Testsejtjeink legjobb védelmezője az E-vitamin
Vajon mi lehet a természet legnagyobb csodája? A Nap, a dinoszauruszok, piramisok, a Niagara-vízesés? Sokan ehhez hasonlóra gondolnak, pedig valójában az E-viamin és a hópelyhek. Mennyi hópehely hull le egész télen? Megszámlálhatatlan és mégsincs köztük két egyforma. Pontosan ilyen az E-vitamin, nincs két ugyanolyan. Nyolc formájukat tokoferoloknak hívjuk. Mindössze három elemből áll: hidrogén, oxigén, szén. Előállítható szintetikus úton is (dl alfa tokoferolnak hívjuk), de ez jóval kevésbé hatásos, mint a természetes változata. Hiszen hiányzik belőle a sokfélesége, elevensége, ugyanis minden molekulája egyforma. Erős az antioxidáns hatása.

E-vitamin mikroszkóp alatt.

Az E-vitamin feladata:
Harcol a szabad gyökökkel, megvédi a zsírsavakat. Például a világoson felejtett vaj megavasodik, ugyanígy az E-vitaminban szegény étrend következményeképpen a test zsírjai is megavasodnak. Jelei: öregségi foltok a kézen. Olyan zsírok, melyeket a szabad gyökök oxidáltak. Ezek nemcsak a kézen, hanem a tüdőben, az idegrendszerben, az agyban, vesében zsírsejtekben, izmokban és más szövetekben is megjelennek. Minden egyes testsejtünket naponta 10000-szer támadják a szabad gyökök.Láthatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a négy legfontosabb antioxidánsunknak: az A-, C-, E-vitaminnnak és a szelén- nek. Védi a vörösvértestet, mely oxigént szállít a szívbe és a többi szervbe, segítve ezzel sejtlégzést. Gondoskodik róla, hogy az izmok és idegek kevesebb oxigént fogyasszanak, így később fáradnak el, nő a kitartásuk. Sportolóknál ezért különösen fontos az E-vitamin. Megszünteti a vérrögök képződését, a véralvadást.Az A-vitaminnal együtt hatékonyan védi a szemet, a lencsét és a szaruhártyát. Megelőzi a gyulladásokat, illetve helyrehozza a helytelen táplálkozásból eredő megbetegedéseket. Amennyiben túl sok húst és kevés A-vitamint fogyasztunk, megjelenik az arachidonsav és vele együtt a gyulladás. A vérben a VLDL-koleszterinnel (erre mondták tévesen, hogy érelmeszedést okoz) utazik, hogy testünk legelrejtettebb zugait is ellássa E-vitaminnal. Amennyiben a VLDL-koleszterin növényi olajokból épül fel, nincsen gond, viszont ha fehér kenyeret, cukrot édességetés más “üres” élelmet eszünk, akkor a máj zsírt készít belőle és újabb VLDL molekulákat gyárt. Ezek aztán felszaporodnak a vérben, mert az E-vitamin se tud velük mit kezdeni, így felhasználatlan marad. A végeredmény: letapad az érfalra, érszűkületet, érelmeszedést okozva. Az állatokkal ellentétben az E-vitamin képes kijavítani a sérült sejtjeinket, ennek eredményeképpen hosszabb ideig élhetünk. Mindent ő sem képes elvégezni, de van segítőtársa, mégpedig a szelén. Leginkább a szem recehártyájában hozza helyre az E-vitaminokat, a C-vitamin hathatós támogatásával. Azonban érdekes, hogy élhetnek emberek úgy 90 évig, hogy alig van E-vitamin és más fontos tápanyag a vérükben. Viszont egészséges étrenden élnek és ez mindennél fontosabb, mert így akár 100 évig is élhetnénk. Egészséges étrend alatt a rendszeres, kielégítő táplálkozás, gyümölcsökben, zöldségekben, rostanyagokban, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend értendő. Nem pedig a mai ember zsíros, fehér kenyéren, konzerveken, gyorséttermi kaján, génmódosított élelmiszerekkel való táplálkozását értjük. Ráadásul az élelmiszeripar is gondoskodik a saját mérgeiről: nem elég az a rengeteg műtrágya, permetszer, vegyszer, amit kiszórunk, még tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, állományjavítókkal is tönkretesszük azt, ami 4-500 éve még eredeti állapotában fogyasztható volt.
Igen, mert akkor még nem volt vegyipar, kemikália, feldolgozóipar. Manapság csak a BIO termékekben bízhatunk meg, amennyiben rendszeresen ellenőrzött áruról van szó. Jóval drágábbak ugyan, mint az áruházi tömegcikkek, de ennyit megér az egészségünk. Vagy mégse? Szeintem egyértelmű, ha sokáig és teljes élete akarunk élni. Lehet valaki 30-40 évesen idegroncs, vagy 50-60 évesen fitt és makkegészséges

Az E-vitamin hiányjelei:
Gyenge koncentráció, ingerlékenység, szívbetegség, terméketlenség, látásgyengülés, petyhüdt bőr, fáradtság, teljesítménycsökkenés, öregségi foltok, nehezen gyógyuló sebek.

Az E-vitamin felszívódása:
A bélben a zsírmolekulákkal szívódik fel, mint az A-, D- és K-vitamin. Fehérje segítségével a májba jut, innen pedig a zsírszövetbe vagy a test összes sejthártyájába. Sokkal jobban eloszlik, mint az A- vagy a D-vitamin, ezért nagy adagokban sem olyan veszélyes.

Az E-vitamin napi adagja:
Gyerekeknek: 6-12 mg, felnőtteknek: 12 mg, terhes nőknek: 16 mg.

Miben található E-vitamin?
Napraforgóolaj, szójaolaj, mandula, margarin, dió, földimogyoró, teljes értékű gabona, tojás, tej. A tokoferolok 200 Celsius fokig elviselik a hőt, de újra felforrósításnál nagy részük elpusztul.