Egy, nemrégiben az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 1975 és 1993 között diagnosztizált tüdőrákban szenvedő betegek, valamint egészséges személyek vérének C-vitamin, alfa- és béta-karotin, cryptoxanthin, lutein/zeaxanthin, likopin, alfa-tokoferol, E vitamin-hatású vegyület, szelén szintjét valamint peroxyl-gyök abszorbciós kapacitását vették górcső alá.
A vizsgálat célja az említett antioxidáns hatású anyagok és a tüdőrák kockázata közötti összefüggések mélyebb megismerése volt.
A vizsgálatba megközelítőleg 2000 vérmintát vontak be.
A megállapítások a következők voltak: 258 tüdőrákban szenvedő vérében az 515 kontrollhoz viszonyítva jelentős (szignifikáns) mértékben alacsonyabb cryptoxanthin, béta-karotin és lutein/zeaxanthin szint volt kimutatható. Mérsékelt, nem szignifikáns mértékű pozitív irányú eltérés volt kimutatható az alfa-karotin és a C-vitamin vonatkozásában. A likopin, az alfa-tokoferol, a szelén és a peroxyl-gyök abszorbciós kapacitás vonatkozásában pedig csupán jelentéktelen különbség volt felfedezhető a két csoport vérmintái között.

A vizsgálat során külön elemzéseket végeztek a két nemre, valamint a dohányzási szokásokra külön bontásban vizsgálták a sosem cigarettázó, az alkalmanként, valamint a rendszeresen dohányzók mintáit vonatkozóan is.
A vizsgálat konklúziója szerint a béta-karotin néhány, a tüdőrákkal szembeni védőfaktor jelzője. A crypoxanthin, az alfa-karotin és a C-vitamin potenciális védőhatásával kapcsolatban még további vizsgálatok elvégzése tűnik indokoltnak. Addig is, amíg sikerül a tüdőrák megelőzésében specifikusan bevethető antioxidáns hatóanyagot azonosítani, a szakemberek továbbra is a dohányzás mellőzését annak passzív formájának visszaszorítását is és a védő hatású tápanyagokban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök bőséges, napi legalább fél kilogrammnyi mennyiségben történő fogyasztását javasolják.

Forrás: DR. INFO 2008.11.28

Megtekintem a Flavonoidokról szóló rövid, ismertető videót.: