Egy kis bevezető.
Az 1990-es évek eleje óta, amióta parányi koncentrációban is fel lehet deríteni a test szöveteit, azóta vettük észre ezeket a különös anyagokat. Hívják őket pszeudo-, sőt nem-vitaminnak is. Egyik-másikuk csak köztes anyag vitamin és zsíranyag között. Hiányukkor megbetegszünk, de ha pótoljuk őket, meggyógyulunk.

Karnitin:
Karcsúsító vitaminnak is hívják, mert a zsírmolekulák csak velük utaznak. Nélkülük felszaporodnának a vérben, majd elhízáshoz vezetnének. Az izmoknak sok energiára van szükségük, ezért a karnitin a mitokondriumokba (a sejt égetőkemencéi) szállítja a zsírt. Képes a mérgező, káros gyógyszeranyagokat is kihajtani a szervezetből.

Karnitin
Megakadályozza vagy akár elmulaszthatja a máj elzsírosodását. A zsír okozta érelmeszesedés ellen hat: lebontja a vérben a zsírsavakat és a “jó” HDL-koleszterint meghagyja. Szívünk pedig legszívesebben nyílt láncú zsírsavakkal fűt, melyeket csak a karnitin szállít. Érdekes, hogy sportolásnál, kirándulásnál, mikor több oxigént kap a szív, nő a karnitinszükséglet is.

Karnitin mikroszkóp alatt.

Koenzim-Q
A karnitin csak szállít, a Koenzim-Q viszont elégeti a zsírmolekulákat a sejt kemencéjében. Szívbeteg emberekre és idősebb korban jellemző a Koenzim-Q hiányállapot. 30 éves kor felett csökken a szervezet Koenzim-Q termelése, ezért nem árt pótolni, de 50 év felett mindenképpen nagyobb dózisra van szükségünk. Fogyasszunk fokhagymát, abban sok a szelén, mely megsokszorozza a Koenzim-Q-t.

Koenzim-A
Minden fáradt ember, aki szeretne friss élénk lenni, emelje meg 50%-kal a koenzim-A-ját és csodát fog észrevenni. Mintha újjászületne. A pantetin (a B-vitamin pantoténsavjából keletkezik) alakul át Koenzim-A-vá, méghozzá igen gyorsan. Amikor a szív kevés oxigént kap (mert pihenünk) minimumra csökken a szívizom pantetin szitje. A Koenzim-A csökkenti a koleszterint és az izmokban elégetésre hajszolja a zsírokat. Az összes lipidcsökkentő közül a legveszélytelenebb, gyakorlatilag nulla a toxikus, azaz mérgező hatása.

Bioflavonoidok
A növényi sejteket őrző bioflavonoidokat hívják még P-vitaminnak is. Az anyagcserébe bekerülve tovább folytatják jótékony tevékenységüket, mintha még mindig a növényben lennének. Kereken 7000 fajtájuk létezik, legtöbbjük piros vagy kék színű. Általában a gyümölcsök héja alatt találhatók meg. Őseink gyógyászata is a flavonidok használatán alapult. A vitaminokhoz hasonló hatást fejtenek ki. A C-vitamint megvédik az oxidácótól, így hússzorosára növelve a hatást. A C-vitamin a nagyobb ereket, a bioflavonoidok pedig a kis hajszálerek gyenge falait erősítik és támadják a kórokozókat. Segítenek a magas vérnyomás, allergiák, vérszegénység, a vér zsírtartalmának csökkentése, orr- és fogínyvérzés, fogamzásgátló szerek mellékhatásának a kiküszöbölése esetén. Gyorsítják a vérkeringést, megelőzve a vénás panaszokat, keringési rendellenességeket, az agyvérzést. A többi vitaminnal ellentétben nem tartalmaznak nitrogént. Immunrendszerünk leghatékonyabb tagjai, a baktériumokat, vírusokat mégcsak közel sem engedik. Képesek megkötni és kiválasztani a rezet és az ólmot a testünkből. Lakásunkban csak úgy hemzsegnek a mérgező anyagok, ezért olyan fontos, hogy friss gyümölcsöt együnk, mert ezek bioflavonoidokban gazdagok.