Ribizli
Málna
Földieper
Szőlő, mazsola, bor
Köszméte
Josta
FaeperRibizli (Ribes nigrum, ribes rubrum)
A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függően július elejétől július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módját ismerik.

Tápértéke:
A fekete és a piros ribizlire érdemes odafigyelni. Úgy tunik, apró, igénytelen bogyói nem sok vizet zavarhatnak. Vizsgáljuk azonban meg, mi mindent van benne. Megtalálunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, molibdeumot, cinket, mangánt, rezet, vasat. kobaltot, brómot, milligramm boront, alumíniumot, rubidiumot, szilikont, szelént, fluoridot, nikkelt.

Gyógyhatása:
Láthattuk, milyen sokféle ásványt tartalmaz, igen magas arányban, így gyógyító-értéke kimagaslik a gyümölcsök közül. Tartalmaz továbbá gamma linolenik savat, GLA, amely fontos az egész test számára.

Vérzékenység csökkentése:
A ribizli szörp fogyasztása azoknak ajánlatos, akiknek gyakran vérzik a fogínyük, illetve más kapilláris erezetük. Azoknak is segít, akik vérzékenységben szenvednek.

Az öregségi betegség gyógyítója:
A ribizli a többi bogyós gyümölccsel kitunő vértisztító, és a kapilláris vérereket javító, így muködésüket serkentő. Bebizonyított tény, hogy az idősödő ember veséjének muködése a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ez a helytelen táplálkozás következménye az életünk során, ugyanis fokozatosan eldugulnak a vese kapilláris vérerei, s csökken a vese muködési képessége. A bogyós gyümölcsök fogyasztásával ez a folyamat késleltethető, sőt egyesek szerint a homoktól, esetleg a kőtől is megszabadulhatunk. Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli.

Mozgásszervi idegrendszer, stb.
A fekete ribizli tartalmaz némi gamma linolenic savat, amely a prostaglandin előállításához szükséges. A prostaglandinekről már volt szó. Csak a közelmúltban fedezték fel, de annál nagyobb szükség van rá az életfolyamathoz. Másodpercnyi életük során, az egész szervezet muködését befolyásolhatják, a sejtek ki-be kapcsolására szolgálnak, és ezáltal erős immunrendszert alkotnak. Ha azonban nincs elegendő linolenic sav a szervezetünkben, megkezdődnek az önpusztító betegségek. A ribizli-lé hat a mozgásszervi idegrendszer muködésére, aminek következtében gyógyítja a többgócú idegrendszeri gyulladást.

Májbetegség:
A májat a napi életünk folyamán sokféle baj éri. Hihetetlen mennyiségu méreg jut szervezetünkbe az élelmünkből, környezetünkből stb. A ribizli szörp kitunő gyógyszer a máj méregtelenítésére. Candida kiirtására. Az élesztőgomba, vagy candida nagyon gyakori és nagyon alattomos betegség, Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Fertőtlenítésére kitunően megfelel a ribizli-szörp.

Megfázás esetén:
Kitunő téli italnak felel meg a ribizli szörp, amikor beleesünk a szokásos náthalázba. C-vitamin tartalma és savanyú íze nagyon megfelel a vírusok elleni hadjáratsorán. Hidegen, vagy melegen fogyasztva, nem ajánlatos édesíteni.

Általános egészség javító:
Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségu ásványt tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyozására. Ez a tevékenysége kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyítására érdemlegesen hat.

Elkészítési mód:
Frissen csupán rövid ideig élvezhető a ribizli, hasonlóan más bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt készíthetünk belőle, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tároljuk mélyhutőben.

Málna (Rubus idaeus)
A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és üdítő teának is fogyasztják. A málna júniusban kezd érni, és őszig tart.

Tápértéke:
A bogyós gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint. A málna közkedvelt gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de lekvárt is főznek belőle. Gyerekeknek kedvenc itala. Ez nagyon jó, mert betegség esetén a gyerek igen csak kellemes gyógyszerhez jut, s észre sem veszi máris kilábalt a náthából. Használhatjuk szörpnek magában vagy más gyümölccsel keverve. A málnalekvárral készült sütemények szintén kedveltek.

Gyógyító hatása:
A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák, Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék összetevő része. De meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is.

Könnyíti a gyerekszülést:
A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére gyerekszülés megkönnyítésére is isszák a kismamák a málnalevél teát. Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is. A terhesség első hét hónapjában naponta egy csészével ajánlatos, a szülés előtti hetekben pedig két csészével. Egy csésze teához egy kanál szárított málnalevelet teszünk, 35-40 percig forraljuk.

Vértisztító:
A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívmuködés szabályozása stb.

Elkészítési mód:
A leghatásosabb, ha frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk, hogy értékénél fogva nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy hónapjában. Ezért, igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár pedig lekvárként, vagy mélyhutőben. Ha szörpöt készítünk, a tartósító anyagot kerüljük, barna cukrot használjunk, leszurés után forrón töltsük az üvegekbe, és egy napon át dunsztoljuk, szivacs között. Felbontás után hutőben tároljuk.

Földieper (Fragaria vesca)
A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon termő növénynek levelei is hasznosak, gyógynövényként használják teának, teakeverékekhez egyaránt. Teáját bélhurut ellen, teakeveréke pedig a cukorbaj gyógyításához járul hozzá. Izzasztóként is használják. A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart. Hasonlóan jó a felhozatal a szamócából is, amíg az idény tart. Bár sokan a tetszetősebb földieper vásárlása mellett döntenek, a szamóca vitamin, és ásvány tartalma nem egyszer többszörösen felülmúlja előkelő rokonáét.

Tápértéke:
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghuléses és más betegségekkel szemben.

Gyógyító hatása:
Gyógyító hatása megfelel a többi bogyós gyümölcsnek, sőt amint említettük, erdei, vadon élő rokona, felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumölő.

Bőrzúzódás:
Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. A bőr alatti vérzékenység, bőrzúzódás, amikor ugyan nem nagy a sebesülés a bőrön, de elegendő arra, hogy utat nyisson a fertőző baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a bőr alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.

Fogápoló, szépítő:
Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitunő szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitunő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a napégetett bőrt is husíti, gyógyítja.

Elhízás ellen:
A földieper kitunő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az arhtritisz, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.

Elkészítési mód:
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétuen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Üdítő italnak is jó, és természetesen magában is fogyasztjuk. Törekedjünk arra, megszabaduljunk rossz szokásunktól, hogy cukrozzuk. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszertől.

Szőlő, mazsola, bor (Vitis species)
A sok fajta szőlő közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül nő, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha vásároljuk és inkább az édesebbet szeretnénk, válasszuk a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabadgyökök elleni harcban.

Tápértéke:
A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségu szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása:
Szélesköru használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszeru fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Hormonterápia:
Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

Herpesz, vírusos:
A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színu. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás. A szőlő olyan anyagot tartalmaz, amely muködés képtelenné teszi a vírusokat. A szőlőlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.

Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkentő:
Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív muködésére és az érrendszeri betegségekre.

Elkészítési mód:
A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszeru fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van lehetőség, válasszuk a sötét színut. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet. Vigyázzunk, a permetet jól mossuk le.

Köszmétefa
A köszmétefa alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 10 m magas, világos kérgű fa, amely az összetévesztésig hasonlít a bilimbihez (Averrhoa bilimbi). Levelei nagyok, látszólag szárnyaltak, valójában azonban körülbelül 40-50 cm hosszú hajtásokról van szó, amelyen az egyszerű, átellenes állású levelek kétsorosan helyezkednek el (a levélpárok száma a 20-at elérheti). Ezek a hajtások mint levelek hullanak le, és az ágakon feltűnő, nagy és sűrűn elhelyezkedő ripacsokat hagynak hátra, levél módjára. A levéllemez hegyes-tojásdad, ép szélű, vékony és lágy, világos, fénytelen és sima, legfeljebb 8 x 4 cm nagyságú és 2-3 mm hosszú nyelű. A virágok és a termések 12 cm hosszú, de többnyire rövidebb, tömött, csüngő bugában fejlődnek, amely mind az erőteljes, idős fás részeken ered (caulifloria). A kis, jelentéktelen virágok 4 tagúak, egy- vagy kétivarúak, zöldes-vörösesek és rövid kocsányúak.

Termése:
a széles-gömbölyded, tompán 6-8 bordájú, csonthéjas termés sárgászöld vagy fehéres, kb. 2 cm hosszú és 2,7 cm széles. Héja vékony és áttetsző, a terméshús szilárd, üveges, lédús, némileg összehúzó hatású és nagyon savanyú, zamatos ízű. A sárgásbarna, legfeljebb 1 cm nagyságú csonthéj gömbölyded alakú, hosszanti befűződésekkel, és 4-6 magot tartalmaz; a hústól csak nehezen válik el.

Felhasználása:
A köszmétefa nagyon savanyú termése rendkívül gazdag C-vitaminban. Éretten megcukrozva nyers gyümölcsként vagy édeskés-savanyúan eltéve vagy főtt ételeket fűszerezve használják fel. A cukrozott termésből zamatos szirup, a kipréselt gyümölcsléből üdítőital készül. Chutneyhoz, lekvárhoz vagy zseléhez előbb megfőzik, majd eltávolítják a kőmagokat. A kandírozott vagy szárított terméseket fűszerként használják, vagy kis ínyencfalatokként fogyasztják. A fiatal leveleket megpárolják. A gyökerek mérgezőek, erősen hashajtó hatásúak, különböző gyógyászati célra alkalmasak.

Elterjedése:
Őshazája vélhetően Madagaszkár; a fajt a trópusi Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában széles körben termesztik.

Termesztése és betakarítása:
A köszmétefa trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik, és mint igénytelen, szárazságtűrő gyümölcsfát, gyakran mint díszfát is, házikertekben nevelik. a növényt rendszerint magról szaporítják.

Rokon faj:
A Phyllanthus emblica L. az előző fajtól abban különbözik, hogy levelei nagyon keskenyek (a levéllemez 20 x 3 mm), ugyancsak kétsorosan nagyon nagy számban állnak a rövidhajtásokon, melyek szintén szárnyalt levélnek tűnnek. A csaknem ülő, gömbölyded, hosszbarázdás termések akár 5 cm nagyságúak is lehetnek, kezdetben sárgászöldek, majd fehéresek, megérve téglavörösek. Nagyon savanyú, keserű termései ellenére a fát a trópusokon világszerte termesztik.

Josta: szerencsés keresztezés
Mi az? Nem ribizli és nem köszméte, mégis, mindkettő jó tulajdonságait hordozza. Igen, sokan ismerik és kedvelik: ez a josta.

Ismerjük meg!
A josta (Ribes nigrolaria) csak néhány évtizede létezik: a ribiszkefélék (Grossulariaceae ) családjába tartozik, a feketeribizli és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből jött létre. A nemesítés 1922-ben kezdődött Németországban, Kölnben, a Max Planck Intézetben. Az első keresztezéseket Lorenz végezte, majd dr. Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba mind a növény szaporítóanyaga, mind maga a gyümölcs a hetvenes években került. Érdekes megvizsgálni, melyik "szülőjétől" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint a köszméte cserjéjére hasonlít. A sötét színű, sima héjú, és szőr nélküli termés kb. 3 g súlyú, gyümölcsének húsa zöldes, apró magokat is tartalmaz. Ízét tekintve mindkét ősére emlékeztet, kellemes ízű, de hiányzik a tipikus feketeribizli-íz, a köszméte frissítő savanyúsága mellett az aromája inkább az áfonyáét idézi. Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Vesszői és a rajta lévő rügyek alaktani szempontból a fekete ribiszkéhez állnak közelebb, de a vesszők színezettebbek, a rügyei testesebbek. Virágzása április első harmadában megindul. Sziromlevelei lilás színűek. A bogyók a fekete ribiszkénél nagyobbra, a köszméténél kisebbre nőnek. Július közepére általában beérik, bokronkénti termése négy termőév átlagában 3.6 kg.

Faeper (Morus nigra)
Származás

A faeper Nyugat-Ázsiában őshonos növény, melyet már az ókori görögök is ismertek. Nyugat-Európában a selyemhernyó tenyésztéssel került át. Napjainkban már nem túl gyakori fafajta. Vadon termő gyümölcsének nemesítésére nem fordítottak túl nagy gondot, annak ellenére, hogy a századforduló idején nagy becsülete volt. Akkoriban szinte minden új út mellé eperfákat telepítettek.

Érdekesség
A faeper a vándorlók eledele, az országutakat szegélyező eperfasorok sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet. Sajnos mára zömében kiirtották ezeket a fákat.

A faeper levele a selyemhernyók fő tápláléka.

Jellemzés

Meglehetősen magas fán teremnek a leginkább szederhez hasonlítható, savanykás-édes, fekete vagy fakó bordó színű gyümölcsök. Igazán kedves növényről van szó, hiszen az érett szemek érintetlenül a földre hullanak, így könnyítve meg dolgunkat a szüreteléssel.

Festékanyaguk veszélyes, ugyanis bármit véglegesen megfog, amivel csak érintkezésbe kerül. A népj hagyomány azonban úgy tartja, hogy az éretlen gyümölcs képes a érett szemek által ejtett foltot eltávolítani.

Fajtái
Két változatát különböztetjük meg. Egyik a fehér faeper, melynek termése fakó bordó, hosszúkás. Másik fajta a fekete faeper, mely inkább szederre emlékeztet és sokak szerint ízletesebb sápadt rokonánál. Energitartalom43 kcal, 180 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
Leginkább erdőkben találkozhatunk ezzel a gyümölccsel. A bogyók legyenek hibátlanok, színük fajtájuktól függően fekete, vagy halvány bordó. A szemek érettségéről is könnyen meggyőződhetünk, ha nemes egyszerűséggel megkóstolunk egy-kettőt közülük.

Eltarthatóság, tárolás
Szedés után nagyon gyorsan elkezd penészedni, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel őket. Hűtőszekrényben is csak néhány napig tartható el.

Előkészítés
Alaposan mossuk meg a szemeket, majd távolítsuk el az esetlegesen meg rajta levő szárakat.

Elkészítés, felhasználás
Az érett faeper finom nyersen magában, süteményekhez, fagylaltokhoz, sorbete-hoz. A túlérett szemekből pompás lekvár, illetve mártást készíthetünk.

Vitaminok, ásványok
A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kalium-tartalma említésre méltó.

Élettani hatások
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően enyhíti a megfázásos betegségek tüneteit.