Keksz, teasütemény
Tartós édesipari lisztes készítmények
Az édesipari tartós készítmények búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, cukorból, fehérje- és zsiradéktartalmú anyagokból, ízesítő- és adalékanyagokból összeállított, sütés útján hő hatására kialakított porózus szerkezetű készítmények, amelyeknek minőségmegőrzési időtartama legalább 30 nap.

Keksz
A termék meghatározása
Búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, cukorból, ízesítőanyagok hozzáadását követően egyneműsített, lazított, formázott, sütéssel készült tartós édesipari lisztes készítmény. A vegyszeres lazításhoz kémiai lazítószereket használnak fel. A termék édes vagy sós, dúsított, töltetlen vagy töltött, bevonat nélküli, részben vagy teljesen bevont, díszített változatban készülhet.

Minőségi követelmények
– Vajas keksz: zsíralapanyagának vajnak kell lennie (a szárazanyagra számított tejzsírtartalmat a gyártmánylapon kell előírni).
– Omlós keksz: zsírtartalom legalább 11% (m/m), szárazanyagra számítva.
– Sós keksz konyhasótartalom 0,8 – 4,0% (m/m) szárazanyagra számítva.
– Háztartási keksz, tej és tojás felhasználása nélkül készül, töltetlen, bevonat és dúsítás nélküli keksz: zsírtartalom legfeljebb 14% (m/m) szárazanyagra számítva.

Megnevezés
A megnevezés tartalmazza a “keksz” szót, amit a termék jellegének megfelelő jelzővel ki kell egészíteni. Sós keksz esetén a megnevezésnek a sós szóval kell kezdődnie. A töltelékre és a bevonatra utalni kell.

Kréker
A termék meghatározása
Búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, esetleg kevés cukorral, különböző fűszerekkel, illetve aromával készült, általában sós ízű, formázás előtt hajtogatással és lazítással kialakított szerkezetű, sütéssel készült tartós lisztes készítmény.

Minőségi követelmények
Konyhasótartalom, sós kréker esetén szárazanyagra számítva (a felületi sóval együtt) 1,5 – 4,0% (m/m). A víz- és a zsírtartalom előírásait a gyártmánylap tartalmazza.

Megnevezés
A megnevezés tartalmazza a kréker elnevezést és az ízesítést.

Teasütemény
A termék meghatározása
Búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, zsiradékból, szükség szerint tojáskészítményből, ízesítők (cukor, só stb.), dúsítóanyagok (pl. sajt) hozzáadását követően egyneműsített, formázással, sütéssel készült, tartós sütemény, ami tölthető, bevonható, kenhető, díszíthető. Édes vagy sós változatokban készülhet. A sós teasütemény konyhasó tartalma szárazanyagra vonatkoztatva, a felületi szórást is figyelembe véve: 0,8 – 4,0% (m/m).
Mézes és mézes jellegű készítmények
A termék meghatározása
Búzalisztből, esetenként egyéb gabonaőrleményből, mézből, glükózszirup, invertcukorszirup, szacharóz, esetleg egyéb nyersanyagok felhasználásával, ízesítőanyagokkal és lazítóanyagokkal való összegyúrással, a tészta pihentetésével, formázással (kiszúrás, vágás), sütéssel készült tartós édesipari lisztes sütemény.
Változatos formában (lap, féldomború alakzat, párna), bevonat nélkül, cukros mázzal, csokoládés, bevonómasszás, fondanos, részbeni vagy teljes bevonással, töltetlen vagy töltött változatban készülhet. Olajosmaggal, zselével, cukrozott gyümölccsel vagy egyéb módon díszíthető. Kizárólag a díszítőanyag színezhető.

Mézes sütemény:
méz jellegű ízesítőanyagot nem tartalmazhat, a tészta méztartalma legalább 20% (m/m).

Mézes jellegű sütemény:
mézjellegű ízesítőanyagot tartalmazhat, a tészta méztartalma legalább 5% (m/m). A töltelék többnyire gyümölcsvelőt, tartósított gyümölcsöt (aszalt, konzervált), cukrot, esetleg zselésítőanyagot, borkősavat vagy citromsavat tartalmaz.

Megnevezés
Mézes sütemény vagy Mézes jellegű sütemény

Ostya
A termék meghatározása
Búzalisztből, bármely gabona lisztjéből, kukoricalisztből, tejből és/vagy vízből, esetleg dúsító-, ízesítő-, illetve állományjavító anyagból kikevert folyékony tésztából sütéssel készült, megfelelő méretűre alakított (szeletelt, vágott stb.) tartós lisztes készítmény. A termék egy vagy több rétegben tölthető, részben vagy teljes felületén bevonható, de lehet, pl. töltet- len lap, tallér, tölcsér, figura is, édes, sós, sajtos, köményes, paprikás, fűszeres változatokban. A bevonóanyag többnyire mártócsokoládé, tejcsokoládé mártómassza, bevonómassza, a töltelék általában nugátos vagy zsírkrém, de lehet pl. zselés vagy habosított is. Az ostyalap és a töltelék csak növényi eredetű zsírt tartalmazhat, lisztfelhasználás csak az ostyalap készítéséhez van megengedve, az ostyatöltelék (krém) készítéséhez liszt nem használható fel.