Előfordulása:
Szívós, nagyon kemény, mágnesezhető fém. Emberek és állatok számára nélkülözhetetlen (esszenciális).
Levegőben és ivóvízben kis mennyiségben találjuk meg. A talaj kobalttartalma viszont már jóval magasabb. Élelmiszereink és italaink is jóval nagyobb arányban tartalmazzák, mint a többi nyomelemre ez jellemző. A kenyér, burgonya, tejcsokoládé, földimogyoró, fehér bab, lencse, paradicsom, körte, marhahús, borjúhús, tyúkhús, rák, anyatej, tehéntej, vaj, bor tartalmazzák nagyobb koncentrációban. Szerveink közül a májban, vesében, tüdőben található kissé több, egyébként arányosan oszlik el.

Kobalt.

Felszívódás, kiválasztódás:
Légutakon, emésztőszerveken (20-97%-os hatásfokkal) keresztül juttatható testünkbe. Nagyrészt vizelettel, kisebb részben széklettel, verejtékkel, hajunk által szabadulunk meg tőle. A napi felvett mennyiség 20mcg és 1mg között változik, táplálkozásunktól függően.

Tünetek, következmények:
Általános hatása többirányú. A vérképző szervekre, vesére gyakorol hatást. A sörhöz adagolt habstabilizáló eredményeképpen a nagy sörfogyasztók (napi 10liter sör = 10mg kobalt) életkörülményeit biztosan rontja. A kobaltterápia golyvát okozhat, mivel csökkenti a jódkapacitást. Sörivóknál szintén megfigyelhető. Vérképző szervekre csak igen nagy adag (20-30mg/nap) hat, azonban ez a mennyiség már egyértelműen toxikus.