Kezdetben a figyelem középpontjába került a kék-zöld alga különös hatása. Ez a növény olyan változásokat idézett elő az emberi szervezetben, melyek összetételét tekintve indokolatlannak bizonyultak. Többek közt javítja a látást, regenerálja az ízületeket. Christian Dreapeau kanadai tudós rájött, hogy nem az alga összetételében, hanem az őssejtek termelődésére gyakorolt hatásában rejlik a titok.

Szabó László tudós és kutató nem állt meg ennél a felfedezésnél, hanem tovább gondolkodva arra a feltételezésre jutott, hogy, ha van a világon egy anyag, amely képes serkenteni az őssejtek termelődését, akkor valószínű, hogy több hasonló hatású is létezik.

A pécsi tudományegyetemen létrehoztak Szabó László vezetésével egy kutatócsoportot, mely több különböző anyag hatását vizsgálta az őssejtekre való hatásuk szempontjából. A vizsgálódás során kiválasztottak kilenc olyan anyagot, amelyek legalább 75%-kal növelik az őssejtek termelődését és 6-10 órán keresztül folyamatosan a megemelkedett szinten tartják az őssejt számot.

A kutatás során nem csak azt vizsgálták, hogy bizonyos összetevők hatására a szervezet képes több őssejtet termelni, hanem azt is, hogy ezek az őssejtek valóban képesek hivatásuk elvégzésére.

A megfelelő anyagok kiválasztásánál tehát fontos szerepet játszott az is, hogy:
– az összetevők hatására termelődő őssejtek a véráramba kerülve életképesek maradnak-e,
– eljutnak-e a megfelelő sérült, vagy elhasználódott szövetekhez,
– és ott valóban képesek átalakulni a megfelelő sejtekké és beépülni a szövetekbe.