Fokhagyma (Allium sativum)
Metélőhagyma (Allium schoenoprasum, Snidling)
Póréhagyma (Allium porrum)
Vöröshagyma (Allium coepa)Fokhagyma (Allium sativum)
A fokhagymának több fajtáját ismerjük. Nálunk két nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi és az őszi fokhagyma. A tavaszi fokhagymát tavasszal ültetjük s az egész évre termeljük, mert eláll. Az őszi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt. A fokhagyma használata elterjedt a magyar konyhán. Sokféle jó tulajdonsággal rendelkezik, köztük baktériumölő hatása is van, mint az őrölt paprikának, ami lehetővé teszi, hogy a házikolbász megtartja kitűnő izét.

Tápértéke:
Nehéz szólni a fokhagymáról, annyi értékes tulajdonsága van. Ezek határozzák meg, különösen a betegnek, hogy menny is a tápértékük. Eltekintve a szagától, nagyon jó gyógyhatása van a fokhagymának, minden szempontból, mert vitaminokban és ásványi sókban bővelkednek.

Gyógyító hatása:
A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

Vírusos agyhártyagyulladás:
A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezelőorvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességtől. Legjobb ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.

Koleszterin-csökkentő:
A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de ugyanakkor csökkenhet a HDL is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgező lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben erős szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.

Arterioszklerózis:
Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ezáltal fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél szűkebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak és megjelennek a kísérő bajok, valamint a szívben legtöbb esetben koszorúér szűkület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végső baj, a szívszélhűdés. Természetesen a végső kifejlődést nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésből áll egy koleszterin ellenőrzés és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására. A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsír szintet. Ez-alatt van időnk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellenőrizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.

Baktérium és vírusölő:
Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus és gomba-fertőzéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. Ma is sikerrel használhatjuk egyes betegségekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiségű élesztő gomba ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap-okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

Féregűző:
Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálj az orrát bélférge van. Az ismertető jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat:
A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására. Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.

Emésztési zavarok:
Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium ölő hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere. Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma. Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.

Elkészítési mód:
A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítani és fogyasztani. Ha főzzük, a fokhagymát egészben tesszük a levesbe. Ha darabolva tesszük a rántásba, csak dobjuk bele, és máris keverjük el a főzelékkel, ne hagyjuk a zsíron pirulni, mert megkeseredik.( és ami fő, hatását veszíti) Fogyaszthatjuk a fokhagyma kicentrifugázott levét is, de azért a kevésért nem érdemes beszagosítani a gyümölcs centrifugát. Ha mégis úgy döntünk, bármely zöldség-lével keverhetjük.

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum, Snidling)
Származás
Hasonlóan a vöröshagymához a Földközi-tenger környékéről származik. Már a görögök és a rómaiak idejében is nélkülözhetetlen konyhanövény volt.

Jellemzés
A friss metélőhagyma színe sötétzöld, alakja hengeres, belül üreges. Íze sokkal lágyabb, mint bármely más hagymáé.

Fajtái
A metélőhagymának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: metélőhagyma, kínai metélőhagyma (íze fokhagymásabb, intenzívebb)

Boltokban, piacokon mind élő növényként, mind szárított fűszerként megtaláljuk.

Eltarthatóság, tárolás
Cserepes növényként jól nevelhető, így érdemes mindig frisset használni. Szárított változatára a szokásos tárolási módok vonatkoznak: száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás

Darabolás után igen gyorsan elszáll az illóolaj tartalma, ezért amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel. Kitűnő ízesítője lehet vajaknak, sajtoknak, leveseknek, salátáknak de akár húsoknak is. Fontos, hogy amennyiben hőkezeljük, akkor ez csak nagyon rövid ideig történjen.

Alakjából és élénk színéből adódóan díszítésre is remekül használható.

Vitaminok, ásványok
Igen magas a metélőhagyma C-vitamin tartalma. Természetesen ez csak a friss növényre igaz!

Póréhagyma (Allium porrum)
A póréhagyma a vöröshagyma korai fajtája. Abban rejlik előnye, hogy szinte a salátával egy időben kerül az asztalra.

Tápértéke és gyógyhatása:
A póréhagyma tápértéke és gyógyhatása megegyezik a vöröshagymáéval. A különbség a felhasználásban van. Míg a vöröshagymát nagyobb mennyiségben ételek elkészítéséhez használjuk, a póréhagymát főleg nyersen fogyasztjuk kisebb mennyiségben salátákhoz, vagy kiegészítőnek fő ételek mellé.

Emésztést serkentőnek, székrekedésre:

A vöröshagyma féleségeknek egyik legértékesebb tulajdonságuk, hogy baktérium és vírusölők. A póréhagymát általában nyersen fogyasztjuk, nehezen emészthető ételekkel, felvágottal, hideg húsokkal. A vöröshagyma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a belek féregszerű mozgását, és ezzel magát az egész emésztési folyamatot meggyorsítja, dinamikusabbá teszi, így hat a székrekedésre is.

Vízhajtó, enyhe húgyhólyag- és vesetisztító:
A nyers hagyma nemcsak a belek mozgását serkenti, hanem a vízkiválasztást is a szervezetből. A vöröshagyma tartalmaz rutént, is, ami hat a kapilláris vérerek munkájára, erősíti a véredények falait. A koleszterin lerakódás már a kezdeti fázisban legérzékenyebben a veséket és az agy kapilláris vérereit zárja el. A veseműködés csökkenése, ha nem is vesszük észre, már korán, akár a harmincas, negyvenes évek előtt megkezdődhet. Javíthatunk az állapoton, ha rutén tartalmú élelmiszert fogyasztunk, így a vöröshagymát.

Reuma fájdalmakra:
A vöröshagymának melegítő tulajdonsága van. Ami azt jelenti, hogy fogyasztása télen kimondottan jól esik, mert felmelegíti a testet. Különösen a reuma fájdalmakra ajánlatos, hiszen a téli hideg fokozza a reumatikus fájdalmakat a csuklókban.

Elkészítési mód:

Tekintettel arra, hogy a hagyma magában nagyon erős, tömören csupán külsőleg használjuk. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, bármely más, így a káposztafélékkel nyugodtan keverhetjük a levet, hogy elvegyük a káposzta jellegzetes izét, és a hagyma erős illatát. Ha vízhajtónak használjuk, legjobb ha más vízhajtó zöldséggel keverjük.

Vöröshagyma (Allium coepa)
Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

Tápértéke:
A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.

Gyógyhatása:
Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.

Meghűléses betegségekre:
A vöröshagymát meghűléskor próbáljuk csak külsőleg használni, mert melegítő hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedő beteg sem, túlzott mennyiségű vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzőszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.

Égésre:
Ugyancsak külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.

Nagyobb bélféreg kiűzése:
A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiűzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiűzte a belekből. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetőleg egy ültő helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erős tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.