B-vitamin komplex:

Azért hívjuk komplexnek, mert a sokféle B-vitaminok sosem önmagukban fordulnak elő élelmiszereinkben, hanem közösen. Mindegyik B-vitamin megtalálható a salátában vagy a gabonafélékben, de a sörélesztő is kiváló koncentrációban tartalmazza. Ebből következik, hogy hiába szedünk csak egyféle B-vitamint, mert a természet úgy találta ki, hogy egymással együttműködve fejtsék ki a hatásukat. Csapatmunkában dolgoznak, így jobban fel is szívódnak, mint külön-külön. Az egyes B-vitaminok tárgyalásánál majd kitérek a köztük fennálló kapcsolatra, hogyan támogatják egymást.

Hatása:
Az idegeken kívül a bőr, a haj, szem, máj, az izmok és az emésztőrendszer látja a hasznát.

Hiányának következményei:
A teljes kiőrlésű gabona grammja 3,5mcg tiamint (B1) tartalmaz, addig a fehér liszt csupán 0,8mcg-ot. Ez az arány érvényes a többi B-vitaminra is. Mivel az emberi szervezet a teljes értékű gabonára van beállítva, ezt szokta meg az évezredek alatt, el lehet képzelni, mit jelent a drámai vitamincsökkenés. Sejtjeink szép lassan megbetegszenek, majd elpusztulnak. Az alkohol, cukor, édesség, a mértéktelen kávé- és teafogyasztás felfalja a B-vitaminjainkat. Megőszülünk, kihull a hajunk, depreszziósak leszünk. Persze nemcsak ettől válhatunk kopasszá, de a depresszióhoz nagyon is sok köze van.

B1 vitamin

Hatása:
A szervezetbe került B1-vitamin (tiamin) azonnal a kolin segítségére siet, megakadályozva idő előtti leépülésüket. Fontos ez a sietség, mert a kolin oldja a feszültséget, biztosítja szellemi frissességünket. Nélkülük tömegesen halnának el neuronjaink és csak nagyon lassan jutnának gondolataink sejtről-sejtre. Súlyos esetben sejtek telepei tapadnak össze, az Alzheimer-kór veszélyével fenyegetve. Tehát ha boldogságra vágyunk, szeretnénk oldani a feszültséget, jusson eszünkbe a tiamin. Nagyon sok beteg jár úgy pszichológushoz, ideggyógyászhoz, hogy valójában súlyos B1-vitamin hiánya van. Mielőtt gyógyszerek garmadáját írja fel az orvos, talán meg lehetne próbálni e vitamin pótlását. Gyorsítja a sebek gyógyulását, a sejtek anyagcseréjét, enyhíti a fájdalmakat.

 
Hogyan jut a vérbe?
Gyorsan felszívódik, de roppant sérülékeny. Elpusztítja a fagyasztás, tárolás, hő, a nyers hal és osztriga enzimje, nikotin, alkohol és bizony a cukorfogyasztás. A finomított cukor, melyet kristálycukor néven vásárolunk meg, annyira finomított, feldolgozott, természetellenes, hogy nagyon sok vitamin felszívását nehezíti vagy gátolja meg. A béltraktusba kerülve alaposan felborítja bélbolyhaink működését. A dietetikusok pontosan tudják mit beszélnek, amikor a cukorfogyasztás károsságát hangoztatják. Főleg igaz ez a finomított fajtáira, de nem kell lemondanunk róla, mert léteznek egészséges fajtái is, pl. a sztívia. Sokan szeretik a cukor különböző feldolgozott formáit, fogyasztják csokoládé, cukorkák, sütemények, torták és még lehetne hosszan sorolni. Ésszerűen persze lehet élvezni, bár a kristálycukor kiváltható az édesipar szinte valamennyi területén.
Aggasztónak tartom, hogy milyen mértében emelkedik a cukorbetegek száma. Súlyos esetben vakságot, sőt akár halált is okozhat. Akik inzulint szednek, tudják mit jelent, mikor hirtelen felmegy vagy leesik a vérük cukorszintje. Dolgoztam már ilyen emberrel és elég szörnyű volt látni, milyen sok szenvedéssel jár(hat) ez a betegség. Gondolom senki sem szeretne ilyen betegséggel élni, mert ugye aki egyszer elkezdi az inzulint… Tenni is kellene valamit ellene, felvilágosítással, tájékoztatással, nemcsak tétlenül várni, hogyan romlik a helyzet tovább.

B1-vitamin (tiamin) elektronmikroszkóp alatt.

Hiányára utaló jelek:
Nehezen koncentrálunk, hamar elfáradunk. Ideggyengeség, étvágytalanság, nehéz légzés, depresszió, alvászavar, zsibbadó kar, lábszár.

Szükségletünk:
1000 kalóriánként 0.5mg, de sportolók, erős stresszben élők, alkoholisták, sok kávét, teát fogyasztók esetén többre van szükség.

Pótlásuk élelmiszerekből:
Napraforgómag, búzacsíra, sonka, teljes őrlésű gabona, mogyoró, barna rizs, máj, burgonya.

B2 vitamin

Mire kell vigyáznunk?
Bőséges fény és oxigén esetén szinte magához vonzza a szabad gyököket. Melyek azután a vitaminmolekulákban robbanásszerűen szaporodnak. Ezért olyan egyedüli a B-vitaminok között és nagy mennyiségben mérgező. Idősek ne egészítsék ki étkezésüket vele, mert a kelleténél nagyobb mennyiség elősegítheti a szürkehályogot.

Hatása:
Az élet motorja, rengeteg energiát fejleszt. A fehérjéből szép izmot és feszes húst készít. Sportolás közben előfordul, hogy hiába izzadunk, riboflavin hiányában csak fárasztó és nem frissítő lesz a mozgás.

B2-vitamin elektronmikroszkóp alatt.

B2 vitamin

Hiányának a jelei:
Depresszió, alvászavarok, gyulladt, piros szem, szédülés, fényérzékenység, kiszáradt ajak, repedések a szájszögletben, olajos bőr.

Napi szükséglet:
Nők: 1,2mg, férfiak: 1,4-1,7mg (fizikai munka, stressz: 2,6mg

Pótlása:
Mandula, sajt, gomba, lazac, teljes őrlésű gabona, magvak, paraj, teljes tej, tojás, joghurt, dió, szója, bab, lencse.

B3 vitamin

Különleges vitamin:
Nikotinsav és nikotinamid formájában jelenik meg. Vízben oldódó, fehér anyag. Hő, savak, lúg, sőt még az ibolyántúli sugárzás sem árt, ennek a nitrogéntartalmú molekulának, mert olyan egyszerű a felépítése. Ennek további előnye, hogy a nagy molekulákkal ellentétben, a szabad gyökök nem tudják szétbontani. Fantasztikus gyorsasággal képes betegségeket gyógyítani, melyet csak a C-vitaminhoz lehet hasonlítani.

B3-vitamin (niacin nikotinamid) elektronmikroszkóp alatt.

B3-vitamin

Feladata:
Egyike azon anyagoknak, melyek részt vesznek az elektronok továbbításában és az energiatermelésben. A niacinenzim a riboflavinenzimmel olyan hidat alkot, melyen szabadon áramlanak a hidrogénatomok. Niacin nélkül a szöveteink gyorsan elhalnának. Amennyiben bőséges, nagy értékű táplálékot veszünk magunkhoz, niacinmolekulák billiói fognak befolyni a sejtjeinkbe. Ellátva ezzel az energiatermelést és az izomtevékenységet.

Hatása:
Egyetlen vitaminként, része a hormonális folyamatainknak, egészen közel merészkedve lelkünk határvidékéhez. Egyrészt a testünk fűti, másrészt a pszichét nyugtatja. Elsősorban élelmiszereinkből vonja ki az elegendő mennyiséget. Mikor ez kevésnek bizonyul, hozzányúl a triptofán készletekhez és annak minden 60 grammjából 1 gramm niacint készít. Ezzel csak akkor lesz probléma, ha nagyon leapad a triptofán, amit a nyugtatásra, alvásra, lelki egyensúlyunkra talált ki a természet. A többi fehérje mind az ellenkezőjét, vagyis izgatást vált ki, ezért nagyon-nagyon fontos a triptofán. A niacin ezen kívül még tágítja a véredényeket, tehát csökkenti a vérnyomást, felszabadítja a zsírsavakat, ezáltal csökken a koleszterin.
 
Napi niacinadag:
Gyerekek, fiatalok: 5-12 mg, nők: 13-15 mg, férfiak: 15-20 mg. A nehéz fizikai munkát végzők és terhesek még pár mg-ot vegyenek magukhoz.

Niacintartalmú élelmiszerek:
Sörélesztő, földimogyoró, máj, hal, baromfi, szív, teljes őrlésű gabona, mandula, gomba, szójabab. A cukor, édesség, édes italok fogyasztása, niacinveszteséget okoz.
 
Hiányjelenségei:
Fáradékonyság, étvágytalanság, bőrelváltozások, bőrbetegségek, izomgyengeség, rossz szájszag.

B4 vitamin

Feladata:
A B4-vitamin (folsav) csak a B12-vitaminnal együtt tud hatékonyan dolgozni,
B4-vitamin (folsav) 1.kép
ugyanis a B12 gondoskodik róla, hogy elegendő folsav raktározódjon el a sejtjeinkben. A teljes idegrendszerben közvetítik az ingereket. Gondoskodnak jókedvről, örömről, bátorságról, önbizalomról, optimizmusról, vagyis csupa olyan dologról, amire vágyik egy egészséges ember. A vörösvértestek képzésénél ő adja meg a színüket. A nukeinsavak felépítésénél is jeleskedik, ugyanis az öröklődési anyagainkat tárolja. A gyomorműködésnél és a hajnövekedésnél is szerepet játszik.

B4-vitamin (folsav) mikroszkóppal.

Hiányjelek:
Korai őszülés, vérszegénység, nyugtalanság, fáradtság, szorongás, alvászavar, csüggedtség, az életöröm hiánya, emésztési zavarok, szórakozottság.

B4-vitamin (adenine)

A B4-vitamin (folsav) felszívódása:
B4-vitamin (adenine) 2.kép

A folsav szinte mindig glutaminsavhoz vagy annak sóihoz kötődik. Ezektől a vékonybélben szabadul meg Bizonyos fehérjék csak a folsavval törődnek, megvédve őket az éhes bélbaktériumoktól. A felesleget a máj tárolja, a többiből pedig B12-vitamin segítségével szerotonin, illetve noradrenalin képződik.

A B4-vitamin (folsav) napi adagja:
100mcg, terhes nők: 150mcg.

A B4-vitamin (folsav) mely élelmiszerekben található meg?
Búzacsíra, máj, paraj, szójabab, tojássárgája, saláta, spárga, lencse, teljes őrlésű gabona, brokkoli, karfiol. Nagyon érzékeny vitamin, elpusztítja a fény, hő, még a szobahőmérsékleten való hosszabb tárolás is.

B5 vitamin

A B5-vitamin (pantoténsav) feladata:
A B5-vitamin (pantoténsav) lebontja a zsírt, csökkenti a stresszt, megakadályozza a gyulladásokat, energiát termel, szellemi frissesség, koncentráció fokozása, egészséges haj és bőr, dús és színes haj, ép idegek, a végtagjaink jó vérellátásának a biztosítása. A karcsúság és a jó közérzet vitaminjának is hívják.

B5-vitamin (pantoténsav) mikroszkópos felvételen.

A pantoténsav hiány okozói:
Táplálkozási szokásaink megváltozása is hozzájárult, egyes emberek súlyos pantoténsav hiányához. Anyagcsere szakemberek ezt ugyan nem ismerik el, pedig így van. Jó lenne ha ez változna a jövőben és egyre több ember kaphatna friss és hiteles képet. Nos én most elmondtam az igazat, de jó lenne, ha mindenkihez eljutna az igazság. Ez állampolgári jogunk. A mai felgyorsult világunkban egyre kevesebb időnk van, ezt nem is kell nagyon részletezni. Ezért egyre kevesebbszer főzünk otthon magunknak, inkább megvesszük az előre elkészített vagy félkész ételeket a boltban. Fagyasztott, mélyhűtött kaják, készételek (amit csak melegíteni kell a mikróban), konzervek, UHT tej, fényezett rizs, sütemények stb. Ezek már mind feldolgozott élelmiszerek, pedig a pantoténsav csak nyers élelmiszerkből pótolható megfelelő mennyiségben. Ezért lenne fontos a nyers élelmiszerek fogyasztása és csak akkor feldolgozott terméket enni, mikor tényleg nagyon sietünk és nincs időnk semmire. Gondolom felvetődött a kérdés, akkor miért is kell feldolgozni? Nagyon kézenfekvő a válasz. A gyártók érdeke is azt diktálja, hogy egy termék minnél tovább megőrizze a minőséget, azaz eladható legyen. Déligyümölcsöknél (lehetne mást is említeni, nemcsak erre érvényes az alábbi állítás) ugye legalább egy hét telik el a leszedéstől a szállításon keresztül addig, amíg a vásárló megveszi és hazaviszi. Ilyenkor leszedik a zöld banánt vagy narancsot és kezelik felületkezelő anyagokkal és érlelésgyorsítóval, hogy a boltok polcaira már a szép érett gyülölcs kerülhessen. Ez is külön szakma ám, hogy pont akkorra érjen meg, ne korábban és ne később. Az is előfordulhat, hogy a húsnak vízíze van, túlságosan fakó stb. Ezeken és más problémákon könnyen lehet segíteni ízfokozók, hormonkezelés, csomagolás, mesterséges adalékanyagok segítségével. Így egy vizes, íztelen húst úgy feljavíthatunk, mintha semmi baja sem lenne. Persze mindennek ára van: nem elég, hogy becsapják a vásárlót, még az egészségét is károsítják. Van aki kifejezetten az ízfokozók, nitrátok és egyéb ipari vegyszerek miatt lett allergiás, vagy más betegsége fejlődött ki ennek következményeképpen. Amerikában annyira siralmas a helyzet, hogy pl. aki nem akar génmanipulált szóját enni, inkább megveszi az import terméket. Ott ugyanis nem kötelező a génkezelt termék megjelölése! Így aztán el sem lehet dönteni, valójában mi is kerül az asztalra?! Nem véletlenül tiltakoznak az E számok (E450, E250, E123 stb.) ellen sem!

A hiány első jelei:
Tanulási nehézségek, hajhullás, őszülés, ízületi fájdalmak, ingerlékenység, szorulás, szempanaszok.

Következményei:
Aki reggeltől estig stresszben él, sportolók, háziasszonyok, sokgyermekes anyák: ha felélik a mellékvesekéreg B5-vitaminjait, akár az idegösszeroppanás határáig is eljuthatnak.

Hogyan jutunk hozzá?
A finomított élelmiszerek (fényezett rizs, fehér kenyér stb.) nagyon keveset biztosítanak belőle. Érzékeny is, hőkezelésre, savakra, lúgokra. Nézzük, miben van elég pantoténsav: máj, búzakorpa, pisztráng, napraforgó, sajt, diófélék, teljes őrlésű gabona, teljes tej.

A B5-vitamin (pantoténsav) napi szükséglete:
Gyerekek, felnőttek, fiatalok: 5-10mg. Aki feszültségben él, annak pedig ennél több kell.

B6 vitamin

A B6-vitamin (piridoxin) feladata:
A B6-vitamin (piridoxin) létrehozza a májban a transzaminázokat, melyek szabályozzák a fehérjék felhasználását. A mai ember jóval kevesebbet mozog, így a fehérje túlzott elhasználásával nincs gond, viszont sokkal stresszesebb életet él, így sok-sok piridoxinra lenne szükség. Ez felélénkítené az aminosavakat, amitől megnyugszanak az idegek és boldogok leszünk. Lehetőleg riboflavinnal (B2-vitamin) együtt szedjük, mert enélkül csak a negyede szívódik fel. Nagyon jó megoldás a sörélesztő, mely tartalmazza a B-vitaminok optimális arányát. Biztosítja a nátrium és kálium egyensúlyát a szervezetben. Túl sós étel esetén segít a folyadék kiürítésében, amit egyébként a nátrium visszatartana. Ezért fordul elő B6-vitaminhiánynál, hogy a víz és a folyadékok lerakodnak a has és más helyekre. Ami elég kellemetlen tud lenni, sportolók pedig gondolkodóba esnek, hogyan szabaduljanak meg a zsírpárnának hitt víztömegtől.

B6-vitamin (pyridoxin) mikroszkóppal.

A B6-vitamin (piridoxin) hiányjelenségei:
B6-vitamin (piridoxin)
Koncentrálási nehézségek, keringési zavarok, fáradtság, izomgyengeség, ízületi gyulladás, depresszió, szorongás, idegesség, ingerlékenység, kar- és lábzsibbadás.

A B6-vitamin (piridoxin) hogyan jut a testsejtekbe?
A B6-vitaminnak három fajtája létezik. A piridoxin növényi, a piridoxál illetve piridoxamin, melyek állatiak és foszfort tartalmaznak. A növényi a májba és a testsejtekbe jutva foszforizálódik. Az állati eredetű először megszabadul a foszfortól és utána folytatja útját. Amennyiben kevés B-vitamint tartalmazó (zsíros kolbász, fehér kenyér, fényezett rizs, édesség) élelmet fogyasztunk, legaktívabb fehérjéink értéktelenné, romboló hulladékká válnak. Különösen igaz ez a triptofán, metionin és glicin fehérje esetén, melyek az agy, idegek és hormonok anyagcseréjében felelősek. Nélkülük nem tudnánk örülni, lelkesedni, bizakodni. Piridoxin nélkül a triptofán sem alakul át niacinná.

A B6-vitamin (piridoxin) napi szükséglete:
2-3mg, de stressz, havi vérzés, terhesség, szívpanaszok, öregség, alacsony vércukor vagy antibébi tabletta szedése esetén több kell. Gyerekek, felnőttek, fiatalok: 5-10mg. Aki feszültségben él, annak pedig ennél több kell.

Piridoxint tartalmazó élelmek:
Máj, szójabab, búzacsíra, dió, hal, banán, paraj, teljes őrlésű gabona.

B7 vitamin

A B7-vitamin (biotin) feladata:
A B7-vitamin (biotin) fontos feladata a vércukorszint stabilizálása. Mivel az agyvelő és idegsejtek kizárólag glükózt, vagyis vércukrot fogadnak el energiaforrásként, állandóan kell tartani a szintjét, lehetőleg 80-100mg között 100ml vérben. 60mg-nál idegesek, ingerlékenyek, 40mg-nál gyötrő gondolatok fognak el, 30mg-nál pedig már képtelenek vagyunk ellátni a feladatainkat. Nők esetén 300mg-ot, férfiak esetén 400mg-ot tárolunk belőle. Mivel a nők kevesebbet, ezért lesznek hamarabb idegesek, depressziósak és vannak alvászavaraik. Segít feldolgozni a fehérjét, kapcsolatban van a folsavval, pantoténsavval, B12-vel. Hozzájárul a zsírsavak felépítéséhez, lebontásához, elégetéséhez. Kéntartalma miatt a bőr, haj, körmök vitaminja.

Felszívódása:
Az emésztéssel felvett táplálék fehérjéiből oldódik ki és jut tovább a vérbe,
B7-vitamin (biotin)
vagy pedig a bélfal állítja elő egy enzim segítségével. Szintén fontos az egészséges bélflóra, enélkül ugyanis nem lehetséges a biotin előállítása.

B7-vitamin (biotin) mikroszkóppal.

Biotinhiány:
Fáradtak, ingerültek, depressziósak leszünk. Hull a hajunk, korpásodik, száraz vagy zsíros lesz a bőrünk. Izomfájdalmak és idegesség jelzik a biotinhiányt.

A B7-vitamin (biotin) napi adagja:

1000 kalóriánként 100mcg. Normális bélműködésnél jóval kevesebb is elég, mert a szervezet előállítja!

A B7-vitamin (biotin) fellelhető:
Máj, szójaliszt, tojássárgája, dió, mogyoró, mandula, gomba, barna rizs, teljes őrlésű gabona, paraj.

B8 vitamin

A B8-vitamin (kolin) feladata:
A kolin serkenti az agyműködést. Csökkenti a koleszterinszintet, ezt az inozittal együtt teszi. B8 vitamin nélkül a koleszterin továbbra is a vérben keringene, a sejtek nem tudnák felvenni. Pedig sejtjeinknek nagy szüksége van rá, mikor az idegsejtek hártyáját, az úgynevezett mielinréteget táplálják. Ezen kívül termel még egy igen fontos idegközvetítő anyagot, melyre koncentrált erőfeszítés közben van szükségünk. Ezért fordulhat elő kolinhiánynál, hogy valaki csak rövid ideig tud koncentrálni, vagy képtelen tartósan örülni.

A B8-vitamin (kolin) miként szívódik fel?
A bélrendszeren keresztül önállóan vagy hordozóanyagokkal (pl. lecitin) kerül a vérbe és a májba. A májban beépül a zsírfehérjébe és a véredényeken keresztül eljut minden sejthez és annak védőrétegéhez.

A B8-vitamin (kolin) napi szükséglete:
3-4 gramm, de a sressz ezt megnöveli.

A B8-vitamin (kolin) hiányjelei:
Fejfájás, fülzúgás, vérkeringési problémák, ingerültség, alvászavar, feledékenység, koncentrációs problémák, székrekedés, szívpanaszok.

A B8-vitamin (kolin) hatásossága:
Zsírhasznosítás, májműködés, szívműködés, lazítás, megnyugvás, öregedés megelőzése, alacsony koleszterinszint, epehólyag működés, szellemi frissesség, koncentrálás.

Ezek az élelmiszerek tartalmazzák:
Máj, tojássárgája, sörélesztő, búzacsíra. Lecitinnel is pótolható, de hosszú távon B6-vitamin hiányt okozhat.

B9 vitamin

Feladata:
A B9-vitamin (inozit) nagyszerű ellenszere az érelmeszesedésnek. A lecitin két fő alkotórésze az inozit és a kolin. Ha a lecitin találkozik a koleszterinnel, akkor azt feloldja, folyékonnyá válva ártalmatlan lesz. A cukorbetegek magas vércukorszintje akadályozza meg az agy- és idegsejteket az inozitfelvételben. Az inozithiányból alakul ki a cukorbetegek jellegzetes mozgásszervi betegségei.

B9-vitamin (inozit) mikroszkóp alatt.

Miképpen hat?
A vérben sodródva “halott” anyagként viselkedik, de mikor megérkezik az idegsejtbe, hirtelen életre kel. Hasonlítanak a vírusra, melyek szintén megtévesztően viselkednek.
Ezek a molekulák foszfátokká alakulnak, melyek kalciumionok milliárdjait ébreszti fel ingerületátadásra. A pajzsmirigy, tobozmirigy, vérlemezkék, vese, máj, agy, hasnyálmirigy, mind különbözőképpen viselkednek, ahogyan be lettek programozva. Ezért rendkívüli és nagy mennyiségben tárolt (gerincvelőben, agyban, agyfolyadékban) és igényelt vitamin.

Inozithiány jelei:
Ekcéma, hajhullás, keringési zavar, alváspanaszok, szempanasz, székrekedés, ideggyengeség, szorongás.

Napi adagja:
4-8gramm stresztől, teljesítménykényszertől függően.

Pótlása élelmiszerekből:
Hús, tej, gabona, gyümölcs, dió, főzelék. Ellensége a koffein, némely gyógyszerek.

B10 vitamin

Feladata:
Az egészséges anyagcsere és a PABA (a B10-vitamin idegen neve: para-amino-benzoesav) segítségével ép, sima, ránctalan lehet a bőrünk, dús, erős, színes a hajunk és csinos a külsőnk. Elég a szabadban élő állatokra gondolni: nem járnak szoláriumba, nem használnak hajfestéket, hajlakkot, géleket, sprayket, hidratáló krémeket és más vegyi anyagokat. Mégis egész életükön keresztül sikerül megtartani szép és erős szőrüket, tollukat, pikkelyüket, mindig csinosak és vonzók. Nekünk van csak szükségünk ezernyi kenőcsre, festékre, vegyi anyagra stb., hogy sikerüljön eltüntetni a szarkalábakat, ráncokat, őszülő hajunkat, kopaszodó fejbőrünket, bőrbetegségeink nyomait. Sorolhattam volna még, sajnos elég hosszú a lista, amit ma el kell(ene) tüntetnünk. Ez nem minden esetben jelent betegséget, de aki a médiában szerepel, annak adnia kell a külsőre! Miért alakultak így a dolgok? Az állatok tudják, mire és milyen mennyiségben van szükségük, ezért nem okoz nehézséget táplálékok útján egészségesnek, fittnek maradni. Mi viszont pár ezer év alatt sokat változunk, ezen belül is az utóbbi pár száz év hozott folyamatos és drasztikus változásokat. Az ősidőkben mindent nyersen fogyasztottunk el, nem is volt szükség semmire, mert mindent megkapott a testünk. Ekkor volt az ember a lehető legegészségesebb. Később elkedzdtünk főtt ételeket készíteni, amivel tönkretettük gyümölcseink vitamintartalmának nagy részét, vagy egészét. Az állattartás és a húsfogyasztás növekedése csak rontott a helyzeten. Az ipari forradalom után méginkább csökkent táplálékunk értéke. Kihasználva a technika vívmányait, elkezdtük konzerválni: gyárakat építettünk, ahol tartósítószer hozzáadásával üvegbe vagy fémdobozba zártuk a gyümölcsöket, húsféléket, savanyúságokat stb. Már ekkor is lehetett nagyon leromlott állapotú emberekkel találkozni. Egyre több betegség ütötte fel a fejét: pestis, kolera, tbc. Viszont mindez semmi ahhoz képest, amit a XX. században kezdtünk el. Földjeinket teleszórtuk műtrágyával, vegyszerekkel, állatainkat hormonokkal, hízlalószerekkel tömjük tele. Romlandó élelmek szállítására lett kitalálva az érlelésgyorsító, különféle hőkezelések, besugárzások. A mesterségesen felfújt és tápokkal etetett disznók, marhák húsa igencsak megváltozott. Viszont sikerült rövid idő alatt felhizlalni egy malacot, normál állattartáshoz képest akár kétszeresére megnőtt ugyanannyi idő alatt. Ez pedig a kapitalista felfogás: minél kevesebb befektetéssel, minél több húst előállítani. Egy hatalmas hiba történt csak, hogy a hormonkezelt hús íze és színe néha olyan volt, hogy a “normál” hús mellett nem lehetett eladni. Nosza adjunk hozzá ízfokozót, állományjavítót és jól becsapjuk a vásárlót! Szerencsétlen vásárló meg csak a serpenyőn esett hoppra, mikor a sertésszelet összeesett a felére. Valószínűleg még fel is vizezték, így többet mutat a mérlegen. Szerencsétlen vásárló kifizeti a kiló hús árát, aminek akár 30%-a is lehet víz. Kicsit drága víz, meg azt ugye otthon is lehet engedni a csapból, mit keres a húsban? Nagyon sok trükk létezik a vásárlók átejtésére, majd egy külön témában írok erről is. Most csak annyit, hogy a sok adalékanyag, amivel széppé teszik a húst és ezer más élelmiszert, csak árt(hat), de biztosan nem használ az egészségünknek. Van aki allergiás lesz tőle, van akinek a hasa állandóan felpuffad, rendszeresen böfög. Ha szerencsés, akkor nem lépnek fel azonnal mellékhatások, de nem biztos, hogy hosszú távon nem is fognak. Tömören a fentiek lényege: a kapitalista verseny olcsóbb termékek előállítására ösztönzi a termelőket, akik mindent bevetnek, nem törődve a fogyasztók egészségével (vannak egészségügyi vizsgálatok, meg határértékek, de azokat olyan magasra emelték fel szándékosan, hogy ezt nehogy elérje a termék, de ettől még egészségtelen), minél busásabb haszon reményében. Mi a három legfontosabb dolog az ő életükben? Kezdjük a pénzzel, folytassuk a pénzzel és fejezzük is be a pénzzel. Léteznek bio termékek, melyek mentesek a szermaradványoktól, az imént felsorolt káros anyagoktól. Egy hátránya van, hogy egyszerűen nem lehet olyan olcsón előállítani, mert nem lehet úgy bezsúfolni az állatokat, nem lehet hozamfokozót meg a fenti hormonokat stb, használni. Viszont több nagy előnye van: szinte teljesen egészséges húst kapunk, nem esik majd össze a serpenyőn…
B10-vitamin (PABA)
Gazdag lehet valaki 30 év múlva is, de egészséges már nem biztos. Akkor hiába lesz pénze, mindent nem lehet megvenni, a sejteknek is van egy osztódási maximuma, ahányszor képesek egy emberi élet alatt osztódni és teljesen kicserélődni. Ha tönkretesszük magunkat, ez sűrűbben bekövetkezik, magyarán idősebbnek nézünk ki a korunknál, ezáltal hamarabb fogunk meghalni. Ezek szomorú tények, de jobb tisztában lenni vele…

Ezután pedig megnézhetjük közelebbről is a B10-vitamint (PABA: para-amino-benzoesav) mikroszkóp alatt.

Hogyan hat a B10-vitamin (PABA)?
A PABA a bőr sejtjeiben koncentrálódik és kiszűri a káros ibolyántúli sugarakat, megakadályozza a bőrrák kialakulását. Megállíthatja, sőt enyhítheti a vitiligot (fehér foltok a bőrön). Lassítja az öregedést, őszülést, ráncok kialakulását.

A B10-vitamin (PABA) felszívódása:
A bélflórából, mint a folsav része, jut a vérbe és a szövetekbe.

A B10-vitamin (PABA) hiányjelenségei:
Emésztési zavarok, ideges tünetek, ingerlékenység, fejfájás, gyors kifáradás, bőrelváltozás, bőrbetegségek, hajhullás, őszülés.

Napi adagja:
Nincs előírása, de elegendő folsav fedezi.

B12 vitamin

Feladata, felépítése:
Középpontjában egy kobaltion található, ami egyik vitaminunkra sem jellemző. Vajon miért alkotta meg így a természet? Ezt a mai napig sem sikerült kideríteni.
Egyetlen funkciója, hogy összetartja a B12-vitamint emberben és állatban egyaránt, az anyagcserében ugyanis nincs szerepe. A fehérje, zsír és szénhidrátok anyagcseréjében is részt vesz a C-vitaminnal, folsavval, pantoténsavval. A folsav kolinná alakítását segíti és szervezetünk vaskészletét is képes feljavítani. Elősegíti az A-vitamin beépülését, más anyagokkal együtt pedig felélénkíti az életünket. Az agy- és idegrendszerre, a szellemi frissességre hat, életörömöt, optimizmust hoz, elviseljük a stresszt, a vörösvértestek építésénél és a csontfejlődésnél is jelen van.

Itt pedig a B12-vitamin látható.

Útja a testsejtek felé:
A bél nyálkahártyája különbséget tesz vitamin és nyomelem között. A vitaminokat átengedi, míg a nyomelemeket elszállítja egy fehérje. Mivel a B12 középpontjában egy kobaltion található, így nyomelemnek számít jelen esetben és elszállítja egy fehérje a vékonybélbe. Itt a gyomorfal által termelt intrinsic factor szétválasztja a szállító fehérjétől, majd a csípőbél nyálkahártyájához viszi, ahol zsilipeken keresztül a vérbe jut.

Hiányjelenségei:
Járási nehézségek, depresszió, állandó idegesség, fáradtság, karok, lábak zsibbadása, szájgyulladás, rossz testszag, menstruációs panaszok. Figyelem! B12-vitaminhiány folyamatosan alakul ki, az első tünetek csak 3-6 év múlva jelentkeznek.

Napi adagja:
Gyerekeknek: 1-3mcg, felnőtteknek: 2-4mcg, gyereket váró nőknél 5mcg.

Pótlásuk élelmiszerekből:
Máj, csirkemáj, májpástétom, osztriga, hering, makréla, szardínia, tojássárgája, hús, baromfi, tej. A cukrok, édességek megzavarják a bélflórát, ezzel együtt a B12-vitamin felszívódását. Többszöri kis adagok akár 80%-át képesek vagyunk elraktározni, míg egyszeri nagy adag esetén ez csak 8-10%. Kalciummal segíthetjük elő a felszívódását.