A kakaóbab a trópusi Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja. A növény elnevezésének jelentése “istenek eledele”, ami egyben kifejezi, hogy ez az értékes termés az emberiség legfinomabb csemegéje. A kakaóbab feldolgozása során két fontos, ún. köztes termék keletkezik, a kakaómassza és a kakaóvaj. A kakaóbab pörkölése és aprítása után a kakaómasszából préselés útján nyerik ki az aranysárga színű, tiszta kakaóvajat. A kakaómaszából készült csokoládét és a kakaóvajat a szépségipar és a gyógyászat és a wellness területén sokoldalúan felhasználják.

Bőrápolás kakaóval
A kakaó értékes hatóanyagainak elsősorban a bőrápolásban vehetjük hasznát. Igen gazdag különböző telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban. Legújabb kutatások kimutatták, hogy a csokoládéban magasabb koncentrációban fordulnak elő az antioxidánsok, mint a vörösborban, vagy a fekete- és zöldteában, tehát kitűnő antioxidáns forrásunk lehet. A kakaóvaj (és a csokoládé) épp ezért számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaiként.

Hatásai
A kakaóvajas készítmények védelmet nyújtanak a környezeti ártalmakkal szemben, lelassítják a bőr öregedését. A fáradt, igénybevett arcbőr minőségét rendkívül látványosan javítják. Gyorsítják a sérült bőr regenerálódását, mélyen beszívódva puhítják, ápolják bőrünket, valamint óvják a kiszáradástól. Segítségével a kozmetikai készítmények többi hatóanyagai is mélyebbre tudnak beszívódni, ezáltal hatásuk fokozódik. A kakaóvajban található antioxidánsok megvédik a szervezetet az oxidációs sejtkárosodásoktól.

Kakaóvaj otthoni használatra
A legtöbb patikában vásárolhatunk tiszta kakaóvajat, amiből otthon magunk is készíthetünk szépítőszereket. Önmagában is használhatjuk száraz bőr ápolására. Mézzel összekeverve még kiválóbb, tápanyagban gazdag pakolást kapunk. Bőrünk hálás lesz érte!

Érdekességek
– A kakaóvaj rendkívül stabil: nem avasodik, nem szappanosodik hosszú évek során sem.
– Olvadási tulajdonságai is különlegesek: szobahőmérsékleten szilárd, 30 fok fölött lágyulni kezd, testhőmérsékleten pedig teljesen felolvad. Az olvadt kakaóvajhoz pedig könnyebben hozzáférnek a szervezet enzimjei.
– Jó hír a csokoládét kedvelőknek, hogy a kakaóvaj zsírsav összetétele nincs káros hatással a vérzsírokra, sőt egyes vizsgálatok szerint a HDL-koleszterin, vagyis a védő-koleszterin szintet növeli.