A jelenleg használt őssejtvonalak túlnyomó része európai eredetű emberektől származik, ezért az ázsiaiak és afrikaiak vélhetően csak később hasznosíthatják az úttörő technológia eredményeit.

A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban 47 embrionális őssejtvonalat vizsgáltak, melyekkel jelenleg összesen mintegy hétszáz kutatás zajlik. A sejtvonalak közül mindössze kettő volt kelet-ázsiai eredetű, egyáltalán nem találtak köztük afrikai embertől vagy amerikai őslakostól származót, ahogy a csendes-óceáni szigetek őslakosait sem reprezentálta sejtvonal.
“Alapvető fontosságú, hogy különböző őssejtvonalak álljanak rendelkezésre ezekhez a kutatásokhoz, mert így lehet biztosítani, hogy valamennyi páciens részesüljön a kutatási eredmények hasznából” – mondta Sean Morrison, a Michigani Egyetem őssejt-technológiával foglalkozó központjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője.
Az embrionális őssejtkutatás a szakemberek szerint alapvetően megváltoztathatja az orvoslás jövőjét. Ha azonban egyes rasszokhoz tartozó őssejtvonalakkal egyáltalán nem folynak kutatások, akkor kétségessé válhat, hogy az eredményeket náluk is ugyanúgy lehet-e hasznosítani.
Az új embrionális őssejtvonalak kialakítására vonatkozó tilalmat az idén oldotta fel az amerikai kormányzat, így a számos betegségre gyógyírt ígérő őssejtkutatások ismét fellendülőben vannak.
Forrás: MTI 2009. december 17., csütörtök 14:30