Tej: csaknem tökéletes táplálék
A fejlett országokban időnként különféle akciókat rendeznek, amelyeken a gyártók bemutatják hagyományos és új termékeiket. Ezeket általában kóstolók egészítik ki. Ezek a rendezvények elsősorban azért időszerűek, mert a közvélemény körében az utóbbi időben számos tévhit él erről az értékes tápanyagról. A mondvacsinált szakemberek gyakran féligazságokból indulnak ki, amikor például a zsírsavak, a koleszterin, a kazein szintjének a vérzsírra gyakorolt hatását vizsgálják. Mindezt az összefüggések figyelembevétele nélkül teszik, és ráadásul kísérleti állatokon illusztrálják. E részeredmények közvetlen alkalmazása az emberre a tudománynak többet árt, mint használ.

A világhálón olvasható volt annak a svéd tanulmánynak az eredményei, amelyek szerint napi négy pohár tej elfogyasztása a nők esetében növeli a petefészekrák kialakulásának veszélyét. Az okot ugyan nem ismerik, de az információ már rögződött és sokakat befolyásol. Ennek alapján nagyanyáinknak, akiknek étrendjében sok tej szerepelt, petefészekrákban kellett volna meghalniuk. Pedig nem csíramentes tejet ittak. Hangsúlyozni kell, hogy mindennek az ellenkezője az igaz, napjainkban ugyanis több a petefészekrák, tehát nem a tej a hibás.

Ugyanilyen értelmetlen tévhit az is, hogy a tej nyákképző. Az egészségeseknek nem kell félni, csak a betegeknek. Vagy tejallergiáról van szó, vagy tejcukor-allergiáról. Ez a nem túl gyakori betegség az emberek 3 százalékát sújtja. Ebben az esetben valóban fontos kerülni a tehéntejet, s keresni a jó minőségű fehérje forrását. A laktózallergia a lakosság 14 százalékét sújtja. Ilyenkor a szervezet képtelen megemészteni a tejet. A vékonybélből a lebontatlan tejcukor a vastagbélbe kerül, ahol a laktóz szerves savakra és gázokra bomlik. A has felfúvódik, görcsösen fáj, vízszerű hasmenés jelentkezik. Parazitafertőzés, gyomorgyulladás vagy fertőző bélbetegség után enzimhiány lép fel, legyöngül az immunrendszer, általános gyengeség és Crohn-betegség alakul ki. Közismert, hogy ezeknek az embereknek sem kell lemondaniuk e fontos élelmiszerről. Vannak tejtermékek, amelyek tejcukortartalmát erjesztéssel csökkentik. Ilyenek a savanyított tejtermékek. Az egészség megőrzésében fontos szerepet játszanak az ún. fermentált tejtermékek – joghurtok, savanyú tej, író, sajtok. A tényleges szakemberek között az a vélemény uralkodik, hogy a tej csaknem tökéletes táplálék, amelynek legnagyobb előnye, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazza az alapvető tápanyagokat és több esszenciális anyagot: fehérjét, tejzsírt, szaharidot, ásványi anyagot, vitaminokat, enzimeket. Megközelíti az ideális élelmiszert, amely biztosít mindent a szervezetnek, ami az optimális növekedéshez és fejlődéshez szükséges. Megemésztése nem terheli meg a szervezetet. A családnak fontos szerepe van abban, hogy megszerettesse a gyerekekkel a tejet. Jó, ha különböző ízű italokkal, savanyított tejtermékekkel, probiotikus termékekkel, túróval, sajtokkal gazdagítják étrendüket.

A savanyított tejtermékek fogyasztásának óriási jelentősége van a betegségmegelőzés szempontból is. Több kutatás eredménye azt mutatta, hogy van összefüggés a hosszú életkor és a savanyított tejtermékek fogyasztása között. Ezek a termékek jótékonyan hatnak a bélflórára és az enzimrendszerre. Rendezi a székletürítés zavarait, ezáltal csökken a belekben a kórokozók száma. A csontritkulás megelőzésében a tej és tejtermékek felbecsülhetetlenek. Egy tavaly végzett felmérés szerint sajnos Szlovákiában alacsony a tejfogyasztás, és a fiatalok is egyre kevesebbet fogyasztanak ebből az értékes italból. Hosszú távú hiányának következménye a növekedési zavart, a gyenge csontozat és fogsor. Nem is a nagy mennyiségen, hanem inkább a rendszeres fogyasztáson van a hangsúly. Nagy feladat, hogy meggyőzzük a gyerekeket a tejfogyasztás fontosságáról.

Említést kell tenni a juh- és kecsketejről. A juhtúróról bebizonyosodott, hogy a probiotikus kultúrák gazdag forrása, számos kedvező hatása már bizonyított. A tehéntejjel összehasonlítva a kecsketej több zsiradékot, peptidet, kevesebb vitamint, vasat tartalmaz, ezért nem annyira fontos a gyerekek táplálkozásában, s átható íze miatt nem is nagyon közkedvelt.
A szerző táplálkozástudományi szakember DR. ALŽBETA BÉDEROVÁ