Harmincnál több testalkattal és elhízással összefüggésbe hozható génváltozatot írt le egy nemzetközi kutatócsoport.

A körte vagy alma típusú elhízás hátterében lévő géneket találta meg egy nemzetközi csoport. 280 tudományos intézet négyszáznál több kutatója vett részt a munkában, amely az elhízáshoz vezető biológiai folyamatokat tanulmányozta. Az eredmények a későbbiekben felhasználhatók megelőzésére vagy kezelésére.
A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár a géneknek van szerepük a kövérségben és a súlyproblémákban, mégis csupán töredékét jelentik mindazon okoknak, melyek a tényleges elhízáshoz vezetnek. A főbűnös az életvitelünk, elsősorban a helytelen étrend és a mozgáshiány – emelte ki Ruth Loos, a brit orvosi kutatási tanács (MRC) Cambridge-ben működő közegészségügyi egységének munkatársa, a program résztvevője.
Most közzétett kutatásaikban brit genetikusok 13 olyan régiót azonosítottak az örökítőanyagban, ahol a DNS-szekvenciában lévő változatok kapcsolatba hozhatók az egyén alma vagy körte típusú alkatával. Az is kiderült, hogy ezen variációk jóval nagyobb hatással vannak a nők alkatára, mint a férfiakéra.
Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az úgynevezett alma típusú elhízás, amikor a többletsúly főként a hason, a derék környékén jelenik meg, nagyobb egészségügyi kockázatot hordoz. Az ilyen jellegű elhízásnál gyakrabban alakul ki felnőttkori, 2-es típus elhízás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázata is nagyobb.
Forrás: MTI 2010. október 11., hétfő 13:33