Őssejtet bőrből, bőrt őssejtből.
Ez a lényege annak az új módszernek, amellyel a nehezen gyógyuló fekélyeket és égési sérüléseket gyógyítják Szegeden. A hajas fejbőrből nyert őssejteket juttatják a sebbe, ahol azok meggyorsítják a regenerálódást.

Az égések, fekélyek esetében nagy felületen hiányzik a bőr, ami fertőzésveszélyt jelent. Az eddigi hagyományos eljárás esetén például a combról vett bőrt ültették át. A hajas fejbőr, mint adóhely, ideális, hiszen a mintavételt követően egyszeri kötéssel már 5 nap alatt meggyógyul.

A beteg egészséges bőrsejtjeit ültetik be a sérült területre. A hajas fejbőrben, a szőrtüszők mélyén nagyon sok bőr-őssejt található, és ezzel a mintavételi módszerrel ezekhez az őssejtekhez hozzá tudunk férni. Az így kapott bőrsejtekből képzett oldatban, ha sok őssejt van, akkor ezek a sejtek nagyon sok növekedési faktort tudnak termelni, és képesek arra, hogy sokáig megőrizzék az osztódó képességüket – mondja Dr. Szabad Gábor, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi tanársegédje.
9 négyzet-centiméternyi bőrből 100 négyzet-centiméternyi terület gyógyítására elegendő sejtet nyerhetnek három heti tenyésztéssel.
A bőr-őssejt lefagyasztható, így később, ha szükséges, bármikor felhasználható.
Forrás: Duna Tv