Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.
A Moli-sani elnevezésű projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában írja a LiveScience című internetes tudományos portál. A tanulmány amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition című táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.
A kutatók 4849 egészséges ember vérében vizsgálták egy, az érrendszeri gyulladást jelző fehérje mennyiségét. A kakaóbabban többféle antioxidáns is található, elsősorban a flavonoidok és más polifenolok vannak kedvező hatással a gyulladásos folyamatokra mondta Romina di Giuseppe kutatásvezető.
A vizsgálat eredménye szerint a rendszeres étcsokievők vérében alacsonyabb volt a káros fehérje mennyisége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a több csokoládé még jobb eredményt hozna.
A szokásos 100 grammos táblával számolva hetente fél tábla csokit majszolhatunk el gyógyhatású szerként. Az optimális mennyiség fölötti csokoládé fogyasztása eltűntette az előnyöket.
Forrás: MTI 2009.09.24