A cink előfordulása:
Tengervízben, vezetékes vízben egyaránt megtalálható. A felhasznált vízvezetékcső anyagától függően kisebb-nagyobb arányban. A magas cinktartalmú víz íze kellemetlen. Magyarországon az ipari területeken magasabb a levegő cinktartalma. A növények számára is fontos nyomelem, hiányát műtrágyával ellensúlyozzák. A fehérjében gazdag táplálékokban, belső szervekben, húsban, teában található nagyobb mennyiségben.

Cink.

A cink felszívódása:
Az emésztőrendszeren keresztüli felszívódás nagyban függ egyéb anyagok (kalcium, fitonok, D-vitamin) jelenlététől. Általánosságban a bejuttatott mennyiség 20-30%-a fog felszívódni. Az ajánlott bevitel férfiaknál 15mg, nőknél 12mg, gyermekeknél 10mg. Szervezetünkben egyenletesen oszlik el, becslések szerint 1,4-2,3g található egy felnőtt szervezetben.
cink
Széklettel, vizelettel, verejtékezéssel választódik ki. Cukorbetegek és alkoholisták szervezete több cinket igényel, ők egyébként fokozottan veszélyeztetettek az érelmeszesedésre. Cink kiegészítők szedése esetén ne feledkezzünk meg az A-vitamin, vagy béta-karotin pótlásáról sem, illetve pótoljuk a rezet is, mert különben hiányállapot fog előállni. Kis mennyiségű cink pótlása esetén nem kell megijedni ettől, de nagyobb dózis esetén már el kell gondolkodni, mert az egyik oldalon többlet fog jelentkezni cinkből, míg a másik oldalon esetleg hiány rézből, A-vitaminból és béta-karotinból.

A cink élettani szerepe:
Fontos szerepet lát el az anyagcsere szabályozásában, az enzimek működésében, illetve segít beállítani a vérünk sav-bázis egyensúlyát. Elősegíti a sebek gyógyulását, az izomműködést és feltehetőleg az agyműködést is befolyásolja. Potencia zavarokkal küszködő emberek B6-vitaminnal (piridoxin) együtt szedhetik, jobbulást remélve. Szabálytalan menstruáció esetében is segíthet, ezáltal elkerülhetővé válik a nem éppen egészségesnek és természetesnek mondható hormonkezelés. Személy szerint csak a legvégső esetben nyúlnék ehhez a módszerhez, próbáljunk meg természetes úton meggyógyulni, mert a hormonok mellékhatásai kiszámíthatatlanok és feleslegesen terheljük a szervezetünket vele. Inkább étrend-kiegészítőt, de még jobb természetes formában cinket magunkhoz venni. Sportolóknak nagyobb mennyiségben kell a cinket pótolniuk, mivel a fokozott anyagcsere jobban kiüríti a testükből. Azért ők is csak módjával fogyasszák a cinket, nehogy a ló másik oldalára átessenek.

Tünetek, következmények:
A cink szükséges a fehérjeszintézishez. A cink hiánya esetén növekedés-visszamaradást, a sebek gyógyulásának elhúzódását lehet tapasztalni. A hiány pótlására már léteznek cink-kelát készítmények, melyek felszívódást elősegítő kelát formájában kaphatóak. Vigyáznunk kell azonban, nehogy túladagoljuk, mert az állatokkal ellentétben (nekik nagy a toleranciájuk) kellemetlen mellékhatások érhetnek. Szomjúság, torokszáraság, fémes íz, izom- és mellkasi fájdalom, hányinger, hányás, láz is felléphet. 500-1000mg-ot még károsodás nélkül elviselünk, azonban 45g (45000mg!) már halálos lehet. Ez persze olyan nagy mennyiség, hogy valaki csak szándékosan vehet be ekkora adagot.

Természetes cinkforrások:
Változatos formában előfordul a cink. Vegetáriánusok is találnak magunknak cinket tartalmazó ételt, nemcsak húsfogyasztók. Állati termékek közül a tojás, bárányborda, marhahús, sertésbélszín, rák, osztriga, csirkecomb, csirkemell tartalmazza. Növényi termékek esetében a tökmag, búzacsíra, liszt, rozs, zabpehely, szójaliszt, bab, dió fedezheti a cinkszükségletünket. Változatos és sokoldalú étkezéssel tehát a vegások is hozzájuthatnak a cinkhez, nem kell ettől félni. A lényeg, hogy okosan válogassunk össze az étrendünket és akkor nem lesz cinkhiányunk, emellett a többi vitamin- és ásványi anyagok aránya sem tolódik el egymáshoz képest. Ami azért fontos, mert semmiből sem jó a túl sok, de a túl kevés sem és ez a cinkre is érvényes.