A wellness viszonylag új keletű, csupán néhány évtizede használatos mesterséges szó, amely a well being és a fittness szavakból áll össze. Míg a fitnesz elsősorban a fizikai erőnlétről szól, a wellness ennél több: életstílus és életfilozófia, amely az egészséges test és egészséges lélek komplex harmóniáját tűzi ki alapelvül. A wellness nem is csupán sport, hanem életérzés, hiszen a sportok mellett szerves részét képezi a helyes táplálkozás, a szauna, a gyógy- és termálvizek igénybevétele.

A wellness egyidős az emberiséggel, azzal a céllal, hogy javítson fizikai és szellemi fittségén, megelőzze a betegségek kialakulását, jobban érezze magát a bőrében. Manapság egészségtudatos életformát jelent, amelynek alappillérei a jó közérzet, az egészségmegőrzés, a környezettudatosság és a mentális kiegyensúlyozottság. Ezzel az életmóddal számos civilizációs betegség, mint az infarktus, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, mozgásszervi betegségek előzhetők meg.

A wellness tehát általános életmódprogram, életérzés, amely magában foglalja a stresszoldást, a rendszeres testmozgást, a környezettel kialakított harmóniát és nem utolsósorban magát az életörömöt. A kiegyensúlyozott élethez hozzátartozik az egészséges táplálkozás is, ezért fontos, hogy tudatosan alakítsuk ki étrendünket, válasszuk ki azokat a táplálékfajtákat, amelyek energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, hiszen mára már egyértelművé vált, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nagyon fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Ez azért is fontos, mert hiába edz valaki rendszeresen, ha nem táplálkozik tudatosan, sokkal nehezebb dolga van a hőn áhított harmónia kialakításában.

A wellness kifejezéssel szorosan összefügg a spa, latin eredetű kifejezés is, melynek jelentése “sanus par aquam” (egészséges a víz által), amely szintén nemzetközi fogalommá vált, hatékony segítség a fizikai kondíció megőrzésében és a szépségápolásban is. A vízben végzett mozgások előnye a nem vízben végzettekkel szemben, hogy az előbbieket mindenki gyakorolhatja, még az is, akinek a szárazföldi terhelés nem ajánlott, hiszen nem olyan drasztikus, mint például a súlyzózás, mégis hatékony, gyakorlatilag sérülésveszély nélkül. A vízben végzett gyakorlatok már igen rövid idő után szemmel látható zsírvesztést okoznak, de eközben egyértelműen keményítik az izomszöveteket is. A betegségek gyógyítására, a fájdalom enyhítésére ősidők óta használják a vizet és a gyógynövényeket, népszerűségük napról napra nő, hiszen a modern gyógyszerek hatásosak, de gyakran vannak mellékhatásaik.

Természetesen szükség van a gyógyszerekre is, de számtalan esetben a természetes gyógymódokkal kiegészíthetők, esetenként akár helyettesíthetők is. A wellness azonban nem csak a fürdőzést jelenti, bár Magyarország területén már az ókorban, a római katonák is lelkes hívei voltak az “ős-wellnessnek”, hiszen a csaták után a fürdőkben pihenték ki fizikai megpróbáltatásaikat. E hagyományt követték a törökök is, majd lassacskán mindenki felfedezte a gyógy- és termálvizek jótékony hatását, sőt a magyar fürdők nemzetközi hírűek lettek. Magyarországon – természeti adottságainál fogva – minden lehetőség megvan a gyógy- és wellness turizmus magas szintű művelésére.

Ahhoz, hogy egy szolgáltató wellness besorolást kapjon, több feltételnek meg kell felelnie. Mindenképpen rendelkeznie kell fürdőkkel, uszodával, szaunával (ezek többféle módozata létezik), szépségápolási lehetőségekkel, ami magában foglalja algás vagy vitaminos arc- és testpakolásokat, masszázst, bőrápolási tanácsokat, spa-kezelést, szoláriumot, iszappakolást, kozmetikai kezeléseket. Továbbá felkészültnek kell lenni a terápia és relaxáció (akupunktúra, akupresszúra, léböjt, köpölyözés, oxigénterápia, aromaterápia, fény- és hangterápia, különféle masszázsok, életmód és táplálkozási tanácsadás) a gasztronómia (reform- és vegetáriánus kínálat, gyógyteák, bioborok, gyümölcslevek) és a sport (kardio és izomerősítő gépek) terén is.

A wellnesshez szintén szervesen kapcsolódik a masszázs, amely ugyancsak az ősidőkre és az ösztönökig nyúlik vissza, hiszen ha valamelyik testrészünk fájni kezd, nyomkodni kezdjük. Ez az ösztönös mozdulat volt a kezdete a manapság már tudománnyá fejlődött műveletnek. Az ókori nagy civilizációkban már ismert és kedvelt volt a masszázs. A Közel-Keleten, Egyiptomban és Észak-Afrikában mágikus erőt tulajdonítottak neki és rituális szertartásokon is alkalmazták. Kínában már négyezer évvel ezelőtt tudatosan gyógyításra használták, elsősorban idegrendszeri problémákra. Indiában nemcsak gyógyító, hanem rituális jellege is volt, míg a perzsák, babiloniak, az asszírok és más ősi népek “csak” gyógyításra használták. Kiteljesedését, mint oly sok más testkultúrával kapcsolatos dolog, az ókori Görögországban érte el, ahol már nemcsak gyógyítás, hanem a sportolók felkészítése is a funkciójává vált, különféle kenetek használata mellett. Természetesen a görög hagyományokat átvették a rómaiak is, ahol már fürdővel kombinálták. Míg a kora középkorban Európában eltűnt a masszázs, addig keleten, Perzsiában virágkorát élte, olyannyira, hogy a híres arab orvos-filozófus, Avicenna egyik összefoglaló orvosi művében külön fejezetet szentelt a masszázsnak és a hidroterápiának. A reneszánsz hozta el európai újjáéledését, hiszen ez a korszak éleszti újra az emberközpontúságot, újra fontossá válik az emberi test, így annak ápolása is. A XVII. században W. Harvey felfedezte a vérkeringést, ez már tudományos indokolást is jelentett a masszázs számára, amely önálló tudománnyá a XIX. század harmadik negyedében vált.

Az aromaterápia szintén “ős-wellness” módszer, hiszen használata az ókorra nyúlik vissza. Egyiptomban és Indiában nagy népszerűségnek örvendett, Kínában pedig az akupunktúra kiegészítőjeként alkalmazták. Ma újra használatosak az illóolajok: kisebb testi-lelki bajok kezelésére, lazításra, vagy csak egyszerűen a lakás illatosítására.

Franciaországban a virágillatokat mindig is nagyon kedvelték – lásd parfümkészítők -, azonban az aromaterápia elnevezés René-Maurice Gattafossé francia vegyész nevéhez fűződik. A múlt század húszas éveinek végén véletlenül fedezte föl, hogy a kezén lévő égett seb a rácsöppentett levendulaolajtól sokkal gyorsabban gyógyul. Orvosi szempontból ő tanulmányozta először az olajokat. Később felismerték, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át, és szétoszlanak a szervezetben. Ezzel a módszerrel számos panasz enyhíthető; például a stressz okozta tünetek, a fejfájás, a migrén, a bőrelváltozások vagy a szorongás.

Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy a jó közérzet eléréséhez nem kell önmagunkat sanyargatni, és nagy titkok sincsenek: rendszeresen kell mozogni, egészségesen kell étkezni, legalább hét órát kell aludni és nem árt egy kis “önkényeztetés” sem – aminek kiváló eszköze a wellness -, hiszen ha jobban érezzük magunkat a bőrünkben a világgal is jobb viszonyban leszünk, és ez mindenképpen jobbá teszi mindennapjainkat.