A dohányzás, a cukorbaj, a magas vérnyomás, valamint a koleszterinszint és a mozgáshiány mellett a stressz is a szívinfarktus egyik fő kiváltó oka lehet. Svéd kutatók szerint antistressztréning révén jelentősen, 41 százalékkal csökkenhet egy újbóli szívroham veszélye.

Az Uppsalai Egyetemi Klinika kutatói az Archives of Internal Medicine című tudományos folyóiratban számoltak be az ezzel kapcsolatos vizsgálataikról. A szakemberek összesen 362 olyan nő és férfi bevonásával végezték kutatásaikat, akiket akut szívgondok – különösen infarktus vagy angina pectoris – után engedtek ki a kórházból.
A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, 170-en a bevett gyógyszeres utókezelésben részesültek a vérnyomás és a koleszterin csökkentésére, valamint a véralvadás meggátolására. A másik csoport – a fennmaradó 192 emberrel – a gyógyszeres kezelésen túl antistressztréningen is részt vett, húsz alkalommal hallgattak kétórás előadásokat. Ennek során meg kellett tanulniuk jobban figyelni magukra, hogy ne vegyék fel a stresszt. Emellett arról is tanultak, hogy miként szabjanak új irányt életfelfogásuknak, és miként fejlődjenek tovább spirituális síkon.
A betegek megfigyelése 94 hónapig tartott, a két csoport között jelentős eltérések mutatkoztak. Az antistressz- tréningen részt vevőknél 41 százalékkal csökkent egy újabb akut szívinfarktus veszélye, a szívrohamok gyakorisága összességében 45 százalékkal esett vissza.
A kutatók mindazonáltal óvtak az eredmények felnagyításától, mert mint mondták további vizsgálatok kellenek azok alátámasztására.
Forrás: 2011.02.01. 10:28 – MTI