Beszédes címkék – A hidratálókról
Aki tényleg fiatalabb és egészségesebb bőrt szeretne, inkább arra figyeljen, mivel táplálja a testét belülről. Persze jó tudni azt is, esetenként mit kenünk rá.

Feladatuk:
A hidratálók feladata alapvetően az, hogy fenntartsák a víz egyensúlyát a bőr legfelső rétegeiben. Ez a bőrréteg, amely “stratum corneum”, más néven szarurétegként ismert, olyan sejtekből épül fel, amelyek folyamatosan lehámlanak, helyükre pedig új sejtek kerülnek a bőr mélyebb rétegeiből. A szaruréteg körülbelül harminc százaléka víz, amelynek kétharmad része szövetekhez kötődik, és a bőr olyan súlyos elváltozásaitól eltekintve (például az ekcéma vagy a pikkelysömör) mennyisége általában állandó. A fennmaradó víz mennyisége a környezetben zajló események függvényében változik – hatással van rá például a száraz időjárás, a túlzott mosdás, a központi fűtés vagy légkondicionálás, illetve bizonyos vegyszerekkel való érintkezés is. A hidratáló összetevők kétféle módon segítenek a vízvesztés folyamatának lassításában. A nedvesítőszerek, mint például a propilénglikol (propylene-glycol) és a karbamid (urea) vízmágnesként működnek: elvonják a levegő nedvességtartalmát, és a bőr közelében tartják. Ezzel szemben a bőrpuhító-szerek, amelyek többnyire zsírok, olajok és viaszok, a bőr felületén képeznek védőréteget. A hidratálókrémek és testápolók hosszú ideig olyan bőrpuhító összetevők segítségével hozták létre ezt a védőréteget, mint a lanolin vagy az ásványolaj. Napjainkban azonban gyakoribb a szintetikus növényi olaj származékok, mint például az izopropil-palmitát (isopropyl palmitate), a hexil-laurát (hexyl laureate), vagy a szintetikus “filmbevonat-képzők”, így a szilikon, vagy a PTFE (politetrafluoretilén) – közismertebb nevén a teflon – használata.

Hatásosak?
A hidratálók tulajdonképpen olaj és víz keverékéből állnak. Azért, hogy ez a két, egymással össze nem férő anyag elegyet alkothasson és minél hosszabb ideig megőrizze minőségét, a krémek és testápolók egy csomó emulgeálószert, stabilizátort és tartósítót tartalmaznak. Hogy használatukat kellemesebbé tegyék, illatanyagokat és színezékeket is hozzáadnak a keverékhez. Ha egy krémnek egyéb pozitív jellemzőket is tulajdonítanak, például ránctalanító hatást, akkor szükségszerűen további összetevőket is tartalmaz. Így az, ami egy egyszerű emulziónak indult, könnyen káros összetevők keverékévé válhat. És itt van a kutya elásva. A bőrpuhítók felszívódást elősegítő szerként is működnek – elősegítik más, károsabb anyagok felszívódását a bőrbe, végső soron pedig a véráramba. Ezek után nem meglepő, hogy a hidratálókrémek gondot okozhatnak, s okoznak is: többek között allergiás reakciót, bőrirritációt és kontakt ekcémát (dermatitis), amely bőrpírral, viszketéssel, égető és maró érzéssel jár. Huzamosabb használat során akár épp, hogy azt a problémát válthatják ki, aminek a kezelésére szolgálnak – vagyis a bőr vízvesztését segítik elő.

Mérgező összetevők:
Egyes hidratáló anyagok azonban már önmagukban is károsak. Az ásványolaj – a benzin nyersolajból történő lepárlásának mellékterméke – a bőrnek azt a képességét gátolja, amellyel lélegzik, megköti a nedvességet és méregtelenít. Lassíthatja a sejtek megújulását, ezáltal elősegíti a bőr korai öregedését. Ezen túlmenően bármilyen ásványolaj-származék rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-ok) tartalmazhat. A nedvesítőszerek, mint az alfa-hidroxisavak, így a tejsav vagy a glikolsav – (lactic-/glycolic acid) vegyi hámlasztóként fejtik ki hatásukat: elvékonyítják a szaruréteget és gyorsítják a vízvesztés folyamatát. Sok nedvesítőszer megköti a szennyeződéseket és az izzadtságot a bőr alatt, néhány másik pedig, például a petrolatum, leépíti a bőr természetes védekező rendszerét, így az sebezhetőbbé válik a baktériumokkal és vírusokkal szemben. A filmréteget alkotó összetevők, mint a PTFE (teflon) és a dimetikon (dimethicone), manapság rutinszerűen kerülnek a testápoló termékekbe annak ellenére, hogy semmilyen átfogó tanulmány nem igazolja azt, hogy biztonságosak lennének. Ezek közül egyik anyag sem bomlik le biológiailag. A teflon potenciálisan rákkeltő perfluorooktán-savat (PFOS) tartalmaz, egyes szilikonokról pedig köztudott, hogy elősegítik a daganatok kialakulását, felhalmozódnak a májban és a nyirokcsomókban. A legújabb hidratálók már olyan nanorészecskéket is tartalmaznak, amelyek átjutnak a bőr sejtjeinek résein, mielőtt leadnák hatóanyagaikat. Mindeddig semmilyen kutatást sem folytattak, amely kimutatta volna, hogy ennek a “technológiának” köszönhetően a hatóanyagokból mennyi szívódik fel a véráramba. Ha el akarjuk kerülni ezeket az összetevőket, keressük a címkén a “liposzóma” és “nanoszóma” kifejezéseket, és ne vegyünk ilyen termékeket.

Mit tehetünk?
Töltsd le a mellékelt dokumentumot és ellenőrízd táblázatának segítségével, otthoni krémeid tartalmazzák-e a felsorolt kémiai összetevőket. Ha igen, írj kedves márkáid gyártóinak és kérdezd meg vevőszolgálatuktól, miért használják termékeikben ezeket az anyagokat, amikor rendelkezésre állnak hasonlóan hatékony, természetes és nem mérgező hidratálószerek is.

Valóban szükség van hidratálókra?
Bár a szépségipar hangosan igyekszik világgá kürtölni a hidratálók előnyeit, a csodálatos hatások jelentős része megalapozatlan vagy átmeneti. Valójában az egészséges bőr belül kezdődik, és amit a bőrünkre kenünk, az sohasem lehet olyan hatékony, mint a megfelelő étrend, alvás, stressz-szint és környezet kialakítása. Hacsak nincs olyan kóros bőrbetegségünk, ami orvosi felügyeletet igényel, valószínűleg nem szükséges a hidratálók rendszeres használata. Ha a bőrünk időnként kiszárad, használjunk természetes olajokat fürdés vagy mosakodás után, amelyek átmenetileg lekötik a nedvességet. Szükség esetén bárki készíthet hatékony házi hidratálót növényi vagy biológiai olajok (kókusz-, jojoba-, mandula- vagy emuolaj), növényi “vajak” (shea-, vagy mangóvaj), víz és glicerin egyszerű keverékéből. Kis gyakorlattal könnyen el lehet készíteni a test különböző területeinek és a bőr szezonális igényeinek megfelelő keverékeket (például télen nehezebb, nyáron könnyebb olajokkal). A természetes olajok előnye, hogy minden olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek általában az adott növényben vagy állatban megtalálhatók. Közülük több is, mint például a jojoba- és az emuolaj, meglepően hasonlít az emberi bőrben megtalálható olajokra, ezért nincs irritáló hatásuk, nem tömítik el a pórusokat, és mélyen táplálják a bőrt.

A szomjazó bőrt hidratálni kell, – de nem mindegy, hogy milyen krémmel
A fiatalok bőre általában feszes, mert vízháztartásuk többnyire kielégítő. Az évek múlásával a bőr víztartalma azonban fokozatosan csökken. Míg a normális bőr felszíni rétegei akár 25 % vizet tartalmaznak, bőrszárazság esetén és idős korban ez az érték 10 % alá is süllyedhet. A bőr természetes vízmegkötő-anyagai szintén befolyásolják a bőr víztartalmát. Amikor a legfelső szarurétegének saját zsírjai (természetes vízmegkötő faktor =NMF és lipidköpeny) bizonyos okok miatt (betegség, pajzsmrigy-probléma, hormonzavar, mosóanyagok túlzott használata, napimádat…) lassan, vagy hiányosan termelődnek újjá a vízhiány intenzívebben jelentkezik. A sejtek ilyenkor összezsugorodnak, a bőr szárazzá, hámlóvá, érdessé válik, jellegzetes apró ráncok, sőt repedések is keletkezhetnek rajta.

Az elveszített nedvességet nem csak a ráncok és a száraz bőrérzet miatt érdemes pótolni. A tapasztalat szerint a megfelelő víztartalmú bőr ötször-tízszer olyan gyorsan fogadja be egy krém hatóanyagait, mint a száraz. A nyúlós, petyhüdt bőr mélyrétegű vízhiányt jelez. A legtöbbször alkati tulajdonság, azonban kifejlődését külső tényezők is elősegítik: a higroszkópos anyagokkal (glicerin) készült kozmetikumok rendszeres használata, a túlzott szoláriumozás, a napimádat. Feltétlenül figyelni kell a folyadékfogyasztásra és a levegő nedvességtartalmára, s olyan kozmetikumokat kell vásárolni amiben mélyen ható vízmegtartó anyagok vannak. A húzódó, korpádzó, valóban száraz bőr esetében a vizen és az NMF anyagain kívül zsíros anyagokat is igényel a bőr, ezért zsírosabb (V/O = víz az olajban) krémekre használatára is szükség van. A korral jelentkoző felszíni vízhiány (például normálbőr, korpás szeboreás, azaz száraz érzetű zsíros bőr) magas víztartalmú hidratálókrémekkel (O/V=olaj a vízben emulziók) pótólható.

Mi olvasható ki a hidratálókrémeken található összetevők listájából? A hidratáló krémekben a víz (aqua) áll az első helyen az összetevők felsorolásában (O/V emulziók). Egy-egy nappali krém, akár 70 % vizet is tartalmazhat. A hidratálás valódi értékét a vízmegkötő anyagok minősége biztosítja, ugyanis a víz pillanatok alatt elpárolog, ha nincs ami megkösse. A glikolok, a szorbitok és a glicerin hagyományos nedvesítőszerek. Hatásuk azonban inkább csak a bőrfelszínre korlátozódik és a krémek beszáradásának megakadályozására alkalmasak. Az aminosavak, a polipeptidek, a karbamid, a nátriumlaktát – mivel a bőr NMF-je is ilyen anyagokból áll – a mélyebb rétegekre is hatnak, ezért tartósabb és intenzívebb hidratálás biztosítható az ilyen anyagokat tartalmazó emulziókkal.

A leginkább használt nedvességmegkötő és nedvesítő anyagok (nemzetközi besorolás szerinti néven (INCI)).
Agar:
Növényi nyákanyag (vörösmoszat) – pakolásban használják, rengeteg vizet vesz fel ezért a bőr nedvesítésében van szerepe.

Algae extract:
Természetes anyag, gazdag proteinekben, ásványi anyagokban és vitaminokban.

Aloe vera:
Extract/Gel – hidratálja a szöveteket, védőréteget alkota bőr öngyógyuló-képességét is növeli, véd az UV-sugarak ellen.

Chitosan:
A tengeri rákok kitinpáncáljából állítják elő, a hialuronsavhoz hasonló tulajdonságú, nagyon drága anyag.

Collagen:
Vágóhidi hulladékokból (porc, inak, bőrök) nyert nagymolekulájú szerves anyag, ezért sem tud a bőr mélyebb rétegeibe bejutni, allergizálhat.

Elastin:
Állati eredetű – nagymolekulájú fehérje, allergizálhat.

Fucus Vesiculosus:
Algakivonat – kiváló bőrnedvesítő, nem drága

Glycerin:
Háromértékű alkohol, növényi és állati zsírokból nyerik, kiváló felszíni nedvesítő, magasabb koncentrációban (30%) felett azonban izgatja, szárítja a bőrt.

Hyaluronic Acid:
Hialuronsav – a baromfitarajból nyert természetes anyag, nagy molekulájú anyag révén nem juthat a kötőszövetbe, a bőrön filmet képezve megköti a vizet, nagyon drága készítmény, éppen ezért általában kis mennyiségben szerepel a krémekben.

Lactic Acid:
Tejsav – bőrrokon anyag, természetes eredetű, jó vízmegkötő.

Linoleic Acid:
Értékes kozmetikai anyag, csökkenti a transzdermális vízveszteséget.

Sorbitol:
Növényi anyag.

Sucrose:
Növényi cukor.

Urea:
Karbamid – szintetikusan állítják elő, bőrrokon anyag. A száraz bőr karbamid tartalma 50 %-kal kevesebb is lehet mint a normál bőré, intenzíven befolyásolja a szaruréteg vízmegtartását, ugyanakkor nem drága anyag.

Zsírok és olajok:
Védik a bőrt a kiszáradástól. A bőr egészsége szempontjából különösen jelentősek:

Ceramid 3 – Glycolipids +Phospholipids+Sphingolipids:
Ezek a hámréteg nagyon fontos nedvesség megőrző építőanyagának számítanak.

Butyrospermum Parkii, vagy Sheabutter:
Közérthető nyelven a karitévaj kiváló hidratáló, anyagcserefokozó tulajdonságú növényi zsír, jobbára az igényes kozmetikumokban található.

Lecithin:
Javítja a bőr vízmegtartó-képeségét.

Soybean Phospholipid:
Liposzóma – hidratál, segítségével a vízben és a zsírban oldódó anyagok a bőr mélyebb rétegeibe juttathatóak.

Ha paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microkristalline wax, polyisobutane, polydecence nevek valamelyike elől szerepel a felsorolásban, akkor jó, ha tudjuk hogy a termék nagy mennyiségben tartalmaz ásványi zsírokat, olajokat. Ezek az olcsó kőolajszármazékok nem szívódnak fel a bőrbe. Idősebbek nagyon száraz bőrére megfelelően emulgálva, pár százalékban – nedvességet megtartó tulajdonsága miatt – egyes szakértők még megengedhetőnek vélik. A szárazérzetű, ugyanakkor pattanásos, mitesszeres bőrüek (korpás szeborreás), az érzékeny bőrűek számára azonban pórusokat eltömő, bőrlégzést, izzadást gátló hatásuk miatt meggondolandó a velük készült kozmetikumok tartós használata.

Helyes bőrápolás télen
A bőrápolás tudománya évszakról évszakra változik. Mi a teendő télen? Hogyan ápoljuk ilyenkor a bőrünket? Stiftek, ajakbalzsamok. A Paraffin, a Petrolatum, a Silikon, a Mineral Oil, a Ceresin, a Polyisobutene, a Microkristalline Wax és a többi ásványiolajból származó anyag függővé teszi a bőrt. Vagyis, ha elkezdjük használni az ilyen anyagokból álló stifteket, akkor egy idő után az ajkak bőre még akkor is kívánni fogja a krémet, amikor egyébként nem lenne indokolt, szükséges használata. A szájról egyébként is könnyen a szervezetbe juthatnak ezek a nem bőrrokon anyagok, elraktározódhatnak a májban, a vesékben és a nyirokcsomókban. A kontrollált natúrkozmetikumok ajak-termékeiben egyáltalán nem szerepelhetnek kőolajból származó anyagok, amelyek felhasználását ma már a WHO (az ENSZ Egészségügyi Szervezete) is ellenzi.

Télen több tényező is megviseli az emberek bőrét: a kinti hideg és a benti meleg nagy hőmérsékleti ingadozása; a fűtött szoba levegőjének és a téli hideg levegő alacsony páratartalmának köszönhető szárító hatása; valamint az a tény, hogy nyolc celsius fok alatt a bőr természetes védőtakarója már nem képes normális mértékben újratermelődni. Különösen a száraz, érzékeny bőrűek szenvednek ilyenkor, a testrészek közül pedig leginkább az arc van kitéve az időjárás viszontagságainak – a kezeket legalább megvédi a kesztyű, persze, ha nem restelljük felhúzni őket. Télen tehát már az előbbiekben felsoroltak miatt is sokan panaszkodhatnak a bőrük állapotára, s akkor még nem említettük a naponkénti szappanozás, a feleslegesen használt peelingek káros hatásait. Summa summarum: tartós hidegben a bőr csúnyán kiszáradhat, és különösen érzékennyé válhat sok kozmetikummal szemben.

A környezeti szárazságtól a bőr víztartalmában keletkezik deficit. Ez egyrészt megfelelő kozmetikumok használatával, másrészt a belterek levegőjének kezelésével kezelhető és/vagy előzhető meg. Először is, a hideg hónapokban érdemes olyan tisztálkodó szerekre áttérni, amelyek mentesek az erősen szárító Natrium-laurylsulfat mosóaktív, habzó anyagtól. Szintén fontos szem előtt tartani, hogy mivel télen a zsírfélékből (faggyú, szaruzsír, verejték) kevesebb termelődik a szokásosnál, a nyáron olajosan fénylő bőr állapota rendszerint normalizálódik, a “normális” és szárazabb bőr azonban zsírosabb krémet kíván. A téli hidegtől és a széltől a többszörösen telített zsírokban gazdag olajok, s viaszok képesek megvédeni a bőrt – ezeket érdemes még azelőtt magunkra kenni, hogy kimennénk a szabadba. A már kiszáradt bőrt este, lefekvés előtt hidratáljuk – különösen fontos ez az amúgy is igénybe vett kezeink esetében, amelyeket a hideg még jobban megvisel. Mosogatás után, s éjszakára mindenképp krémezzük be őket. Fontos azonban, hogy nappal jobb elkerülni a magas víztartalmú krémek használatát, sőt, fagyos időben ezeket egyenesen tilos használni. A téli sportok szerelmeseinek erre feltétlenül gondolniuk kell, s természetesen a fényvédelemről sem szabad megfeledkezniük.

A hidegben lassabbá válik a bőr megújulása, ezért a téli hónapokban előtérbe kerülnek a bőr vérkeringését fokozó, meleget adó kezelések, pakolások is. A hideg lábak is erőre kapnak egy meleg lábfürdő, lábmasszázs után. A meleg fürdő szárító hatását kivédhetjük, ha olajat, tejszínt vagy vérpezsdítő aromaolajakat (rozmaring, gyömbér, fahéj – pár csepp oldószerben oldva) keverünk a vízbe. Nagyon tanácsos programba iktatni az immunrendszert erősítő, a bőrt edző, méregtelenítő szaunázásokat is. Ha a szaunában hígított borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat párologtatunk (töményen nem szabad a kőre önteni, csak pár cseppet vízzel keverve) a meghűléses betegségek ellen is felvértezhetjük magunkat. Házi arcpakoláshoz kiválóan hasznosítható a friss ananász, a sárgarépa leve, az összenyomott banán, az avokádó vagy a tojássárgája. Ezek valamelyikét cseppnyi mézzel, tehéntúróval, pár csepp növényi olajjal keverjük pépessé és kenjük fel a gőzzel bemelegített arcra. A pakolások ideje alatt le kell feküdni. A hatóidő általában 20-30 perc.

Bőrünk állapota a belterek levegőminőségétől is függ, amit mi is befolyásolhatunk. Ideális esetben 40-60% a szoba levegőjének páratartalma, amit fűtési szezonban csak növényekkel és párologtatókkal lehet biztosítani. Ne felejtsük azonban el, hogy a baktériumok szaporodását megakadályozandó a vizes edényeket rendszeres tisztítani kell. Éjszakára, ha módunkban áll, kapcsoljuk le a fűtést a hálószobában – ne legyen 18-20 C foknál melegebb. A kisbabák és a gyerekek bőrére különösen vigyázni kell. Bőrük sokkal érzékenyebben reagál az alacsony hőmérsékletre, mint a felnőtteké. Gyorsan kivörösödik, sebessé is válhat. Séták alkalmával zsíros krémmel kell védeni a hidegtől, a széltől. Szeles, hideg időben az ajkak nagyon vékony bőre is védelemre szorul. Tartós használatra a természetes növényi olajokat, viaszokat (méhviasz, jojobaolaj, mandulaolaj, argánfaolaj, sheavaj) tartalmazó készítmények ajánlhatóak
.