Fagyasztás
Mint minden tartósító eljárásnak, a fagyasztásnak is az a célja, hogy megállítsa, illetve minimális mértékre csökkentse az élelmiszerek, nyersanyagok romlását előidéző folyamatokat. Valamely tartósító eljárás annál jobb, minél kevésbé változtatja meg az adott élelmiszer, nyersanyag eredeti tulajdonságait és minél hosszabb eltarthatóságát teszi lehetővé. A jelenleg alkalmazott tartósító eljárások közül a hűtés és fagyasztás elégíti ki a legjobban ezeket a követelményeket, mivel sokkal kisebb változásokat idéz elő a nyersanyagokban, és gyakorlati célokra megfelelő tárolhatósági időtartamot biztosít.

A gyorsfagyasztás a hőelvonásos tartósítás korszerű módja, amelynek során a nyersanyagot viszonylag rövid idő (3-5 óra) alatt hűtik le nagy fagyasztási sebességgel igen alacsony -35 és -45 0C közötti hőmérsékletre. A gyors lehűtés következtében a nyersanyagok szabad víztartalma apró jégkristályok formájában fagy meg, így feszítik ugyan, de nem roncsolják a sejtfalakat. Az eljárás erősen korlátozza a mikroorganizmusok tevékenységét, ugyanakkor a nyersanyagok megőrzik biológiai és élvezeti értéküket. Ehhez azonban szükséges a gyorsfagyasztott termékek alacsony és állandó hőmérsékleten, általában -20, -18 0C-on történő tárolása és szállítása, ugyanis a hőmérséklet-ingadozás “átkristályosodást” eredményez, amely az apró jégkristályoknak a megnagyobbodásával jár. A -20, -18 0C-os hőmérsékleten a romlást okozó mikroorganizmusok működése lelassul, egy részük el is pusztul, de a mikrobaölő hatás nem teljes. Egyaránt számolnunk kell az ártalmatlan és az ártalmas mikroorganizmusok jelenlétével. Ismert, hogy -12 0C-nál magasabb hőmérsékleten már bekövetkezhet a mikroorganizmusok szaporodása. -12 és +3 0C között, ha elegendő idő áll rendelkezésre, az ártalmatlan mikroorganizmusok elszaporodhatnak, +3 és +10 0C között a patogének lassú szaporodásával is számolnunk kell. Továbbá +10 és +40 0C-on a szaporodásuk annyira felgyorsul, hogy az egészségre veszélyessé tehetik az élelmiszert. Összességében elmondható, hogy az alacsony hőmérsékleten az élelmiszerek, nyersanyagok romlása a mikrobák és a szöveti enzimek tevékenységének csökkenése miatt nem jön létre. A fagyasztás során nem semmisülnek meg a különböző vitaminok, sőt szinte teljes egészében megmarad a zöldségekben és a gyümölcsökben. Habár a zöldségek előfőzése során elvész némi C- és más hőre érzékeny vitamin (folsav), de a gondosan fagyasztott zöldségek tápanyagtartalma megközelíti a friss zöldségekét. A friss gyümölcs és zöldség szobahőmérsékleten tárolva naponta 15%-ot is veszíthet C-vitamin-tartalmából.

Miután a fagyasztás nem öli meg a mikroorganizmusokat, hanem csak a szaporodási folyamatot gátolja, a felengedésnél ezt maradéktalanul figyelembe kell venni. A felengedtetés történhet levegőben, vízben és mikrohullámú berendezésekben. A levegőben történő felengedtetés is kétféle lehet: a fagyasztott zöldség vagy gyümölcs hűtőszekrényben 5 0C-on vagy szobahőmérsékleten maximum +20 0C-on. Forró vízfürdőben akkor alkalmazható, ha a csomagolóanyag hőálló és nem engedi át a vizet.

A mikrohullámú berendezésekben igen rövid idő alatt történik a felengedtetés a minőség megőrzése mellett. A fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket nem szükséges minden esetben felengedtetni. Fagyott állapotban történhet a felhasználás a zöldségek főzése, párolása esetén illetve gyümölcslevesek, mártások készítésénél. Bármelyik formáját alkalmazzuk a felengedtetésnek, alapelv, hogy mielőbb el kell készíteni és/vagy fogyasztani, továbbá visszafagyasztani nem szabad. Ma már a zöldségek és gyümölcsök tartósításának számos módja ismert, melyek közül egyes eljárások kevésbé, mások jobban megváltoztatják a nyersanyagok beltartalmi értékét. Ezek közül mindenki belátása szerint választhat.

Bármelyik módszert is választjuk, nagyon fontos a tartósítás műveleti sorrendjeinek (válogatás, osztályozás, mosás, hámozás, szeletelés, darabolás, előfőzés stb.) valamint a higiénés szabályok betartása. A tartósító eljárásokról teljes részletességgel a téma kimerítő volta miatt nem lehet írni. Reméljük, sikerült egy rövid áttekintést nyújtani a romlás főbb okairól, a higiéné fontosságáról és a különböző tartósítási eljárásokról. Végezetül nézzük meg, hogy a különböző zöldségek és gyümölcsök tartósításának melyek a legmegfelelőbb időpontjai. Természetesen ez csak tájékoztató jellegű, hiszen sok függ pl. az időjárástól, a fajtától is.