A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a őssejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek bizonyult.

Az őssejtek alkalmazásával sokféle betegséget igyekeznek kezelni, a sejteket pedig többféleképpen juttatják el a szervezet megfelelő helyére. Egy nemzetközi munkacsoport Lusine Danielyan vezetésével számolt be Parkinson-kóros patkányok őssejtes kezelésének eredményéről a Rejuvenation Research című folyóiratban.

A nemzetközi munkacsoport a Parkinson-kór tüneteit mutató patkányok orrüregébe juttatta be az őssejteket. Ezáltal a sejtek az agynak azon részéhez juthattak, amely területnek a károsodása a mozgás zavarának legfőbb oka. A kutatók kimutatták, hogy a beültetett őssejtek a beteg patkányok agyában fél évnél is tovább életben maradtak.
Az őssejtkezelés hatása igen jelentős volt, mivel az állatok mozgása átlag 68 százalékkal javult. A betegség fontos oka, hogy az idegi ingerületvezetésben alapvető szerepet játszó dopamin szintje a szövetekben jelentősen csökken. Az őssejtek hatására a kezelt állatok agyának mozgásközpontjában növekedett a dopaminszint a kezeletlen patkányokéhoz képest.

Az igen kedvező gyulladáscsökkentő és idegvédő hatásúnak bizonyult őssejteket a csontvelőből nyerték. A szakemberek külön értékelték az orrnyálkahártya útján történő fölszívódást, mert így közelebb tudták juttatni a célzott agyközpontokhoz az őssejteket és szükség esetén a kezelés nehézség nélkül ismételhető.
Forrás: Házipatika.hu