Azt már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy az anyatejjel táplált csecsemők szellemi képességei jobbak, mint azokéi, akiket tápszerrel etetnek. Ennek oka, hogy az anyatej – a csecsemőtápszerek többségével ellentétben – tartalmaz egy dokozahexaénsav nevű zsírsavat, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Egy újabb vizsgálat most azt mutatta ki, hogy a hagyományos tápszert fogyasztó csecsemőkhöz képest szellemileg jobban teljesítenek azok a babák, akiknek tápszere a zsírsavak említett fajtáját is tartalmazza.
Az új kutatásban 229 csecsemőt vizsgáltak: egy részüket hagyományos tápszerrel, másik csoportjuk tagjait pedig dokozahexaénsavval (DHA) dúsított tápszerrel táplálták. A csecsemőket ezenkívül az alapján is csoportokra osztották, hogy fogyasztottak-e anyatejet, és ha igen, milyen hosszú ideig (csak néhány napig, 6 hétig, vagy 4-6 hónapig). 9 hónapos korukban aztán a csecsemőkkel egy problémamegoldó feladatot végeztettek el, melynek célja a kognitív képességek vizsgálata volt. A feladatban a babáknak egy csörgőt kellett megszerezniük, melyhez csak úgy juthattak hozzá, ha egy bizonyos sorrendben végeztek el a csörgő eléréséhez nélkülözhetetlen lépéseket.

A DHA-t is tartalmazó tápszert fogyasztó csecsemők nagyobb arányban jutottak hozzá a csörgőhöz, viselkedésük ezenkívül szándékosabbnak bizonyult. “Jelenleg nincsen egyetértés abban a kérdésben, hogy kell-e egy csecsemőtápszernek DHA-t is tartalmaznia. Eredményeink ugyanakkor azt mutatják, hogy az olyan tápszerrel való táplálás, amely nagy koncentrációban tartalmaz DHA-t, valóban pozitív hatással van a csecsemők kognitív fejlődésére. Azok a csecsemők, akik az effajta problémamegoldó tesztekben kimagaslóan teljesítenek, később – gyermekkorukban – kimagasló IQ-val és szókinccsel rendelkeznek. Elképzelhető tehát, hogy a DHA előnyös hatásai még jóval a gyermekkor átlépése után is érvényesülnek” – mondta James R. Drover, a cikk vezető szerzője, a canadai Memorial University adjunktusa.
A tanulmány a Child Development című szaklap szeptember/októberi számában jelent meg.
Forrás: [ORIGO] EGÉSZSÉG 2009. szeptember 16., szerda, 12:15