A kálium fizikai jellemzői:
Ezüstfehér, csillogó színű, könnyű, puha fém. Még a nátriumnál is puhább. Folyékony halmazállapotú, ammóniában oldható. Nagyon jól vezeti a hőt és igen reakcióképes. Elemi állapotában nem, de vegyületeiben igen gyakori a Földünkön. Atomreaktorokban hővezetőként, műtrágya gyártása során, lőporhoz illetve kenőszappanhoz használják.

Kálium.

A kálium élettani jellemzői:
A emberi szervezet harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyaga a kálium, őt csak a kalcium és a foszfor előzi meg. Testünkben folyékony halmazállapotban, pozitív töltésű ion formájában található meg, körülbelül 150 gramm mennyiségben, ezek 97%-a sejtjeinkben lelhető fel. A kálium és a nátrium egymással karöltve, fontos feladatokat látnak el, viszon a kálium csak úgy tud érvényrejutni, ha legalább 2-4-szer több van belőle, mint a nátriumból. Egy megterhelő izommunka során a kálium az izmokba tódul, viszont ha a szív izomzata károsodott (pl. infarktus), akkor ehelyett nátrium fog odajutni. Érdekes, de a növényi élelmiszerekben közel ideális
kálium
arányban fordul elő a kálium és a nátrium, míg húsok esetében a nátrium túlsúlya jellemző. Ráadásul még tovább rontja a helyzetet, hogy az állati termékeknél klorid alakjában van jelen, ami elsavasítja a szervezetet. Addig a növényi étrenden élők számára lúgos kémhatású karbonátok, bikarbonátok keletkeznek. Látható, mennyire előnyös lehet a növényi táplálkozás, az állati eredetű étrenddel szemben, ha nem kívánjuk elsavasítani, oxidálni a testünket. A kálium és nátrium főbb feladatai: továbbítják az idegrendszeri jeleket, elindítják az izmok összehúzódását, szabályozzák a szívritmust és a vérnyomást, illetve a sejtjeink tápanyagfelvételét.

Káliumhiány:
A kálium létfontosságú elem, szerencsére a hiánya ritkán fordul elő, így pótlása gyakorlatilag nem szükséges, kivéve egy-két rendhagyó esetet: hasmenés, hányás, vagy vízhajtószerek használatakor. Ilyenkor orvosi utasítás mellett szedjen káliumot. Vízhajtók szedése esetén rendkívül fontos az orvosi kontroll, mert ellenőrizetlenül halált okozhat!

Káliumtöbblet:
Magas kálium szint is kialakulhat, amennyiben Addison-kórban, veseelégtelenségben, vagy súlyos zúzódás, égési sérülés esetében, amikor is szívritmuszavar, súlyosabb esetben szívleállás következhet be.

Természetes forrásai:
Kálium szinte valamennyi élelmiszerünkben megtaláható. Kezdve a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, gazdagok káliumban, emellett igen kevés nátriumot tartalamaznak. ( A banán estében 440:1, a narancsnál 260:1, a sárgarépánál 75:1 stb.) Alapvető élelmiszereink közül igen sok kálium található a borgonyában, paradicsomban: (340 ill. 240mg /100g), a gyümölcsök közül pedig a banán és a narancs (500 és 255 mg). Persze léteznek még ennél is nagyobb káliumtartalmú élelmiszereink pl: szója (1945mg), szárazbab(1120mg), sárgaborsó(1210mg), lencse(1150mg). De kitűnő forrása még az olajos magvak (dió:1710mg), a húsok és a halak is.

Fontos figyelmeztetések:
Veseelégtelenségben szenvedők kizárólag orvosi felügyelet mellett fogyaszthatnak káliumot! Aki ACE-gátló vérnyomáscsökkentőt szed (benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril), az csak folyamatos orvosi felügyelet mellett szedhet káliumot, egyéb esetekben szigorúan tilos! Káliumot megkötő vízhajtók, illetve aldoszteron hatását blokkoló diuretikumok mellett káliumkészítményt fogyasztani életveszélyes! Más vízhajtók mellett is lehet probléma, sőt halál (túladagolva), így kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet vízhajtók mellé alkalmazni. (Természetesen magát a vízhajtót is.) Terhes és szoptató anyukák önmaguktól sose kezdjenek el káliumot tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztani!