Lábmasszázs
A lábmasszázs más néven reflexológia egy ősi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett “kioldópontokkal”, amelyek lefedik a lábfej egész területét. Lábunkban állitólag 7,000 idegvégződés található. A keleti terapeuták tudják, hogy melyik pont milyen testrész állapotát tükrözi.

A láb anatómiája
A láb feladata a test alátámasztása, a földön történő járás biztosítása, a mechanikai hatások felvétele és csillapítása. A láb részei: lábtő, lábközép és lábujjak.
I. övezet: a lábon a jobb és bal láb alapizületei és a lábujjak: ide tartozik a fej, a fejen levő szervek. Itt hasonlóan a piramis pályához kereszteződés tapasztalható.
II. övezet: a vállöv alatt és a derék öv feletti rész szervei, ez a lábon a lábközépcsontoknak felel meg: mellüreg, gyomortáj, tüdő, szív, máj, stb.
III. övezet: a gyomor öv alatti rész, ami a lábon a lábtő csontok területe: hasi medence szervei, nemi szervek.

A jobb testfélen levő szervek zónái a jobb lábon, a bal testfélen levő szervek zónái a bal lábon találhatók. A középen elhelyezkedő szervek zónái a talp belső oldalán, illetve mindkét talpon helyzetüknek megfelelően megtalálhatók.

Például a felszálló vastagbél a bal lábon, a haránt vastagbél mindkét lábon, a leszálló vastagbél a jobb lábon található meg.

Kivételt képez a szív, amely a bal talpon található, de kiegészítő zónája a jobb talpon van. A páros szervek mindkét talpon megtalálhatók: vese, szem, petefészek. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebbi zónák, így alakulnak ki a zóna átfedések. A fejen levő szervek zónái kereszteződnek a talpon is. A reflexzónák a bokacsont fölött négy harántujjnyira húzódnak föl a lábszáron: alsó végtagok reflex zónái találhatók itt.

Elváltozások a lábon
A láb elváltozásainak oka legtöbbször a cipőben keresendő, amihez hozzájárul, hogy keveset járunk mezítláb. A cipő jól szellőző, kényelmes, rugalmas talpú legyen, természetes anyagból készüljön.

Az elváltozást okozó tényezők:
A magas sarok deformitást okoz a lábcsontokban és a gerincben, izületi betegségekhez vezet.

Bőrkeményedés oka:
Kemény, szűk cipő, hibás lábtartás. Lábat jól kiáztatjuk, habkővel megdörzsöljük, bekrémezzük és cérna zoknit húzunk rá.

Bütyök oka:
Szűk cipő nyomja az I. lábközépcsont fejecsét, a nyomás miatt ismétlődő csonthártya-gyulladás, elcsontosodás, harántsüllyedés alakul ki. Meg kell előzni.

Tyúkszem oka:
Rossz cipő, vitamin és ásványianyag hiányos táplálkozás, szaru felhalmozódásból a szarucsap nyomja a csonthártya idegvégződését. Fokhagyma kezelés, tapasz.

Lábgomba oka:
Rossz anyagcsere, méreganyag felhalmozódás a szervezetben, rossz cipő, rosszul szellőző, műszálas zokni, fertőzés, energia hiány a meridiánban. Tölgyfakéreg és üröm főzettel naponta háromszor bedörzsöljük a lábat. Propoliszos kenőcs, svéd csepp.

A lúdtalp oka:
A lábközépcsontok és a láb szalagjainak megnyúlása, a lábszárizmok gyengesége, ennek következtében az egész test statikája meg fog változni, ami elsősorban a gerincoszlop ferdülésében, a derékfájásban fog jelentkezni. Kezelésére nagyon jól alkalmazható a lábujjhegyen való járás, a mezítláb járás, a harmatos fűben járás.

A masszázsfogások elméleti tudnivalói – alapfogások

Simító masszázs:
A leggyakoribb fogás. A bemelegítés, a kezelés és a levezetés során is használatos, de alkalmazzuk a relaxáló kezelés közben is. A nagy simítások a test felé irányulnak. Hatásuk lazító, levezető, harmonizáló. Az érzékenyebb zónák masszírozása után is mintegy levezetésként alkalmazzuk.

Váltott fogás:
A két hüvelykujjal felváltva masszírozunk, mint például a vese zónánál.

Szembe fogás:
Hüvelyk-, vagy mutatóujj begyével végezzük. A többi ujj a lábat alátámasztja, míg szemből apró kis mozgásokkal masszírozunk. Általában kis területű zónáknál alkalmazzuk, mint például epehólyag.

Körkörös-masszázs:
Az ujjbegy körkörös mozgást végez a kezelendő területen, például méh, prosztata.

Kihúzó masszázs:
A hüvelykujj oldalával egy folyamatos mozdulattal húzunk végig a zónán, például húgyvezeték, nyelőcső, csuklyásizom.

Vízszintes oda-vissza irányú masszázs: hüvelyk-, vagy mutatóujjal masszírozzuk, például a torok, szem, fül.

Oldalfogás:
Hüvelykujjunk a talpra merőleges, széles, nagy felületű zónáknál alkalmazzuk, mint például tüdő, vékonybél. A mozgás a nagy felület miatt lehet egymás melletti, mint a gyomornál is. de így masszírozzuk a szívet, a májat.

A masszázsfogások elméleti tudnivalói – speciálisfogások

Rezegtető masszázs:
Mindkét mutatóujjunkat a kezelendő zónára tesszük és rezegtetjük. Az altaest nyirok területeinél lehet alkalmazni.

Csípő fogás:
A mutató és hüvelykujj közé fogjuk a fej nyirokutainak területét, és csípésszerű mozdulattal jobbra-balra elmozdulva kezeljük.

Morzsolgatás:
A homloküreg zónáinál alkalmazzuk az ujjhegyeken.

Lépegető masszázs:
A vastagbél felszálló ágát szoktuk így masszírozni. Az ujjbeggyel egy kicsit felfelé lépünk, lefelé nyomunk. A gerinc zónájánál is alkalmazható a farokcsonttól indulva fölfelé.

Nyomófogás:
Erős fájdalomnál, görcsnél a fájó részre rányomunk a hüvelykujjunkkal.

Fejő masszázs:
A mutatóujjunk be van húzva, míg a hüvelykujjunk nyújtva. A láb külső oldalán levő zónákat (izületek) tudjuk így kezelni egyszerre alulról és felülről.

A masszázs sorrendje
1. bemelegítés
2. alapszervrendszerek sorrendje: vizeletkiválasztó, emésztő, nyirok
3. láb oldalak sorrendje: talpi zónák, belső oldal, külső oldal, lábfej – lábhát
4. kezelendő zónák sorrendje:
4.1. napfonat, vagy mellékvese zónája
4.2. vizeletkiválasztó rendszer
4.3. emésztő rendszer, vagy az agy zónái
4.4. érzékeny zónák, cél-zónák
4.5. nyirokrendszer
5. befejezés: simítás, energia-átadás

A masszázs iránya, erőssége, időtartama
A masszírozás iránya: általánosságban mindig a test felé irányuló mozgással masszírozunk, azaz a lábujjaktól a sarok felé, lábfejen a boka felé. A felszálló vastagbélnél viszont ellenkezőleg lentről fölfelé. A gerincet is masszírozhatjuk a farokcsonttól fölfelé haladva. A masszírozás erősségét befolyásolja a láb állapota, a masszírozott zóna mélysége. Alapszabály, hogy a fájdalomküszöböt enyhén meghaladó masszírozás a megengedett. De nem minden zónánál kell elérni a fájdalomküszöböt: halánték, kisagy, szív, máj, gerinc, nyirok, vérnyomáscsökkentő zóna. A masszírozás ritmusa: szintén a láb állapotától függ. Túlműködésnél lassú nyugtató masszírozás – simítások, 30 mp-től egészen 2 perces rányomások alkalmazhatók. Alulműködésnél, energiahiánynál gyorsabb ritmusú a masszázs. A masszírozás időtartama: szintén a beteg állapota szabja meg. Egy zóna masszírozása a perc táblázatból olvasható le: általában fél és 1-5 perc között mozog. A kezelés időtartama általában 40-60 perc. A kezelés sorozat legalább 4-5 alkalomból álljon. Naponta egy kezelést végezzünk, vagy többszöri, de nagyon rövid célzott kezelés egy adott területre.

Önmasszázs előnyei, hátrányai

Előnyei:
1. Az önmasszázst reggel, vagy bármikor napközben végezhetjük, amikor egy kis időnk van rá.
2. Nem kell alkalmazkodni a kezelőhöz.
3. Saját magunkat gyógyíthatjuk, megelőzhetjük a nagyobb problémákat.
4. Érezzük a masszírozás erősségét, így a megfelelő erőt tudjuk kifejteni.

Hátrányai:
1. Nem érvényesül a gyógyító személyisége.
2. A szükséges ellazulás nehezebben valósul meg, mert kényelmetlenebb a helyzet.
3. Bizonyos helyek nehezen hozzáférhetőek és kezelhetőek.
4. Nem tudunk olyan intenzitással rányomni egyes helyekre, mint ahogy azt kellene.

Partnermasszázs előnyei, hátrányai
Előnyei:
1.
Ha a családban többen is ismerik a masszírozást, tudnak egymásnak segíteni, ami erősíti az összetartozás érzést.
2.
Természetes gyógymód, ezért, ha megfelelően végezzük, nincsen káros mellékhatása. Jobb, mint a gyógyszer.
3.
A masszőrnek megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkeznie, legyen empátiás készsége, így tud segíteni a páciensnek.
4.
Széleskörű ismereteivel az otthoni gyógyuláshoz is tud tanácsot adni: gyógyteák, illóolaj, fürdők, ásványvizek, borogatások, stb
5.
Energetikailag ki tudja egészíteni a masszírozást, ezzel gyorsítva a kezelést, hatékonyabbá is téve azt.

Hátrányai:
1.
Nem megfelelő elméleti és gyakorlati tudás esetén súlyosbodhatnak a tünetek, esetleg a fájdalmak is erősödhetnek.
2.
Amennyiben a kezelő szakmai kompetenciáján túllép a betegen nem tud segíteni, csak áltatja azt. Ezzel egyrészt önmagának, másrészt minden természetgyógyásznak árt.

Bevezető masszázsprogram
A bemelegítés célja a pácienssel való érintéses kapcsolatfelvétel, benyomások szerzése a lábról, az esetleges feszültségek oldása, a problémás pontok és zónák megtalálása (lerakódások, fájdalmas pontok, bőrkeményedések). Ezért a bemelegítésnek határozottnak és mégis finomnak kell lennie, hogy érezze a páciens teljes odafigyelésünket és meg is bízzon bennünk. A kezelés időtartama 5-10 perc a láb állapotától függően (hideg lábnál a hosszabb). Fontos odafigyelni, hogy a masszőr kezén a köröm rövid, a keze puha és legyen.

A kezelés sorrendje:
1.
először a jobb, majd a bal lábat melegítjük be, a nem kezelt lábat letakarjuk, hogy ne fázzon
2.
a tenyerünkre kenjük a krémet, majd ha felmelegedett a lábfejre kenjük hosszú, simító mozdulatokkal
3.
a lábujjak átmorzsolgatása
4.
a lábujjak oldalainak átmasszírozása
5.
a lábujjak hajlítgatása és kimozgatása, meghúzása
6.
a lábujjak tövének átdörzsölése
7.
a lábfej széthúzása alulról és felülről
8.
a láb éleinek átdörzsölése
9.
lábfej csavarása
10.
sarokpárnák átdörzsölése
11.
a talp átgyúrása
12.
a sarokcsont külső és belső oldalának átsimítása
13.
lábfej torna: lábfejkörzés, integetés a lábfejjel

Levezető masszázsprogram
A masszázst simításokkal fejezzük be.

1. általában a vizeletkiválasztó szervrendszer zónáival, de például légúti megbetegedéseknél a nyirokrendszerrel zárunk.
2.
a napfonat átfogása
3.
energia átadás, vagy csere
4.
a lábak letörlése a felesleges krémtől, majd a beteg önállóan felöltözik
5.
a masszírozó kezet mos, ujjait kirázza, lazítja
6.
kezeit és önmagát, valamint a helyiséget energetikailag megtisztítja

Relaxáló masszázsprogram
Ennél a masszázsnál lágy, hosszú simításokat végzünk, éppen csak érintve a lábfejet, annak zónáit. Leginkább a szeretetmasszázsra hasonlít, amikor a páciens energia testével dolgozunk.

1. kapcsolat kialakítása a páciens lábaival, szeretetteljes érintéssel
2.
a lábfej simító masszázsa
3.
a gerinc reflexzónáinak masszázsa, kb 5 percig
4.
a talp simító masszázsa
5.
a rekeszizom zónáinak masszázsa
6.
a napfonat zónájának masszírozása
7.
a medence nyirokmirigy zónáinak lassú masszírozása
8.
a nyak, a tarkó és a vállöv lazítása
9.
a lábujjak finom, lágy simogatása
10.
az egész láb simító, levezető masszázsa

Méregtelenítő masszázsprogram
A méregtelenítés az egész szervezet egészséges működésének az alapja, ezért elengedhetetlenül fontos, szinte minden betegség kezelésénél valamilyen szintű elvégzése.

1. bemelegítés
2.
a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3.
a tüdő zónájának masszírozása
4.
a máj és epe szerveinek masszírozása
5.
a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
6.
befejezésként újból a vizeletkiválasztó rendszer átmasszírozása

Immunműködésre ható masszázsprogram
Az immunrendszer működése az egész szervezet védekezőképességétől függ, ami szoros összefüggésben van a táplálkozással, a mozgással, a méregtelenítéssel. A kezelés menete:

1. bemelegítés
2.
a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3.
a szív és vérkeringés zónájának kezelése
4.
a nyirokrendszer masszázsa
5.
a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
6.
befejezés

Harmonizáló masszázsprogram
Ezt a programot akkor végezzük, ha a páciensnek nincsen panasza, és mi sem találunk semmilyen nagyobb eltérést a zónákban. Ilyenkor az egész szervrendszert kezeljük. Menete:

1.
bemelegítés
2.
a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3.
emésztőrendszer
4.
légzőrendszer
5.
szív és vérkeringési rendszer
6.
fej és idegrendszer
7.
nyirokrendszer
8.
hormonrendszer
9.
a gerinc és az izületi rendszer
10.
a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
11.
befejezés