Egy izraeli kutatás szerint a borban lévő hatóanyagok segíthetnek semlegesíteni a húsokban található káros anyagokat.
A kutatók patkányokon tesztelték a bor jótékony hatásait.
A pulykahússal etetett állatok egyik csoportja sima vizet kapott a húsevés után, a másik csoport tagjai pedig vörösbort. A borból előzetesen kivonták az alkoholt, hogy annak hatása ne befolyásolja a kísérletet. Ezek után megvizsgálták a patkányok gyomortartalmát és vérét. A húst bor nélkül fogyasztó patkányok vérében sokkal magasabb volt az oxidációt elősegítő anyagok koncentrációja.
Több kutatás szerint is a testben végbemenő oxidatív folyamatok felelősek az olyan betegségek kialakulásáért, mint a rák és az érelmeszesedés. A vörösbort kapott patkányok vérében azonban – valószínűleg a borban található polifenolok jótékony hatása miatt – jóval alacsonyabb volt az oxidációt segítő anyagok szintje.
„A polifenolok igen erős antioxidánsok, amik a hús oxidánsaival keveredve kiegyenlítették annak káros hatásait” – nyilatkozta Dr. Shlomit Gorelik, a kutatás vezetője, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa. A polifenolok nem csak a vörösborban találhatók meg: a hagyma, az alma, a tea, a piros szőlő, az eper, az áfonya, a málna és bizonyos olajos magvak is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst.

A zsíros és vörös húsok túlzott fogyasztása komoly rizikófaktort jelenthet egyes súlyos megbetegedések kialakulásában, de kutatásaink szerint ezek káros hatása csökkenthető magas polifenol-tartalmú étrenddel – foglalta össze Dr. Gorelik.