A D-vitamin (kalciferol) feladata:

Egyetlen fontos feladatuk, hogy a bélből felvett kalcium kalciumsójait beépítsék a csontokba és a fogakba. Ugyanígy szabályozzák a foszfát-( foszfor ) háztartásunkat. Tehát erőssé teszik csontvázunkat.

A D-vitamin (kalciferol) felszívódása:
Zsírban oldódó vitamin, epesók segítségével oldódik ki az élelemből és fehérje segítségével jut el a májba. A fehérjére azért van szükség, mert a vizes vérben nem lehet zsíranyagot szállítani. Innen a bőrben keletkező D-vitaminhoz hasonlóan a vesébe jutnak, ahol feltöltődnek. Készen állnak immáron arra, hogy beépülhessenek a csontba. Segítőtársa az ugyancsak zsírban oldódó A-vitamin.

D-vitamin mikroszkóp alatt.

Mire hat még a D-vitamin (kalciferol)?
A már említett csonterősítésen kívül a következőkre: jó idegek, optimizmus, nyugodtság, hormonképződés, vérkeringés,a szervezet ólommentesítése, immunrendszer, jó szívműködés, izomtevékenység.

A D-vitamin (kalciferol) napi adagja:
Gyermekek, fiatalok5, felnőttek 5-10 mcg. Serdülőkorban ez lehet 10 mcg-nél több is.

Hogyan pótoljuk a D-vitamint (kalciferolt)?
Mivel a szervezetünk is elő tudja állítani a bőrben, így elegendő mennyiségű napozással (15-20 perc) is lehet pótolni. Arra azonban vigyázzunk, hogy fehér bőrűek nyáron lehetőleg ne 10-16 óra között akarjanak lebarnulni, hanem fokozatosan tegyék ezt. A nagy dózisú, erős ultraibolya-sugárzás bőrrákot okozhat! Szőke hajú emberek esetén is óvatosan kell napozni, mert az ő bőrtípusuk is nagyon fehér és érzékeny. A mai ember viszont (talán a nyár kivételével) elég kevés időt tölt a szabadban és télen amúgy sem kielégítő a Nap ereje, ezért szükség lehet élelmiszerekkel pótolni. Különösen a csukamájolaj tartalmaz sok D-vitamint, 2 kávéskanálban 240 mcg-ot. Ezen kívül fogyaszthatunk heringet, makrélát, lazacot, olajos szardíniát, tonhalat, tejet, teljes őrlésű gabonát, tojást, májat, mert ezek is tartalmaznak D-vitamint, igaz jóval kisebb mennyiségben.

D-vitamin (kalciferol) túladagolás
Amennyiben túl sok D-vitamint fogyaszunk, megemelkedik a vér kalcium szintje, a többlet mennyiség lerakódik. Ezen kívül vesekárosodást okozhat. Ehhez persze hónapokon át tartó emelt mennyiségű bevitel szükséges, ami gyermekek esetén meghaladja a 40.000 NE-t, felnőtteknél pedig a 100.000 NE-et naponta. Ez körülbelül a napi ajánlott mennyiség 100-250-szeresét jelenti, amit azért nem lehet csak úgy véletlenül túllépni, de azért legyünk óvatosak.

D-vitamin (kalciferol) és a rákbetegség

Érdekes tanulmányok szerint, amióta elkezdék terjeszteni azt a tévhitet, miszerint a túlzott napozás bőrrákot okoz, azóta háromszorosára nőtt a napfénnyel összefüggő bőrrákok száma. Valószínűleg alábecsülték, mennyire fontos a természetes napfény a D-vitamin előállításához. Másrészt pedig pont a D-vitamin rákellenes hatásáról felejtettek el beszámolni. Nemcsak a rák kialakulását gátolja meg, hanem a daganatok képződését is.

Akkor most jó vagy nem a napozás? Teheti fel egy átlagos képzettségű olvasó. Természetesen a valódi napfény a legjobb, nem pedig a szoláriumok és mindenféle mesterséges napozó, barnító készülékek. Télen esetleg rászorulhat az, aki barna bőrt szeretne magának és jó sok D-vitamint. Télen jóval kevesebbet süt a nap és azt is nagyon gyenge erővel teszi, de még ez a kis napsütés is jobb, mint a semmi. Nyáron a hirtelen és gyors lebarnulástól kell óvakodni, mert könnyen leégünk. Különösen igaz ez a fehér bőrű, szőke hajú emberkékre és a délelőtt 11 és délután 16 óra közötti időszakra. Ilyenkor nagyon erős az ultraibolya sugárzás. Lehetőleg ne ebben az időpontban napozzunk. Az ózonréteg ugyan helyenként elvékonyodott és ismeretesek az ózonlyukak is, ám ami meglepő, hogy a nagyvárosok feletti szennyezett levegő miatt szmogréteg alakul ki a tikkasztó nyári napokon, persze télen is előfordulhat, szélcsendes levegőmozgás esetén. Ilyenkor még inkább szűrt napfényt kapunk, tehát többet kell a napon lennünk, hogy ugyanannyi D-vitaminhoz jussunk, mint aki egy vidéki kistelepülésen lakik, ahol tiszta a levegő és a légréteg kevésbé szűri meg a napfényt.

Aki rendszeresen tud naponta napozni, az lehetőleg folytassa ezt a jó szokását, mert a természetes napfény nagy kincsünk. Étrend kiegészítő formájában is elérhető a D-vitamin, de ez már nem olyan, mint egy kiadós napozás. Akinek érzékeny a bőre az használjon napozó krémet, de nézze meg, mit ken a bőrére, mert ugyan lehet 30-as faktorú a készítmény, de nem mindegy, milyen összetevőkből áll. A későbbiekben ugyanis ezt fogja a bőrünk felszívni, ha ez vízálló (nem 100%-osan vízálló egyik sem, valamennyire, még ha kis mértékben is, de lepereg a bőrről), még inkább magába engedi. A túlzott barnulásnak azért ellene vagyok, mert egy fehér bőrű ember bőrszíne nem természetes, ha koromfekete. Mi európai népek, világosabb pigmentűek vagyunk, mint egy afrikai. Nem lenne szabad a természeti törvényeket semmibe véve, túlzott napfénynek kitenni magunkat. A túl barna bőrszín esetében ugyanis a D-vitamin felvétele csökken. Minnél inkább lebarnultunk, a szervezetünk annál kevesebb D-vitamint fog hasznosítani.