Gyors módszert találtak őssejtek előállítására

Meglepően gyors és egyértelműen biztonságos utat találtak amerikai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből őssejteket vagy izomsejteket állítsanak elő.

A csütörtöki bejelentés szerint a módszer új utat nyithat a regeneratív orvoslásban, amelyben az orvosok célja, hogy a sérült vagy elpusztult szöveteket helyreállítsák, esetleg teljes szerveket pótoljanak.

A Cell Stem Cell című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmányban Derrick Rossi, a bostoni Harvard egyetem orvosi fakultásának munkatársa és kutatócsoportja arról számolt be, hogy bőrsejtekből sikeresen hoztak létre pluripotens őssejteket, úgynevezett iPS-sejteket.

Három-négy gén megváltoztatásával el tudják érni a tudósok, hogy a bőrsejt vagy más testi sejt biológiai órája visszaálljon a kezdetekre, és úgy viselkedjen, mintha őssejt lenne, amely még sokféle irányban képes átalakulni. A legtöbb módszerben azonban a gének sejtmagba juttatására “szállítójárműként” ártalmatlanított vírusokat használnak, amelyek a későbbiekben problémát okozhatnak, például tumort válthatnak ki.

Rossi és munkatársai azonban másik megközelítést alkalmaztak, amelyben RNS-molekulákat használtak az átalakításra. Meglepetésükre a négy “őssejtgén” RNS-e sikeresen változtatta át a közönséges bőrsejteket iPS-sejtekké. További kísérletükben a bőrsejtből izomsejtet is képesek voltak előállítani.

Az iPS-sejtek felnőtt testi sejtekből kiinduló előállítása azért is fontos, mert így nincs szükség embrionális őssejtekre, amelyek kinyerése a feleslegessé vált embriókból évek óta nem nyugvó etikai viták középpontjában áll. (index.hu)