A C-vitamin (aszkorbinsav) feladata:
A C-vitamin, másik közismert nevén aszkorbinsav, két nagyon fontos feladata az immunrendszer védelme és a psziché stabilizálása. A szabad gyökök, melyek megöregítik az embert, ádáz ellenségének tekinti, következésképpen fiatalító hatása van. Boldoggá teszi hétköznapjainkat, a kedvetlenség ellenszere. Megerősíti a kötőszöveteket, kollagénné forrasztja össze a fehérjéket. Visszércsomókat és aranyeret fejleszt vissza, ráncokat és szarkalábat tüntet el. A foghúsvérzést már fél óra alatt képes elállítani. Kalciummal együtt kelátot alkot, elősegítve a kalcium felszívódását. Megöli a fogszuvasodást okozó baktériumokat, erősíti az állkapcsot. Régészeti leletek bizonyítják az 5-10000 évvel ezelőtti emberek teljesen ép, erős fogait. Pedig akkoriban sem fogorvos, sem fogpaszta nem létezett. Elszállítja a kénsav sóit, ami nélkül a foghúsban és testünkben vérzések alakulhatnának ki. A lizinből karnitint szintetizál.
C-vitamin (aszkorbinsav) 1.kép
A karnitin gondoskodik a zsírmolekulák elszállításáról, oxidálásáról, vagyis elégetéséről. Kövér emberek számára ezért oly fontos a karnitin jelenléte. Mivel a szabadon élő állatok szervezete képes a C-vitamin előállítására (mi sajnos elvesztettük ezt a képességünket, kivéve pár embert), így az ő testsúlyuk állandó és mindig elegendő aszkorbinsav van a vérükben, így szinte sosem fáznak meg. Ezen kívül még vasat juttat a bélfalból a vérbe, hogy a vér oxigénnel láthassa el sejtjeinket.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

A C-vitamin (aszkorbinsav) felszívódása:
Gyorsan eljut a sejtekbe és még a sejt közti üregekbe is, a nyálkahártya és a véredényeken keresztül. Fehérvérsejtjeink egészséges emberek esetén tele vannak C-vitamin molekulákkal, s így hatékonyan tudják felvenni a harcot, a kórokozókkal. Fontos, hogy egész nap egyenletesen fogyasszunk C-vitamint tartalmazó élelmiszereket, így állandó szinten tarthatjun a vérben.
C-vitamin (aszkorbinsav) 2.kép
Vízoldékonysága révén ugyanis 2-3 óra alatt képes kiürülni a szervezetből. Mivel elég sérülékeny, bioflavonoidokkal kombinálva kínálja a természet, ezáltal 10-20-szor erősebbé téve a C-vitamint. Ezért tanácsos a citromot húsával együtt megenni, mert ilyen módon a bioflavonoidok erősebbé varázsolják a C-vitamint.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

A C-vitamin (aszkorbinsav) hiányjelei:
Depresszió, túlsúly, alvászavarok, nyálkahártya-gyulladás, gyakori megfázás, foghúsvérzés, hajhullás, látási zavarok, mogorvaság, zárkózottság, ráncok, szarkalábak, ideggyengeség, visszértágulás.

A C-vitamin (aszkorbinsav) napi adagja:
A régi előírások idejétmúlttá váltak, miszerint csecsemőknek 40-50mg, felnőtteknek pedig 75mg a szükségletük. Aki ehhez tartja magát, az ne csodálkozzon, ha állandóan beteg. A dohányosoknak pedig minden egyes száljuk 30mg C-vitaminjukba kerül. Tehát aki napi 1 dobozt szív el, annak 600mg csak a cigire megy el és ezen felül még kell(ene) pótolni azt a 400-500mg-ot, amennyire egy átlagos felnőttnek szüksége van.
C-vitamin (aszkorbinsav) 3.kép
Szent-Györgyi Albert naponta 1 grammot fogyasztott 84 éves koráig, majd mikor tüdőgyulladást kapott, 8 grammra emelte adagját és rövidesen felépült. Dr. Michael Colgan, neves táplálkozáskutató 5 grammot, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling pedig napi 10-18 grammot evett.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaznak:
Paprika, bodza, kivi, narancs, citrom, málna, sárgarépa, hagyma, paraj, brokkoli, zöldborsó, karalábé, spárga, káposzta, máj, szeder, szójabab (tofu), burgonya, paradicsom, alma. A tárolására, felhasználására nagyon ügyelni kell, mert mélyhűtésben, illetve főzésnél, hosszú tárolás során elveszik a C-vitamin nagy része.
C-vitamin (aszkorbinsav) 4.kép
A paprika leszedése után egy nappal akár a felét is elvesztheti, a krumpliból fél év alatt teljesen eltűnhet, de az almánál is pár hónap alatt a harmadára csökkenhet. Másrészt a szupermarketek plasztikdobozaiban kínált ételek több rovarirtószert, konzerválószert, káros adalékanyagot tartalmaznak, mint hasznos vitamint. Erre nagyon figyeljünk oda vásárláskor, az egészségünk függhet tőle. Ugyanez igaz a mélyhűtött gyümölcsre, zöldségre, bár kisebb mértékben.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

Oszlassuk el a régi tévhiteket!
Még most is vannak olyan emberek, akik szerint a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása teljesen felesleges, mivel úgysem tudja a szervezetünk hasznosítani, felszívni. A felesleges mennyiséget pedig leengedjük a mellékhelységben, drága vizelet formájában. Sőt, akár le is terheljük vele a vesét. A jelenlegi vizsgálatok szerint ez így nem igaz, a régi hiedelmek ellenkezőjét mutatják a kutatási eredmények. A C-vitamin egy része valóban kiválasztódik a vizelettel, de nagyon jó védelmet biztosít a húgyutaknak, védelmet nyújt a húgyhólyag elrákosodása ellen. A felszívódásról pedig csak annyit, hogy ugyan egyetlen anyag sem képes tökéletesen megemésztődni és hasznosulni, de egy nagyobb dózisból mindenképpen többet tudunk felvenni, mint egy kisebb mértékű fogyasztás esetén. A felszívódás hatásfoka sok tényezőtől függ: a gyomor és bélrendszerünk állapota, az éppen fogyasztott táplálékok összetételétől és minőségétől. Rostban gazdag, gyümölcsös-zöldséges táplálkozással elősegíthetjük az emésztést, míg a zsíros, nehéz ételek lassítják a megemésztést. Ugyanilyen káros és negatív hatást gyakorolnak az élelmek felszívódására a tartósítószerek és különféle adalékok, ízesítő anyagok, állományjavítók. Lehetőleg minél kevésbé feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, azt annál jobban tudja hasznosítani a szervezetünk, illetve a C-vitamin és más vitaminok is kevésbé fognak sérülni a feldolgozás folyamán. Van aki kevesebb C-vitaminnal is egészséges tud maradni, míg másoknak több aszkorbinsavra
C-vitamin (aszkorbinsav) 5.kép
van szüksége. Lehetőleg természetes formában, élelmiszerrel jussunk hozzá, mert nagyobb része fog felszívódni, mintha tabletta formájában fogyasztjuk. Egy citrom vagy paprika számos rostot és egyéb anyagot tartalmaz, amit egy táplálékkiegészítő nem, vagy csak más formában. Azonban, ha hirtelen és nagy mennyiségben lenne szükségünk C-vitaminra, nyugodtan fogyasszunk étrend-kiegészítőt. Valahogyan pótolni kell a napi dózist, mert vízoldékony és folyamatosan kiürül a szervezetből, de nem mindegy ezt milyen módon és időközönként tesszük. A saját egészségünk érdekében, érdemes erre odafigyelni.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

Okozhat a C-vitamin (aszkorbinsav) vesekövet?
Számos kutatást végeztek, melyben egészséges felnőtt emberek, naponta 10.000 mg C-vitamint (aszkorbinsav) fogyasztottak el. A nagymértékű C-vitamin bevitel ellenére sem alakult ki vesekő, még csekély mértékben sem. Viszont néhány mérési eredmény félreértést okozhat. Például egyes oxalát mérésére használt kit reakcióba kerülhet a vizeletben lévő C-vitaminnal, azt a téves látszatot keltve, hogy a vitamin vesekövet okoz. Ezért kezeljük óvatosan a különféle mérési eredményeket, mert nem tudhatjuk, milyen tudományos módszer alapján folytatták le a vizsgálatot. Arról már nem is merek említést tenni, de sajnos nem alaptalan, hogy néha pénzügyi, gazdasági okokból történik egy kutatási eredmény befolyásolása. Így fordulhat elő, hogy egészségre ártalmas készítmények kerülnek forgalomba, mert a törvényi szabályozás kismértékű módosítása révén egy-két határértéket módosítanak, vagy egy bizonyos adalékanyagot használ a gyártó. Talán csak rövid ideig teszi, mert a törvény megiltja a használatát, de az okosság úgyis győz. Kifejlesztenek egy újabb adalékot, ami csöppet sem biztos, hogy egésségesebb, sőt… Ez egy ördögi kör, melyben a pénz az úr, itt viszont szeretnék mindenre fényt deríteni. Legyünk tehát óvatosak, nézzük meg azt is, ki végezte a kutatást és vajon fűződött-e valamilyen érdeke az eredményhez?

C-vitamin (aszkorbinsav) szedésével megelőzhető-e a megfázás, meghűlés?
Az erről szóló kutatási eredmények egyértelműen és cáfolhatatlanul bebizonyították, hogy a C-vitamin véd a megfázás és influenzával szemben. Ha esetleg mégis sikerülnének a kórokozóknak áttörni szervezetünk immunrendszerét, akkor sincs veszve minden. A megelőzés (prevenció) jótékonyan fog minket támogatni, hiszen a bejutott vírusokat, baktériumokat stb. hamarabb semlegesíthetjük, elpusztíthatjuk. Ezért érdemes folyamatosan pótolni a C-vitamint, mert egy betegségből jóval hamarabb felépülünk. Akkor sem késő szedni, ha már megtörtént a baj, de a megelőzés a legjobb fegyver. Már napi 1000 mg esetén is sokat tettünk magunkért, de van akinek ennél többre van szüksége. Ez lehet 2000 mg, de akár 8000 mg is. Könnyűszerrel ellenőrizhetjük a még hatékonyan felszívódó mennyiséget, mivel a túlzott fogyasztás esetén a gyomor és bélmozgás szaporább lesz. Tehát ha felhígul a székletünk vagy hasmenésünk van, csökkentsük a C-vitamin adagunkat. Ne ijedjünk meg nem leszünk betegek, a székletünk is hamarosan helyreáll a csökkentéssel együtt. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia az éppen kellő mennyiséget. Viszont arra hívnám fel a figyelmet, hogy betegségek idején emelhetünk egy kicsit a napi adagon. majd elmúltával csökkentsük. Számos kutató járt már így, pl. Szentgyörgyi Albert is növelt dózist fogyasztott tüdőbetegségben, majd ezáltal hamarabb felépült.
C-vitamin (aszkorbinsav) 6.kép
A tudósok álláspontja szerint a megfázás idején jelentősen csökken a C-vitamin (aszkorbinsav) a fehérvérsejtjeinkben, ezáltal nagymértékben gyengül az immunrendszerünk. A C-vitamin segíti az immunrendszer munkáját, ezáltal sokkal hamarabb leküzdhetjük a betegségeket, így az gyorsabban fog lefolyni, kevésbé szenvedünk a kellemetlenségektől.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

A C-vitamin a légzőszervi megbetegedések esetében is jótékony hatású?
C-vitamin (aszkorbinsav) 7.kép
A C-vitamin légzőszervi megbetegedések esetén is ajánlott, mert kedvezően befolyásolja a betegség lefolyását. Egy kísérlet során pl. 57 idősebb beteget vizsgáltak, akik höröghurutban vagy tüdőgyulladásban szenvedtek. A csoport egyik fele placebot (látszatgyógyszer), a másik fele 200 mg C-vitamint kapott. Akik a C-vitamint kapták, azok sokkal jobban érezték magukat, mint a placebosok.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

Enyíthet a C-vitamin az allergiás megbetegedések esetében?
Allergiában szenvedők bizonyára örömmel olvasnak arról, hogyan könnyíthetnek a tüneteiken. Elég csak a ma sajnos népszerű parlagfűre, szénanáthára gondolni. Mások szőrre, porra és hosszasan lehetne még sorolni, mennyi mindenre is vagyunk allergiások. Régen az emberek parlagfű-allergiája sem volt jellemző. Ma már ott tartunk, hogy a törvény is előírja a kötelező irtását. Nos mit tehetünk, hiszen minden virágport, macskát stb. azért nem kerülhetünk el. Ebben segít a C-vitamin. Ugyanis természetes antihisztaminként viselkedik. Ugye allergia esetén a hisztaminszint szokott megemelkedni. Nos mindezt kordában tudja tartani, de azért azt ne várjuk, hogy egy csapásra megoldódnak a problémáink és tünetmentessé válunk pár gramm C-vitamintól. Viszont 2000 mg és 4000 mg között szedve nagyban segít a höröghurut és asztma tünetein, még nagyobb dózisban, 8000 mg-ig pedig a nehézlégzést csökkenti és oldja a légutak szorítását. Ezenkívül, úgy tűnik, a mozgás indukálta asztma kezelésében is nagyon eredményes.
C-vitamin (aszkorbinsav) 8.kép
Több tanulmány is bebizonyította, hogy a szezonális allergia és az allergiás nátha esetében a napi’ 2000 mg C-vitamin már nagy javulást hoz. Az ételallergiák esetében is enyhülést hozhat a C-vitamin. Sok étel okozhat allergiás tüneteket az embernél, de a C-vitamin csökkentheti a hisztamint, ezzel az allergiás reakciót is. A kezelés során valószínűleg szükségünk lesz napi 1000 mg-ra, amíg a tünetek enyhülnek. Napi 2-4 gramm megelőzheti az ételallergia szövődményes betegségeit.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.

Hogyan vesztette el az ember azon képességét, hogy szervezetében C-vitamint állítson elő?
A legtöbb állat glükózból vagy vércukorból állítja elő a C-vitamint. Az embernek és az összes állatnak, amely nem tud C-vitamint termelni, minden biológiai adottsága megvan a folyamat lejátszódásához, kivéve azt a gént, amely a L-glükonolakton-oxidáz előállításáért felelős; ez az utolsó enzim a C-vitamin előállításának folyamatában. Ez az enzim eltűnt szervezetünkből. Tehát a gén nem működik, az enzim nem termelődik, és a glükóz nem alakulhat át C-vitaminná. Stone úgy gondolta, hogy ezt a veszteséget egy genetikai rendellenesség okozta, ami az egész emberi fajra hatással volt, megnövelve ezzel a betegségek kialakulásának esélyét. Meggyőződése volt, hogy a C-vitamin kiegészítő adagolása kompenzálja a szervezet veszteségét, és úgy tűnik, igaza is volt. Száz meg száz elmélet született már arról, hogy mi okozhatta ezt a genetikai változást. Ezek közül az egyik azt mondja, hogy egy kozmikus radioaktív sugárzás hatására történt mutáció a C-vitamint előállító génben.
C-vitamin (aszkorbinsav) 9.kép
Egy másik elmélet szerint, amelyet az író és kutató Jack Challem és E. Will Taylor, a Georgia Egyetem doktorai állítottak fel, a mutációt egy vírusszerű organizmus okozta. Challem és Taylor vírus okozta károsodásra utaló jeleket találtak az átalakult C-vitamin-gén közelében. Azzal, hogy az ember és a főemlősök elveszítették ezt a képességüket, egy kulcsfontosságú antioxidánst is elveszítettek, amely ellenőrizhetné szervezetükben a szabad gyökök viselkedését.

C-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt.