A magyarok 60%-a túlsúlyos. Mindez összefügg a rossz táplálkozási szokásokkal, a mozgáshiánnyal, a stresszel, a testi-lelki bizonytalansággal. Ezért aztán elsők vagyunk a világranglistán a szív- és érrendszeri halálozásban, az öngyilkosságokban. A fejlettebb országokban ezek a bajok már kissé visszaszorulóban vannak. Az elhízással általában együtt jár a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívbaj, az agyvérzés, a trombózis, a súlyos ízületi- és reumatikus megbetegedések, a csontritkulás. Természetesen mindnek köze van az állati zsírokhoz, a finomított olajokhoz, a vegyileg fehérre kezelt margarinhoz és cukorhoz, a sok sóhoz, a finomra hántolt gabonafélékhez.

Egészségesebb életmód

Több mozgással, soványabb étkezéssel lassul az öregedési folyamat, jobban alszunk, s nyomában kialakul a természetes testi-lelki egyensúly.


Tornázzunk reggelente! Kiránduljunk a családdal vagy a barátokkal a hétvégeken! Menjünk úszni! Ha valaki szereti számlálni a kalóriákat, legföljebb napi 800-2000 kilokalóriát vegyen magához. A napi maximális energia felvétel: zsírokból vagy olajokból 20 %, szénhidrátból 50-55 %, fehérjéből legfeljebb 15-20 % legyen. ha hozzá hetenként csak 2-3-szor úszunk, szaunázunk vagy tornázunk, elérjük azt, amit akarunk.

Ha a munkahelyünkre gyalog megyünk, máris leróhatjuk a mozgásszükségletünket. (Olykor valóban hamarabb odaérünk gyalogosan, mint közlekedési eszközzel, persze viszonylag tiszta levegőn, nem a belváros közepén.)

Dr. Rusznyák István (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, orvos) 1947-ben már azt hirdette:

” A fehérje rossz tüzelőanyag, mert melegértékének csak kis hányada használódik ki a szervezetben”.


Tehát nem gazdaságos, sőt drága, a testünket elsalakosítja, erősen igénybe veszi méregtelenítő és kiválasztó szerveinket, vagyis a májat és a vesét. A zöldségek viszont fiatalítanak, amíg a fehérjék öregítenek, koptatják a szervezetet.