A kilencvenes években egymásnak adták a kilincset egy gép miatt a külföldi titkosügynökök, az mégis hazánkban maradt, s most annak alapján a természet egyik csodaszeréből állítanak elő táplálékkiegészítő mikroőleményt.

A Duna-parti település egyik eldugott szegletében búvik meg egy kis üzem. Távolról, de még közelről is szinte jellegtelen. A rendezett, hólepte udvaron néhány autó. A telep, a terület gondozott és csendes. Semmi felhajtás…Semmi felhajtás. Ugyanilyen Jankovszky Sándor, a Transmissió Kft. társtulajdonosának irodája is. Pedig az újonnan épült falak között „csuda” dolgok születnek.

– A történet a nyolcvanas évek végén, még a tatabányai Központi Műhelyben kezdődött – mondta beszélgetőpartnerünk. – A mikroőrlésre itt fejlesztettek ki egy eljárást. Aztán ismeretlen okok miatt megszűntették. A feltaláló, vagy nevezhetjük a technológia elméleti atyjának is, már nem él, és semmilyen műszaki leírást nem hagyott hátra.

A kilencvenes évek elején ismét a felszínre került ez a téma. Akkoriban, a szóbeszéd szerint megfordult a környéken az összes jelentősebb titkosszolgálat képviselője, amerikaiak, britek, oroszok, izraeliek…
Az ok egyszerű. Az eljárás és a berendezés rengeteg célra felhasználható, így, stratégiaira is. Az őrlemény finomsága elérheti a 2-3 mikront is. Ez leginkább a dohányfüst szilárd részével összevethető méret. A téma komolyságát jelzi, hogy még a Parlament is foglalkozott a kutatás-fejlesztés ilyen jellegű irányával. Igaz, csak egy interpelláció erejéig.

– A céget még kilencvenegyben alapítottuk – emelte ki Jankovszky Sándor. – A fő tevékenységünk gazdasági tanácsadás volt. Ezt a profilt ma is megtartottuk, de két éve termelőüzem is lettünk. Élelmiszeripari gyártással foglalkozunk. A szőlőmag mikroőrlésével táplálékkiegészítőket gyártunk. Karácsony előtt kaptuk meg a hivatalos engedélyt, miszerint használhatjuk ezt a minősítést. Korábban, a szőlőmag-őrleményt csak mint élelmiszert készíthettük, forgalmazhattuk. Maradjon közöttünk, szerintem ez az anyag a természet által alkotott „kész csoda”. Élettani hatásairól az interneten sok publikációt találhatunk.
2007-ben azok a személyek, akik még rutinból ismerték az mikroőrlést kutatás-fejlesztési támogatással újra el akarták indítani a termelést. Az elmélettel nem is volt gond és a laboratóriumi fejlesztések is megtörténtek, viszont üzemi szinten nem tudtak előre lépni.

Az üzem

2008-tól termel Almásfüzitőn. 2009. februárjától alkalmas a telep élelmiszer-ipari tevékenység folytatására. December 18-tól OÉTI engedély alapján táplálékkiegészítőnek számít a szőlőmag mikroőrlemény. Az mikroőrlemény mérete átlagosan 10 mikron. Az elérhető legkisebb méret: 2-3 mikron. A nagy finomság azonban az üzemi termelékenység rovására megy. Terveik szerint a hatékonyság további javítás érdekében újabb fejlesztésekbe kezdenek ha sikeres pályázat útján ezekhez forrásokat sikerül szerezniük.

– Ekkor kerestek meg engem – folytatta a szakember. – Az eredeti berendezés nagy méretű volt. Tudtuk, hogy gyártottak is vele. Tehát önmagában a laboratóriumi méretezés mit sem ért. A bánya különböző felszámolási eljárásai során a gépet szétszedték, és darabjai beutazták a fél országot. Így azután senki sem tudta, hogy mi is az az „ócskavas tömeg”. Mielőtt nekem sikerült begyűjtenem az alkatrészeket, például volt olyan hasznosítási elképzelés, hogy magaslest csinálnak belőle…

A hó roppant a lábunk alatt, ahogy az irodát megkerültük, hogy megnézzük az eredeti berendezést. Mi tagadás, a laikus számára valóban leginkább valamilyen fém állványra, vagy magasles-elemekre hasonlított az „előd”.

– Hát itt van – mutatott Jankovszky Sándor, a kis híján atomjaira szedett őrlőrendszerre, amely valóban egy világszabadalom alapja lehetett (volna).
– Sok-sok módosítással, átdolgozással, lassan eredményesek lettünk az üzemi eljárás terén is. Kísérletekben megkezdtük tíz szerves és tíz szervetlen anyag összezúzását mikronnyi méretűre. A szőlőmag úgy került ebbe a „kosárba”, hogy rendkívül kemény. Azaz, véletlenül kezdtünk el az őrlésével foglalkozni. De ezzel, mintegy teljesítettük annak a feltételét, hogy pályázzunk kutatási, fejlesztési támogatásra. Aztán szabadalmaztattuk az eljárásunkat. Jómagam, a minőségellenőrzések során kezdtem el kóstolgatni a szőlőmag őrleményt. A pozitív tapasztalatok hatására döntöttünk a termelő üzem kialakításáról.

Szent-Györgyi szerint

Először a világhírű Nobel-díjas tudós, Dr. Szent-Györgyi Albert írta le még 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait, tulajdonságait. Ő jelentette ki azt is, hogy ez az anyag tartalmazza az egyik legtöbb természetes antioxidánst.

Végre benézhettünk a „szentélybe” is. Fotóznunk csak a csomagolást, illetve az energiaellátó részleget lehetett. A patikai tisztaság dacára a leheletnyi finomságú por mindenhol – ha nem is tapintható, de – érzékelhető volt. Kalauzunk minket is megkínált a csodaszerrel, a szőlőmag mikroőrleménnyel.

– Mivel a szőlő magja az egyik olyan természetes anyag, amely a legtöbb antioxidánst tartalmazza, az egészség megőrzésében jelentős szerepe van – hangsúlyozta a társtulajdonos. – Az eljárás azonban továbbra sem publikus.

Vizsgálati eredmények

A Kentucky Egyetem kutatói szerint egy szőlőmagból nyert kivonat hatására laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek önmagukat pusztítják el. A kutatási tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivonat alkalmazását követő 24 órán belül a daganatsejtek 76 százaléka elpusztult. A kutatók, akik tavaly év elején számolnak be felfedezéseikről az Amerikai Rákkutató Társaság kiadványában, a Clinical Cancer Research-ben, elkülönítették azokat a jelzősejteket, is amelyek a szőlőmag kivonat használatával kiváltott sejtelhalás útvonalához köthetők. Jóllehet a szőlőmag kivonat számos laboratóriumi sejttenyészetben, többek között bőr, mell, vastagbél, tüdő, gyomor, és prosztata rák esetében is aktivitást mutatott, a pontos hatásmechanizmust nem tárták fel.

– A készítmény fogyasztása esetén a jótékony hatás viszont heteken belül jelentkezik. Az anyag olyan finomságú, hogy szervezetben a bélcsatornán keresztül közvetlenül felszívódik és hasznosul. A szőlő magjában legalább kétezer-ötszáz – háromezer olyan vegyület található, amelynek jó részét nem is ismerjük. Viszont az emberi szervezet csak azokat az anyagokat hasznosítja, amelyre szüksége van. Kiváló hatása van a vérkeringésre, erősíti az immunrendszert. Amolyan katalizátor szerepet tölthet be a testünkben. Mégis egyelőre csak jóformán szájhagyomány útján népszérűsödik a termék. Ennyi nehézség után, úgy gondolom a mikroőrléssel, és a szőlőmaggal is nekem kell végig harcolnom ezt az utat. Mindent igyekezünk megtenni a termék – elsődlegesen hazai – sikeres elterjesztéséért.
Forrás: