Avokadó (Persea gratissima)
Közép- és Dél-Amerikából terjedt el a spanyol megszállók által. Már az inkák termelték, és fogyasztották. Másképp alligátor körtének is hívják, mert körte alakú. Annak ellenére, hogy fán terem, és gyümölcsnek tartják, sokkal inkább úgy használják, mint a zöldségfélét. Az érdekesség benne az, hogy amíg a fán van, elhúzódhat az érési idő, szinte kívánság szerint. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy könnyen szállítható s mind jobban növekszik fogyasztóinak száma. Termelési területe ugyanis korlátozódik a szubtrópusi éghajlatra. Levéve azonban a fáról, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul. Az érett gyümölcsnek a magasabb karotin tartalma.

Tápértéke:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.

Gyógyhatása:
Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.

Bőrápoló szer:
Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.

Arthritisz:
Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.

Csökkenti a koleszterint:
Az avokadó fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.

Soványság, táplálkozási rendellenesség:
Az avokadót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák, hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokadót fogyasztani, csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Elkészítési mód:
Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokadólét más zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük. Paradicsomlével lemezvágóba teszünk egy fél vagy egy egész avokadót, miután nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.

Articsóka (Cynara scoymus L.)
Származás
Már a régi görögöknél és a rómaiaknál ismeretes volt az articsókához hasonló különböző Cynara fajok fogyasztása. A rómaiak carduus néven értékes zöldségnek tartották. Származási helye pontosan nem ismert. Termesztése és fogyasztása a középkorban egy időre feledésbe merült. Ezt követően Olaszországban a XV. században ismét ismertté vált. Ekkor többen leírták, mint házikerti zöldségnövényt. A XVI. században Olaszországból Franciaországba került, majd onnan Németországba is eljutott.

Érdekesség
Goethe Itáliai utazások című könyvében arról számol be, hogy az olaszok egyik legkedveltebb étele egyfajta bogáncs – ami jelen esetben nem más, mint az articsóka volt – melyet ő egyáltalán nem tartott oly ízletes zöldségfélének.

Jellemzés
Az articsóka felépítése leginkább tobozra emlékeztet. Színe világoszöld és lila pompás keveréke. Íze leginkább a különleges jelzővel határozható meg. Mindenképpen kóstoljuk meg egyszer!

Energitartalom
61 kcal, 255 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
Ha tehetjük vásároljuk egészen zsenge példányokat, ezeknek sziromvégei ugyanis még nincsenek megkeményedve, így az egész virágzat fogyasztható. (Meg kell jegyeznünk, hogy ezen példányokhoz nagy valószínűséggel csak a termesztő országokban juthatunk hozzá.) Itthon válasszuk a tömör szerkezetű articsókát, melynek levelei még fényesek és lédúsak!

Eltarthatóság, tárolás
Sajnos az articsóka sem tartozik a hosszan eltartható zöldségek közé. Bár két-három napig eláll a hűtőszekrény alsó polcán, legjobb azonban ha minél hamarabb felhasználjuk.

Előkészítés
Amennyiben nem az oly áhított, legzsengébb darabokat sikerült beszereznünk, akkor csavarjuk le a zöldség szárát, majd húzzuk le az alsó kis szirmokat. Ezután a hegyes szirmok száraz csúcsát vágjuk le egy késsel vagy ollóval és folyó víz alatt mossuk át.

Elkészítés, felhasználás
Az articsókát felhasználáskor minden esetben meg kell főzni. A virágzatokat helyezzük forrásban lévő vízbe – melybe korábban egy kevés citromlevet tettünk – amelyben 30-45 perc alatt megpuhul. Legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük puhaságát, hogy alsó levelei közül egyet megpróbálunk lehúzni, és ha az könnyen leválik, akkor eleget főztük. Főzés után vagy magában különböző mártásokkal, töltve, vagy köretként fogyasztható. Fontos, hogy az articsókának csak a levelek alsó, húsos, friss része, illetve a legbelső részben található szívrész fogyasztható.

Élettani hatások
Az articsóka fogyasztása fokozza az epe termelését, az epeutak összehúzódását és a májsejtek regenerálódását. Elősegíti a vér zsírtartalmának csökkenését, sóürítést fokozó és antibiotikus.