Saláta (Lactuca sativa)
Paraj (spenót)
Mezei sóska
Rebarbara (Rheum rhaponticum)
Kapor, kerti (Anethum graveolens L.)
Cikória (Cichorium intybus var. Intybus)
Csalán (Urtica dioica)
Pitypang (Taraxacum officinale)


Saláta (Lactuca sativa)
A saláta a tavasz első újdonsága az asztalon. A téli saláta még az ősz folyamán a földbe kerül, hogy a húsvéti ünnepekre elérje a fogyasztható méretet. A tavasz első heteitől kezdve a különböző fajta saláta szinte mindennapos az étkezésünkben. Ha el tudjuk látni a családot a kiskertünkből salátával egész évben, azzal megalapozzuk jó egészség feltételeit. S minél levelesebb a salátánk és minél zöldebb, annál értékesebb. A fejbe borult fakó színű saláta kevésbé értékes a vitaminok és az ásványok szempontjából.

Tápértéke:
A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a test hasznosításához ideális. A mellékelt táblázatból láthatjuk, vitamin és ásványtartalmát. Kiemelkedő a K vitamin tartalma és a B vitaminok.

Gyógyhatása:
A saláta hatására a vérben vörös vértestek fejlődnek.

Fejfájás és szorongás:
A kicentrifugázott saláta-lébe ha belecsöppentünk néhány csepp rózsaolajat és külsőleg használva bekenjük halántékunkat és a végtagok csuklóit, a legmélyebb szorongás is eltűnik és nyugalom veszi át a helyét. Ez a gyógyszer a stresszt is feloldja.

Köhögés, tüdő bántalom:
Az A és C vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszerv nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik és csökken az inger a tüdők hörgőiében egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után.

Alvászavarok:
Ha megfigyeljük a saláta vitamintartalmát, megállapíthatjuk, hogy a zöldégfélékhez viszonyítva sok benne a B vitamin. Ennek a vitaminnak egyik tulajdonsága, hogy nyugtatja az idegeket. Ha tehát már elegünk van a szintetikus altatókból, amelyeknek számos mellékhatását tapasztaltuk, próbálkozzunk meg a salátalé fogyasztásával.

Emésztési rendellenességek:
Szintén a B vitaminoknak köszönhető, hogy a saláta kitűnő támogatója az emésztési rendszer munkájának. Serkenti a kiválasztást, a keményítő és a fehérjék emésztését, valamint az anyagcserét. A K vitamin teszi lehetővé, hogy négy féle fehérje előállításába segédkezhet.

Idegnyugtató:
Ugyancsak a B vitaminok összetételének és hatásának köszönhető az, hogy átfogóan az egész idegrendszerre pozitívan hat a salátalé. Az agy munkájára is képesek hatni a B vitaminok. Ehhez az összetett folyamathoz azonban lényegesen hozzájárul a többi vitamin és ásvány összetétele, amelyekkel a saláta el van látva.

Izom és csontozat fejlődése:
A kalcium és magnézium előfordulási arányának köszönhetően a saláta jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja kalcium kioldását a szervezetből, ami akkor következik be, ha a vér elsavasodik. Ha az izmokban van elegendő kalcium, a szív működése is jobb, valamint ez hatással van a vesék működésére.

Ritkítja a vért:
A magas kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a saláta a tavaszi nagytakarítást is képes elvégezni szervezetünkben, ha kúraszerűen fogyasztjuk. A sav-lúg egyensúlyt állíthatjuk helyre, amivel megteremtjük valójában a gyógyulás, illetve az egészségünk alapját. A salátával nemcsak tisztítjuk, de ritkítjuk is a vért, valamint arra ösztönözzük a szervezetet, hogy új vérsejteket állítson elő, ugyanakkor a vér kötődése is erősödik a saláta fogyasztásával. Mindezt K vitamin tartalmának köszönhetjük.

Elkészítési mód:
A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra(ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk. Ha ugyanis csupán a lét fogyasztjuk, annak a külső, kissé keményebb levelek is megfelelnek, amelyeket általában le szoktuk fejteni. Használjuk az egész növényt, de ne áztassuk vízbe. Soha egyik élelmünket se, áztassunk, kivéve az arra javasolt száraz hüvelyeseket. Külsőleg rózsaolajjal, de ha rózsaszirom levelet adunk az italunkhoz, akár salátával együtt kicentrifugázva, jó idegnyugtató italt kapunk.

Paraj (spenót)
A paraj fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Ajánlották például magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. A paraj a libatopfélék családjába tartozó egyéves, lágyszárú, többnyire kétlaki növény. Fajtája szerint téli, illetve nyári spenótot ismerünk. A paraj szabad földön telelő és csak a márciusban vagy áprilisban leszedett téli spenót levelének az állaga tömör. A nyári, illetve őszi spenót zsenge. Főszezonja márciustól novemberig tart. Vásárláskor figyelni kell arra, hogy a frissen szedett paraj levelei ropogósak legyenek, gyökérrésze nem lehet fonnyadt. A parajt a vásárlást követően azonnal, frissen fel kell dolgozni, mert gyorsan megfonnyad. A kiválogatott, egészséges leveleket nedves ruhába kell csavarni, és így a hűtőszekrény zöldségrekeszében maximum 12 óra hosszat tárolhatjuk. A parajt feldolgozva, mélyhűtve is tárolhatjuk, illetve gyorsfagyasztott formájában is megvásárolhatjuk. A paraj változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része.

Magas karotinoid és klorofill tartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik. A paraj sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Hátránya, hogy oxálsav tartalma gátolhatja a vas, illetve benne lévő más ásványi anyagok felszívódását, így a közhiedelemmel ellentétben a paraj nem különösebben jó vasforrás. Az 1950-es években sok szülő spenóttal etette a gyermekét, abban a hiszemben, hogy attól erős és egészséges lesz. A paraj "szuperegészséges" tévhitét elsősorban Popeynek, a népszerű rajzfilmfigurának köszönhette, valamint annak a táplálkozástudósnak, aki a vastartalmát egy tizedesvesszővel elírta. Oxálsav tartalma miatt az arra érzékeny embereknél elősegítheti a vese-, illetve hólyagkő képződését. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a paraj nitrát tartalmáról sem.

Kisbabáknak heti egy alkalommal javasolt a fogyasztása. A spenótot készíthetjük számukra, csirkemájjal, tojásfehérjével, a későbbiekben habarva is.

Mezei sóska
Rumex acetosa "Immunerősítő tulajdonságú"

Népies neve:
sóska

A növény leírása:
A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Virágai laza bugavirágzatban állnak. Réteken, gyomtársulások területén található meg.

Hogyan gyűjtsük?
A mezei sóska föld feletti és föld alatti részeit használják gyógyászati célokra.

Mi van benne?
A növényi drog oxálsavat és sóit, cserzőanyagokat, flavonidokat, C-vitamint és antranoidokat tartalmaz.

Mire jó?
A mezei sóska vizelethajtó, nyálkaoldó hatású. A szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét növeli, immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Hogyan használjuk?
Tavaszi kúráknál a fiatal, friss leveleket salátában, levesben fogyasztják. Kivonatát gyógyszerkészítményekben is felhasználják.

Jó tudni!
Oxálsav-tartalma miatt a sóska túlzott mértékű fogyasztása főleg kisgyermekeknél vesekárosodást okozhat.

Rebarbara (Rheum rhaponticum)
A rebarbara ritkábban, de nálunk is előforduló zöldségféle a kiskertekben. Van egyéves és többéves növény. A rebarbarának a levelét és a gyökerét is használhatjuk, de csak nagyon keveset, saláták összetételeként. Főzni a rebarbarát nem szabad, mert rengeteg oxálsavat tartalmaz, szervetlenné válva a kalciummal az oxalat kristályt alkotja és lerakódik a szervezetben, majd kifejlődik a reumatikus betegség, nem beszélve a vesék terheléséről.

Tápértéke:
A rebarbara elég sok kalciumot tartalmaz, valamint nagy adag folik savat. Tápértéke azonban nemigen érvényesül, mert belsőleg csupán kis adagban használhatjuk a rebarbarát, hogy javunkra váljon és ne pedig ártson az egészségünknek.

Tartalmaz:
Ásványtartalma bővelkedik, és jelentős az A vitaminkészlete is. Még szelén is van benne, B, és C vitamin.

Gyógyhatása:
Leszámítva a rebarbara rossz oldalát, kis adagokban való fogyasztása gyógyhatású is lehet. Számos kivonata kapható a gyógyszertárban. A gyógyszert máj és epebajokra, valamint aranyeres fájdalmakra használják. Ha kertünkben van rebarbara, ne ijedjünk meg használatától, csak azért mert a nem hozzáértéssel bajt csinálhatunk magunknak. A rebarbara csak akkor árthat, ha főve használjuk.

Emésztést elősegítő:
A rebarbara mindenek előtt azokon segít, akiknek az emésztése hanyatlóban van, azok pedig az idősebb nemzedékhez tartoznak. Ha tehát a salátához egy nagyobb éremnyit elfogyasztunk egyszerre, az untig elég ahhoz, hogy ne érezzük, hogy az étel megállt a gyomrunkban. Oxálsav tartalma folytán nyers állapotban segíti a belek féregszerű mozgását.

Hasmenés esetén:
A rebarbara gyökere és levelei is gyógyhatásúak. Levelei több oxálsavat tartalmaznak, mint a gyökere. Valójában a belek mozgását szabályozza az oxálsav tartalom a rebarbarában, valamint astringent tartalma folytán megszünteti a hasmenést.

Fogak és fogíny:
A gyökérből készült rebarbara por is kapható a gyógyszertárban. Azok számára ajánlatos, akik valamilyen száj betegséggel küzdenek s akiknek barnásak és kilazultak a fogai. A port külsőleg, fogmosásra használjuk.

Nehezen gyógyuló sebekre:
A rebarbara-lé sebek lemosására is alkalmas, azokon is segíthet, akiknek nehezen gyógyuló sebük van. A rebarbara kicentrifugázott levét kissé felhígítjuk és óvatosan lemossuk vele a sebet. Gyökerét pépesítve kevés mézzel elkeverjük és rátesszük a sebre borogatásnak. Addig váltjuk, amíg be nem gyógyul a seb. Ha nincs friss rebarbaránk, gyökérből készült rebarbara port kaphatunk a gyógyszertárban, amivel helyettesíthetjük a friss pépet. Ez a pép a vérző aranyérre is jótékony hatással van.

Elkészítési mód:
A rebarbara tömören használva veszélyes lehet, ha főzzük. Ezért ha csak lehet nyersen használjuk. A lé készítése sem könnyű dolog, mert eléggé rostos a rebarbara levele. Belső használatra csak keveset fogyasszunk, a salátánkban. Legjobb, ha lét nem fogyasztunk, vagy csak külső használatra annak ellenére, hogy kellemes ital lehet. A gyökérből a pépet turmixgéppel készíthetjük szintén külső használatra. Méz helyett cukorszirupot is használhatunk, mert az is gyógyítólag hat a sebre.

Kapor, kerti (Anethum graveolens L.)
"Puffadás, gyomorfájás, bélgörcsök ellen"

Népies neve:
uborkafű, fűszerkapor

A növény leírása:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.

Hogyan gyűjtsük?
A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

Mi van benne?
A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.

Mire jó?
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Hogyan használjuk?
Tea: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.

Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó.

Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.

Fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok – kovászos uborka, savanyú káposzta, tök – elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.

Cikória (Cichorium intybus var. Intybus)
Származás
Az ősalak, a katáng, Európa nagy részén, Afrika északi részén, Ázsia szibériai részein egyaránt gyakori. Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Európában ma mindenfelé terjed, különösen Belgiumban és Hollandiában ismert. Ahol a cikóriát ismerik, ott egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek. Terjed a termesztése és fogyasztása Hollandiában, Németországban, Franciaországban is.

Érdekesség

A XVIII. században még gyökeréért termesztették, melyet kávé készítéséhez használtak.

Jellemzés
A cikória formája hosszúkás, színe halvány, ugyanis sötétben nő. Színe egyben ízéről is tanúskodik, ugyanis minél világosabbak a levelei, annál kevésbé van keserű íze.

Energitartalom
23 kcal, 98 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
A példányok kiválasztásánál vegyük figyelembe leveleinek színét, mely az előzőekben ismertettek miatt minél világosabb legyen, illetve, hogy leveleinek szerkezete lehetőleg minél tömörebb, zártabb legyen.

Eltarthatóság, tárolás
Szedés után hűvös, sötét helyen hetekig tárolható és sokáig friss marad.

Előkészítés
A cikória a salátáknál megszokott előkészítést igényli. Eszerint torzsáját egy éles késsel vágjuk körbe és távolítsuk el. Szintén távolítsuk el hibás, sérült leveleit, majd alaposan mossuk át, illetve törlőruhán szárítsuk meg.

Elkészítés, felhasználás
A cikória természetesen nyersen is fogyasztható, ilyenkor adjunk hozzá valamilyen lédús gyümölcsöt, azonban leggyakrabban pirítva, vagy rövid ideig főzve fogyasztják.

Vitaminok, ásványok
A cikória gazdag ásványi sókban, főleg mészben, foszforban. C-vitamin-tartalma nem jelentős, viszont karotin tartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő.

Élettani hatások
A cikória azon túl, hogy igen kedvező beltartalmi értékkel bír, kedvezően befolyásolja emésztésünket is.

Csalán (Urtica dioica)

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Az ok, hogy itt is tárgyalunk róla az, hogy párját ritkító vitamin  és ásvány tartalma van, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. S annak, aki olyan helyzetben van, hogy hozzájut és szüksége van a gyógyító segítségre ám legyen. Vagy akinek nagyon fontos, az fölkeresi, fölhajtja ezt az értékben pátját ritkító gyógyszert. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő zöld meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében. Ezeket a friss és üde hajtásokat kell gyűjteni, egy jó csokorra valót annyit, hogy egy fél pohár lé legyen belőle.

Tápértéke:
Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike és mi nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

Gyógyhatása:
A szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. Csak egy a sok jó tulajdonsága körül a csalánnak. De ha megfigyeljük a többit, láthatjuk, milyen ereje van egy fél pohár kicentrifugázott csalán-lének, amit külsőleg és belsőleg is használhatunk.

Szív ödéma:
Az idősek között nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi az öregséget. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét. Hiszem, hogy napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet.

Általános vízhajtó:

A csalán-lé jótékonyan hat a test bármely részén felhalmozódott víz eltávolítására. Ezt a betegséget általában veseelégtelenség okozza, aminek szembetűnő ismertető jele a szem alatti táskák. Segít továbbá kihajtani a csalán-lé a végtagokból is a felgyülemlett folyadékot. S mindez észrevétlenül történik, a legkisebb mellékhatás nélkül.


Vérzés csillapító:
Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapító:
Ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja. Akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.

Egyéb betegségekre:
A csalánnak még számos jó tulajdonságával ismerkedhetünk meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A és a C vitamin kitűnően együttműködik az egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antoxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést.

A csalán-lével hathatunk:
csontok és az izmok egészségére,
szív működésére és az idegrendszerre,
vérkötődésre és a vérnyomásra,
fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére,
vese működésére,
izmok felépítésére,
idegek működésére,
véredények izomzatára,
energiaképződésre és átvitelre,
öröklődési anyag egészséges képződésére,
oxigén képződésére a vérben,
immunrendszer állapotára, stb.

Elkészítési mód:
A nehézség nem az elkészítésben, hanem a szedésben van. Könnyebb azoknak, akik reumatikus betegségben szenvednek, mert számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. Igyekezzünk olyan kesztyűt használni, amin nem szúr keresztül a csalán. Mossuk meg a növényt és csurgassuk le. Ha pépnek használjuk, törjük össze. Ha centrifugázzuk, egyszerre elegendő fél csészével, mert a túlzás sohasem jelenti a jobbat. Ha vadon szedjük a csalánt, gondoskodjunk a vágásáról, hogy minden alkalommal legyen új hajtása. Ha kertünkbe telepítjük meg, mindennapi italunkat feldúsíthatjuk egy-két hajtással, így mindig lesz zsenge csalánunk, ami a legértékesebb számunkra.

Pitypang (Taraxacum officinale)
SzármazásAz 1600-as évek elejei könyvek már tartalmaznak utalást a növényre, eredetéről azonban nem szólnak. Európában úgyszólván mindenütt előfordul, hazánkban vadon szintén igen gyakori gyomnövény.

Érdekesség
Francia neve – Pissenlits – nem mást jelent, mint ágyba pisilést, köszönhető ez a növény közismerten jó vízhajtó hatásának.

Jellemzés
A pitypang nem más, mint a mindannyiunk gyermekkorából jól ismert gyermekláncfű, így külső megjelenésének bemutatása feltehetően nem annyira szükséges. Ízét azonban valószínűleg már kevesebben ismerik. Elmondható, hogy nagyban hasonlít az endíviához.

Fajtái
A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!

Energitartalom
45 kcal, 189 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
A pitypanghoz általában élő növényként juthatunk hozzá a boltokban. Figyeljünk a levelek hibátlanságára, illetve arra, hogy még bőven virágzás előtti növényt válasszunk, mert virágzás után a levelek megkeserednek!

Eltarthatóság, tárolás
Amennyiben cserepes növény vásároltunk, akkor tartsuk fényes helyen és naponta öntözzük! Ha vágott formában vásároltuk meg a pitypangot, akkor tároljuk hűtőben, lezárt, lefóliázott edényben. Utóbbi esetben amilyen gyorsan csak lehet, használjuk fel a leveleket.

Előkészítés
Az alapos mosáson és szárításon kívül semmilyen más előkészítést nem igényel a pitypang.

Elkészítés, felhasználás
A többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve fogyasztjuk.

Élettani hatások
A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek. Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos, illetve mint azt már említettük levelei kitűnő vízelhajtók.