, szignifikánsan több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Több benne az omega-3 zsírsav, és a konjugált linolsav (CLA), amelyek a szív és az érrendszer egészségét támogatják. A biotápon tartott állatok több, nagyobb súlyú és egészségesebb utódot hoznak létre, ahogy az Velmirov vizsgálatai igazolták.

Fogyókúrázók figyelmébe ajánlom, hogy aki kevesebb, de bioélelmiszert eszik, az kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe, mégis biztosítani tudja a vitamin és ásványi-anyag ellátást. Rendkívül fontos az is, hogy gyermekeinket, családunkat és barátainkat az egészséges és ízletes bioélelmiszerekkel tápláljuk, még akkor is, ha ezek kicsit többe kerülnek. Gondoljunk csak arra, hogy azon kívül, hogy a gyógyszerek árát takarítjuk meg, egyben használunk a környezetünknek is.
Forrás: prof. dr. Bardócz Zsuzsa – prof. dr. Pusztai Árpád