Előfordulása:

A gyógyászatban terápiás anyagnak, kozmetikai cikkeknél (pl. fogkrém) adalékként használatos, a fogszuvasodás megelőzésére. Vulkanikus kőzetekben, tengeri üledékben lelhető fel nagyobb koncentrációban. Elterjedtsége következtében szinte minden vízben megtalálható. A hegyek lábainál nagyobb arányban, mivel a víz és az erózió kimossa őket. Savanyú talajon termelt növények fluortartalma magasabb. Étkezési szokásoktól függően napi 0.2-3,4mg-ot veszünk magunkhoz.

Felszívódás, kiválasztódás:

A vízben oldódók gyorsan, míg a táplálékhoz kötött formája lassabban szívódik fel. Gyorsan eloszlik a testben, leginkább a fogak és csontozat raktározza. Normál esetben 1000-4000mg/kg a csontok fluoridtartalma. Nagy részét a vese választja ki, kisebb hányadát széklet és verejtékezés útján.

Tünetek, következmények:

A fokozott mennyiségű bevitel (5mg/liter) a csontok elváltozásást, törését, lágyrész meszesedését, ízületi fájdalmakat okozhat. Bár egyesek szerint a fluor pont a csontot védi, meggátolja az oszteoporozist. Az alacsony bevitel fogszuvasodást okoz, ezért egyes helyeken fluort adagolnak az ivóvízhez. Ennek optimális mennyisége 1mg/liter. Nemcsak a fogkrém, a tej, gyógyszerek, konyhasó is lehet fluoridtartalmú.

Kölcsönhatás:

A kalcium gátolja, a magnézium viszont elősegíti a fluor megkötését. Fluoridkezelés hatására csökken a máj és csontok réztartalma, viszont emelkedik a máj és vese vaskoncentrációja.