Forradalmasított táplálékkiegészítők
Avagy vissza a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz
Hippokrates mondja: “Az étel a te orvosságod, és az orvosságod legyen ételed.” Ahhoz, hogy ezt az elvet életünkben következetesen érvényesíteni tudjuk, tudnunk kell, hogy milyen ételeket – ezen belül zöldségeket és gyümölcsöket – mikor és hogyan fogyasszunk. Ha pedig ez nem lehetséges, érdemes egy kicsit eltölteni annak tanulmányozásával, hogy milyen táplálék kiegészítokkel kell pótolni a hiányzó emberi szervezetet felépíto alapköveket. Erre tekintettel fontos egy-két fogalmat tisztázni, hogy a mai szinte végtelennek tuno skálából az egészségünk számára a valóban hasznosat és hatásosat válasszuk csak ki. Ezzel a cikkünkkel szeretnénk a biokultúráról írt elso két bevezeto részhez csatlakozni, alapveto fogalmakat bemutatni, illetve tisztázni, miért fontos egyes táplálék kiegészítot, olyat például, ami a rendszertelen zöldség és gyümölcs fogyasztását kívánja pótolni, rendszeresen a testbe bevinni.

Természetazonosság
Egy készítmény természetazonossága alapveto szükségessége és feltétele annak a hatékonyságnak, amit a szervezet megkíván. Sokszor magától értetodonek veszik az emberek, ha egy terméket megvásárolnak, hogy a készítmény természetazonos, ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, hogy a természetes élelmiszereknél a mikro tápanyagok értékesítése részben nagyon rossz!

Antioxidáns hatás
A szabad gyökök jelentosége a betegségek keletkezésében egyre több vizsgálat tárgyát képezi. Megbetegedések nagy számát hozzák kapcsolatba velük, így például a szív-érrendszeri megbetegedések, rák, degeneratív és krónikus gyulladásos megbetegedések, bizonyos idegrendszeri megbetegedések, mint Alzheimer és Parkinson kór, az immunrendszer károsodása és az ido elotti öregedés. Az antioxidánsokkal történo védekezés és ezzel az oxidatív stressz megszüntetése alapveto feltétele a megelozésnek. De itt a kölcsönhatások komplexét több antioxidáns rendszer és a legkülönbözobb élelmiszer összetevo anyagok között különösen figyelembe kell venni.

A sejt védelme
Az oxidatív károsodás célpontja a sejt, mégpedig egyrészt a sejtfal és másrészt a sejtközi szerkezetek, mint amilyenek a mitokondriumok és egészen bizonyosan a sejtmag a genetikai információival. E károsodások következményei lehetnek vagy a sejtmuködés zavarai és a sejthalál (megfelelo megnyilvánulásai szervi megbetegedések), vagy öröklodési anyag mutációk is, ami többek között rosszindulatú degenerációhoz vezethet.

Az immunrendszer erosítése
Az immunrendszer erosítése egy nagyon fontos szempont egyes civilizációs – vagy ahogy korábbi cikkünkben utaltunk rá, hiány – betegségek megelozésében és gyógyításában. Már utaltunk arra, hogy a szabad gyökök kapcsolatba hozhatók az immunrendszer károsodásával. Különösen idos embereknél figyelheto meg sok immunfunkció csökkenése ill. kóros muködése. Ezért az antioxidánsoknak ebben az összefüggésben is nagy jelentoségük van. Sajnos ma még nem megoldható az, hogy az emberiséget kizárólag biotáplálékkal lássa el a mezogazdaság és az ipar, de a táplálkozási szokásokra és a napi kialakított életmódra vezetheto vissza az is, hogy az egyébként nagyrészt biotáplálékot fogyasztó személy sem tud naponta 3-5 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt enni. Az immunrendszer kiépítéséhez azonban ez a napa bevitel szükséges lenne.

Súlycsökkenés
Sarkopenia, a zsírtömeg növekedése az izomtömeg kárára fontos biológiai jelzése az öregedésnek. Ez a folyamat fokozódik rendszerint a kor elorehaladtával, azonban a táplálkozás változtatásával és testmozgással lassítható, sot visszafordítható. A mai kereskedelemben túlnyomó részben kapható súlycsökkento diéták többnyire egyedül a testsúlyt illetoen megfeleloek, azonban a sovány izomtömeg szignifikáns csökkenéséhez vezetnek, ezáltal gyorsítják az öregedési folyamatot és ez kóros elváltozásokhoz vezet. Sajnos az elhízás olyannyira fontos tényezové vált életünkben, hogy az orvostudomány már régóta egyfajta betegségként kezeli. Orvostudományi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcsök és zöldségek központi szerepet játszanak a prevenció területén. Nagyszabású tanulmányok megerosítik, hogy az izolált és a sokszor nagy mennyiségben adagolt vitaminok és ásványi anyagok a késobbiekben nem hoztak olyan pozitív eredményeket, mint azt a kutatási adatokból várni lehetett volna, sot gyakran káros hatással voltak a szervezetre. Újabb vizsgálatok eredményei alapján a gyümölcsök és a zöldségek megelozo/preventív jellegéért a bennük található mikro tápanyagok óriási csoportja felelos, mint pl. szekunder növényi anyagok tízezrei, rostok és az enzimek. Kétségtelenül alátámasztja mindezt az is, hogy az ember a civiláció beköszöntéig gyakorlatilag egész nap zöldség és gyümölcsevésre kényszerült, ami megfelelt a korai gyüjtögeto életmódnak, késobb pedig a mezogazdasági növénytermesztésnek. Az utóbbi évek tudományos orvosi kutatásai egymás után mutatták ki és erosítették meg a szoros összefüggést a zöldség és gyümölcs fogyasztásának napi szintje és az egyes beteségek kialalkulása között, ezen belül leginkább a szívbetegségek (CHD) kockázati szintje és a különbözo rákos megbetegedések elofordulási gyakorisága között. Az antioxidánsok magas szintje, mint karotének, tocopherol és az ascorbinsav elsoként felelosek a fent említett egészségügyi problémák jelentos csökkenéséért. Egy orvosi tanulmány kimutatta hogy egy nemrégiben piacra dobott zöldség és gyümölcs koncentrátum (Juice Plus+) 28 napos használata során az antioxidánsok szintje drasztikusan emelkedett: beta-carotene, 510%; alfa-carotene, 119%; luteina/zeaxantina, 44%; lipocene, 2046%; alfa-tocoferolo, 57%. (Lásd: Wise,J.A.,Current Therapic Research,1996. 57.kötet, 6.sz.)

A lipidperoxidok szintje ezzel szemben 75%-kal csökkent, tehát pontosan az eredeti szint negyedére!!! Maga a lipidperoxidok drasztikus szintcsökkenése és ezzel együtt az antioxidánsok szintjének jelentos emelkedése világosan mutatja a szervezetbe jutó antioxidánsok pozitív védo hatását. A kísérlet arra is fényt mutatott, hogy a koncentrált gyümölcs- és zöldségkivonatok gyorsabban és jelentosebben képesek megemelni az elobb említett antioxidánsok szintjét, mint az egyszeru zöldség és gyümölcs. Ez a zöldség és gyümölcs koncentrátummal folytatott kísérlet azt erosíti meg, hogy a zöldség és gyümölcs ilyen formában igencsak hatékony arra, hogy drasztikusan csökkentsük az oxidatív folyamatok szintjét, s velük párhuzamosan természetes módon emeljük az összes karotén és alfa-tocoferol szintjét. A kísérlet eredménye hasonló a már eddig is kísérletekkel alátámasztott nézetnek, hogy a magas szintu napi zöldség és gyümölcs nyers fogyasztása igen jelentos bioprotektív, biovédelmu hatású. Vagyis pótolja a naponta megoldhatatlan zöldség és gyümölcs evést. A zöldség és gyümölcs fogyasztása tudományosan kimutatottan nemcsak a daganatos betegségek esetén csökkenti jelentosen a kockázati tényezoket hanem minden más degeneratív patológia esetében. Egyre nyílvánvalóbbá válik a pozítiv egészségre gyakorolt hatása a zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsoknak, és más fitoanyagoknak. Az oxidatív stressz a szabad oxigéngyökök fokozott szabaddá válásával károsodáshoz vezet a DNS-ben is. Különösen az idosebb emberek vannak veszélyeztetve ettol. Egyrészt azért, mert az antioxidánsokkal való étrendi ellátottságuk korlátozottabb és másrészt regenerációs mechanizmusuk akadályozott. Ezzel az oxidatív stresszt tekintik a rosszindulatú degenerációk okának a kórfejlodéstanban is.

Egy másik orvosi tanulmány (Nutrition Research 19.kötet, 10.sz., 1999 okt.) során 46 idosebb vizsgálati alany (60-86 év) 80 napon át fogyasztott gyümölcs és zöldség koncentrátumot. A DNS sérüléseket és ezáltal a szabad gyökök által okozott károsodások mértékét úgynevezett COMET-teszttel a perifériás lymfocytákban mérték. Nagyon szignifikáns (p<0.0001) DNS sérülés átlagosan 67%-os csökkenést mutatott. Az eredmények nem függtek sem nemtol sem attól, hogy az illeto dohányzott-e vagy sem. Ez a tanulmány is megerosíti hogy a zöldség és gyümülcsbol származó kivonattal (lásd:Juice Plus+) csökkenteni lehet még idos korban is a DNS sérülések szintjét. (örökíto anyag megújul) Ezt a vizsgálatot ugyanazon a kísérleti csoporton végezték, mint a DNS vizsgálatot. Mérték egy 80 napos gyümölcs és zöldség koncentrátum fogyasztás elott, közben és után a B és T sejtszaporodást, a természetes ölo sejtek sejt toxicitását, és az IL-2 és IL-6 keletkezését Szignifikáns volt a szérumban az antioxidáns szint emelkedés: Lutein/zeaxanthin (p<0.005), alfa-carotene (p<5×10-14) , béta-carotene (p<5×10-7 ) alfa-tocopherol (p<0,001) Egy kivételével minden említett jellemzo szignifikánsan növekedett. Egy esetben a B-sejtek szaporodása csökkenést mutatott (p<5×10-8 ), ami a szedés idotartamának növekedésével fokozódott. Ez az eredmény végül is azért pozitívan ítélheto meg, mert éppen az idosebb embereknél gyakran fordul elo az antitestek termelodésének hiperaktivitása. Több szerzo ezt kapcsolatba hozza az autoimmun megbetegedésekkel. T sejtek proliferaciója, illetve spontán proliferációja jelentosen növekedett (p<5×10-8 ). A természetes ölo sejtek (NK) cytotoxicitása is jelentosen növekedett.

Összefoglalva, a szerzok hangsúlyozták, hogy a Juice Plus+ a fontos immunmuködéseket szignifikánsan javítja úgy a dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál.A zöldség és gyümölcs kivonat jelentosen megerosítette a többoldalú immun funkciókat az idos vizsgált egyéneknél Ez egy új lehetoséget kínál arra, hogy csökkentsük a betegségek kockázatát. Saját tapasztalataink alapján hozzátehetjük még ehhez azt is, hogy a terméket rendszeresen fogyasztó menedzsereink fizikai kondíciójuk erosödésére és szellemi kapacitásuk kitágulására hivatkoztak, amit szintén fontos szempontnak tartunk a betegségek megelozés mellett. Egy másik tanulmány (FASEB- New Orleans, Lousiana, 2002.április) súlypontja a szív-vérkeringés (CHD) megbetegedései rizikófaktorainak vizsgálata volt ezen zöldség és gyümölcs koncentrátumook + fogyasztása. Ezzel a szúrópróbaszeru, placebóval ellenorzött és kettos vakpróbás vizsgálattal Crossover design-nal, amit 32 emberen végeztek, 6 hetes adagolás után nagyon szignifikáns beta-karotin és folsav növekedést, szérum homocisztein csökkenést és LDL-koleszterin oxidáció rezisztenciájának növekedését állapították meg. A szerzok ebbol arra következtettek, hogy a gyümölcs és zöldség koncentrátum adagolása azzal az eredménnyel járt, ami egyértelmu a CHD rizikó csökkentésével.

A szervezet legyengülése a testösszetételi index negatív változása – növekvo zsírtömeg és a csökkeno tiszta izom tömeg – következtében orvosi vagy tudományos nevén “sarcopenia” (sarco görög: hús, penia: vesztés, csökkenés), ma az egyik legjelentosebb öregedést gyorsító biotényezonek számít.Ez az izomvesztéssel járó folyamat az öregedés során lépésrol lépésre tapasztalható, de lelassítható vagy jelentosen javítható és visszafordítható megfelelo testmozgás és táplálkozás útján. Egyre gyakrabban felvetodik a testsúlycsökkento programok kiértékelésének alkalmatlansága egyedül a testsúly ellenorzésével. Egy program esetében dönto jelentoségu a test összetételének javítása. Egy orvosi tanulmány során (lásd:Kaats GR, Journal of the American Nutraceutical Association (JANA) 1998.I.k.1.sz.) 96 személyt vizsgáltak (beavatkozásban részesülo csoport n=50, kontrolcsoport n=46) 60 napos súlycsökkento program során testösszetevoik tekintetében. Mindkét csoport ugyanazt a tervet követte a körülmények változása tekintetében (kalória megvonás minimum 12 kcal kg zsírmentes tömeggel, és testi aktivitás – pedométerrel dokumentálva). A vizsgálatban résztvevo csoport étrendi kiegészítot kapott (1. Juice Plus+ kapszulát, gyümölcs és zöldség koncentrátumot, két-két kapszula naponta, 2. Juice Plus+ Lite, növényi alapú összetett szénhidrát és protein diéta shake, egytol ketto adag naponta, a kontrolcsoport placebót. Mérték a testsúlyt, a test zsírtömegét és a zsírmentes tömeget (DEXA). Az eredmények jobb ábrázolása érdekében ún. Testösszetételi indexet vezettek be, ami a zsírtömeg csökkenésének és a zsírmentes tömeg növekedésének összegzodésébol áll össze.

Az abszolút súlycsökkenés mindkét csoportnál összehasonlíthatóan nagy volt. Amint jól látszik a táblázatból a testsúlyvesztés szempontjából nem volt lényeges különbség a két csoport között (-3.9 vs -2.5 lbs; p=0.25 átszámítás 2,2lbs=1kg), akkor is, ha a Juice Plus+ csoport másfélszer annyit vesztett tiszta testsúlyból. Ami ellenben jelentos különbséget hozott a test zsírtömeg vesztés összehasonlítása során a Juice Plus+ csoport több mint kétszer annyi tiszta zsírtömeget vesztett, mint a placebo csoport (-2.4 vs -0.8%; p=0.0004,juice plus+ -5.8 vs. -2.5 lbs; p=0.001). Ami a legjelentosebb volt, hogy a Juice Plus csoport nem vesztett tiszta izomtömeget, ami már magában jó hír lenne, hiszen minden un. fogyókúra elkerülhetetlenül tiszta izomtömeg vesztéssel jár, de ráadásul még növelte a tiszta izom tömegét! Ez a tanulmány kimutatta, hogy különlegesen összeállított teljes értéku komplex tömény tápanyag milyen pozitívan hat az egyik legfontosabb biotényezo a “sarcopenia”, magyarul tiszta izom tömeg vesztésre, nemcsak hogy megtartva, de visszanövelve a tiszta izomtömeget. Ezzel párhuzamosan hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet ne raktározzon több zsírt és a meglévo fölösen felhalmozott zsírszöveteit pedig le tudja dolgozni egy jobban muködo anyagcsere által.

Végkövetkeztetések
Az eddigi vizsgálati eredmények világosan kimutatták, hogy a gyümölcs és zöldség koncentrátumok ugyanúgy jó biológiai felhasználhatóságúak, mint amennyire pozitív hatásuk van a központi anyagcsere területeire. Ebben a számtalan szekunder növényi anyag (SPS) döntő szerepű. A koncentrátumokban a mikrotápanyagok, mint a vitaminok, nyomelemek és enzimek beágyazódnak természetes környezetükbe egy számtalan és részben nagyon aktív növényi anyag nagy tárházának.