A mikroműanyagot fogyasztó halak az átlagosnál nagyobb kockázatot vállalnak, ami miatt fiatalabban el is pusztulhatnak. Egy most publikált tanulmány megállapította, hogy a mikroműanyagok megváltoztathatják a halak viselkedését, így azok az egyedek, amelyek lenyelik a szennyező anyagokat, valószínűleg merészebbek, aktívabbak, és vakmerőbben kiúsznak a kockázatos területekre, ahol a tömeges pusztulás várhat rájuk.

Szívesen elfogyasztják a mikroműanyagokat

Ahogy a korallzátonyok pusztulnak, a fiatalabb halak egyre gyakrabban esnek kétségbe: táplálékot és menedéket keresve új területeket fedeznek fel, miközben olyan vizekbe merészkednek, ahol nagyobb valószínűséggel ragadják el őket a ragadozók.

Az ausztrál James Cook Egyetem, valamint más neves intézmények, köztük a Cambridge Egyetem által készített, közös tanulmány során a tengeri ökológusok fiatal farokfoltos korallsügéreket (Pomacentrus amboinensis) vizsgáltak, amelyeket több tartályban helyeztek el.

A mikroműanyagok nem csak a belőlük kioldódó adalékanyagok miatt veszélyesek, hanem mert képesek megkötni a vízben lévőszerves szennyezőket, így azok koncentráltabban jutnak az élőlények szervezetébe.FORRÁS: FLICKR
A mikroműanyagot fogyasztó halak vakmerőbbé váltakFORRÁS: HTTPS://WWW.THEGUARDIAN.COM/SCIENCE/2020/JUL/21/HEAT-RESISTANT-CORALS-OFFER-HOPE-AS-CLIMATE-CRISIS-WARMS-UP-OCEANS#IMG-1

A SZAKEMBEREK SÓS GARNÉLARÁKKAL ETETTÉK ŐKET, DE EMELLETT FINOM MIKROMŰANYAGOT IS HOZZÁADTAK A TARTÁLYOK EGY RÉSZÉHEZ ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY SZIMULÁLJÁK A HALAK ÉTRENDI VÁLASZTÁSAIT A TERMÉSZETES KÖRNYEZETBEN.Kicsit meglepődtek, mert a halak szívesen elfogyasztották ezt is. Négy nap után az érintett egyedeket megjelölték, majd visszaengedték őket az eredeti élőhelyükre, az ausztrál Nagy-korallzátony északi részére, ahol pusztulnak a korallok.

Proceedings of the Royal Society B szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy azok a halcsoportok, amelyek mikroműanyagot ettek, aktívabb, merészebb és kockázatosabb viselkedést mutattak később. A szabadon engedésüktől számítva ezért 72 órán belül a ragadozók prédájává váltak.

Hajlandóak nagyot kockáztatni

A tudósok a viselkedésváltozást és a túlélési esélyeik csökkenésének utóhatását azzal magyarázták, hogy miután a halak elfogyasztották a mikroműanyagokat, akkor teltségérzetük keletkezhetett, pedig mégsem jutottak hozzá a számukra szükséges tápanyagokhoz.

A gyomruk azt mondja, hogy „tele vagy”, de az agyuk közben jelzi, hogy „táplálékra van szükséged”– mondta Mark McCormick professzor, a tanulmány vezető szerzője a TheGuardian online portálnak. – Olyanok, mint azok az emberek, akik ha nagyon éhesek, akkor nem gondolkodnak, átfutnak az úton és szembe mennek a biztonságos közlekedéssel.

Hozzátette: az éhes halak esetében ez azt jelenti, hogy hajlandóak nagyot kockáztatni, ami pedig azzal jár, hogy a menedékül szolgáló helyektől távolabb merészkednek táplálékért, ahol a ragadozók könnyebben elkaphatják őket. McCormick elmondta, hogy az ausztrál vizek mikroműanyag hulladékának nagy része a gyorséttermekből, illetve műanyag palackokból származik, amelyek a tengerbe kerülnek, majd „millió darabokra” bomlanak.

A MIKROMŰANYAG ÍGY AZ EGÉSZ TÁPLÁLÉKLÁNCBAN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRHAT.

A tudósok ezúttal leginkább a fiatal állatokat vizsgálták, amelyek még inkább kiszolgáltatottak a nagyobb halaknak és „még meg kell tanulniuk, hogy melyik a ragadozó és melyik elől kell gyorsan elmenekülni.”

Louise Tosetto, a sydney-i Macquarie Egyetem tengeri ökológusa szerintA HAMIS JÓLLAKOTTSÁG ÉRZÉSE KOMOLYAN MEGVÁLTOZTATHATJA A HALAK SZEMÉLYISÉGÉT, ÉS BÁR A MOST PUBLIKÁLT TANULMÁNY EZT NEM VIZSGÁLTA, DE EGYES MIKROMŰANYAGOK OLYAN VEGYI ANYAGOKAT IS TARTALMAZHATNAK, AMELYEK SZINTÉN BEFOLYÁSOLHATJÁK A VISELKEDÉSÜKET.Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a vízbe kerülő gyógyszerek és hormonok is eltorzíthatják a halak személyiségét.

Forrás: ORIGO.HU 2020.10.30.